Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

El-Hakem

H Çevrimdışı

Huzeyfe

Kim Allah'a tevekkül ederse, Allah ona yeter.
İslam-TR Üyesi
28991


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

Hakem isminin lügat anlamı

el-Hakem ismi; kötülüğü men etmek, zulmü önlemek, düzensizliği gidermek anlamlarına gelmektedir. Kur‟an‟da Allah‟ın ismi olarak sadece bir yerde kullanılmıştır

Hakem isminin ıstılah anlamı

Hakem; yegâne hakim, hüküm verme yetkisine sahip ve son hükmü verecek olandır.
Hakem; verdiği hükümler hemen icra edilendir.
Hakem; kendisine müracaat edilmeden hiçbir sorun çözülmez.
Hakem; kendisinin hükmü olmadan hiçbir peygamber gelmez.
Hakem; hükmünü bozacak hiçbir kimse yoktur.
Hakem; hükmünün gerçekleşmesine mani olacak hiçbir kimse yoktur.
Hakem; taraf tutmadan durumu düzelten ve ıslah edendir.

Hakem isminin Kur‟an içerisinde incelenmesi

el-Hakem ismi Kur‟an‟da sadece bir kez geçmektedir:

“De ki: Ben kendime Allah‟tan başka bir hakem mi arayacağım? Halbuki O, Kur‟an‟ı size açık ve ayrıntılı bir şekilde indirmiştir..” (Enam 114)

Hakem isminin bize yüklediği görev ve sorumluluklar

1-Bizler Allah‟tan başka kendimize hakem aramamalıyız ve sorunlarımızın çözümü için O‟nun hakemliğine başvurmalıyız:

“..Eğer bir konuda anlaşmazlığa düşerseniz, onu Allah‟a ve Rasule götürün. Eğer Allah‟a ve ahiret gününe iman ediyorsanız bu hem daha hayırlı hem de netice bakımından daha güzeldir.” (Nisa 59)

Rabbimizin bütün hükümleri insanlara menfaat sağlamak, onları mutluluğa ulaştırmak ve yeryüzündeki fesadı, bozgunculuğu, zarar veren şeyleri ortadan kaldırmak içindir. Bizler şahsi, ailevi, mali, toplumsal, siyasal vb. bütün sorunlarımızı Allah‟a ve Rasulüne götürmeli, çözümleri onlarda aramalıyız.

Hem Allah‟a iman ettiğimizi iddia ediyor, hem de ticaretimizi, mirasımızı ve buna benzer pek çok şeyi kafir sistemlerin hükümlerine göre yapıyorsak bizim Allah‟ın diniyle işimiz bitmiş demektir.

Allah bir konuda hüküm verdiği zaman Müslümanın kesinlikle tercih hakkı olmaz.

“Allah ve Rasulü bir işe hüküm verdiği zaman inanmış bir erkek ve kadına o işi kendi isteğine göre seçme hakkı yoktur. Her kim Allah ve Rasulüne karşı gelirse apaçık bir sapıklığa düşmüş olur.” (Ahzab 36)

2-Hüküm verme konumunda olduğumuz zaman da Allah‟ın kitabıyla, hak ve adaletle hüküm vermeliyiz:

“Allah size emanetleri ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne kadar güzel öğütler veriyor. Şüphesiz Allah her şeyi işiten ve görendir.” (Nisa 58)

“Ey Davud! Biz seni yeryüzüne halife yaptık. O halde insanlar arasında adaletle hükmet. Sakın heva ve hevese uyma, sonra bu seni Allah yolundan saptırır. Doğrusu Allah‟ın yolundan sapanlara, hesap gününü unutmalarına karşılık çetin bir azap vardır.” (Sad 26 )
 
Üst Ana Sayfa Alt