Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Eminevim Sistemi Caiz mi?

H Çevrimdışı

hivcvs

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
eminevim ile alakalı bir yazı okudum arkadaşlar, bu sistemi merak edenler buyurup okusunlar:

Bence eminevim hiç güvenilir bir firma değil.

Neden mi?

Geçenlerde eminevim ile alakalı bazı sitelerde toplanan kira yardımlarından 1/3 oranında pay aldıklarını okumuştum. Daha sonra ne olduysa oldu, o forumlardan bu konu kalktı,
İddialar ve deliller aşağıdadır:

Salafishare.com | The Salafi Upload Solution

yukarıdaki linkte iddia sahibi, birtakım hesaplar yapmış ve firmanın kiradan pay aldığını iddia etmiştir.

Daha sonra, firma, bu aradaki farkın, stopaja, vergilere gittiğini söylemiştir, lakin inandırıcı gelmeyen bu söylemin ardından, firma; hatanın düzeltildiğini ve kendi siteleri olan www.eminevim.com.tr adresindeki taksit hesaplama penceresinde de yeni hesabın yürürlüğe girdiğini beyan etmiştir, lakin bu beyandan sonra konunun tartışıldığı forum sitesinden konu kaldırıldığından, gelişmeleri takip edemedik.

Şimdi sorulması gereken, eğer yeni hesapları doğruysa, eski hesaptan ev sahibi olanların durumu, yani yediği kazık ne olacak? Eğer eski hesap doğruysa, hesap neden değişti.

Yukarıdaki Excel dosyasındaki hesabın, onların hesabı olup olmadığını, firma üyelerinden başkası bilemez, o yüzden, eminevim eski hesabını gösteren örnek tablo da aşağıdaki linktedir. Aşağıdaki link, www.eminotobursa.com un birkaç hafta önceki halidir, siteye şimdi girdiğinizde, sitede yeni hesaplamalar mevcuttur.

Link Salafishare.com | The Salafi Upload Solution


Eminevim, yaptığı yeni hesap sistemiyle alakalı da, bir program yapmış, toplanan, dağıtılan para, eminevim e kalan para, vs şeklinde. Bu programı da şu linkten indirebilirsiniz
.
http://www.eminbilisim.com/eminevim-konuthesaplama.zip

Burada eskiden, 1/3 olan eminevim de kalan stopaj!!!!, yeni hesapta 1/10 a düşürülmüştür.

Ayrıca bu 1/10 mevzuu da kafa bulandırıcı, buradan da sormak istiyorum firmaya veya muhasebe erbablarına, kira yardımı olarak toplanan ve dağıtılan paradan, devlet hangi mantıkla stopaj alır, veya daha doğrusu alıyor mudur acaba? Ve de stopaj benim bildiğim 1/5 oranında değil miydi?

Bir başka konu da, eminevimin elbirliği denilen bu sistemine örneğin 100 aylık bir grupta girdiğinizde, 51. ayda evin teslim edildiği beyan ediliyor. Şimdi 100 aylık grup, bu da 100 kişi demek, ödeyecekleri taksit ve kira yardımları belli. 51. ayda herkes evine yerleşecek lakin, herkesin ödeyeceği tutar, önceden belli olduğu için kirada oturmayan 49 kişi için de, kira yardımı toplanacak. Peki, bu 49 aylık kira ne olacak? O da mı stopaj? Ne kadar bir tutar ettiğine tahmini olarak bakacak olursak, kira bedeli 500 ytl olursa, bir ayda 49*500=24500 ytl ve 49 ayda da 1200500 ytl gibi korkunç bir rakam yapıyor. Aldıkları bu para, faiz midir, kira mıdır? Evlerin mülkiyeti, şahısların olacağına göre, bu ödenen para, kira olma durumu yok, kira yardımı zaten değil, geriye tek seçenek, faiz kalmıyor mu?

Son olarak da, benim bildiğim, eminevim sisteminde borç, ödenmesse, müsaade edilir, zaman tanınır, daha da ödenmesse, hakkını devreder ve ödediği paralar, iade edilir. Geçen gün eminotobursa.com sitesinde şöyle bir şey gördüm;

Gününde ödenmeyen taksitler için nasıl bir işlem yapılıyor?

Her ayın 18'inden 25'ine kadar olan gecikmelerden ötürü araçlara gelen zam farklarını telafi için %2, ayın 25'i ile 30'u arasında yapılan geç ödemelerde %5, ayın 30'undan sonra yapılan geç ödemelerden ise %10 gecikme zammı alınır.


Benim bildiğim, bu adına gecikme zammı denen tutar, apaçık faizdir, faizin günümüzde kullanılan diğer isimlerinden biridir, aynı kar payı vs gibi. Yani eminevimin övünerek söylediği faizsiz sistem söylemi de mi aldatmaca?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Bu tür organizasyon şirketleri ve alışveriş seçenekleri hassas değerlendirilmeli, caiz olan yanlarının yanında caiz olmayan yanları da bulunması mumkundur.

Tesbit edebildiğim konu içeriklerini madde madde eklemeye çalışacağım :

1- Bu tür organizeleri düzenlemelerinden dolayı "Katılım / organizasyon ücreti" alınması/verilmesi caizdir. Fakat katılım payının evlerin miktarına göre değişiklik arzetmesi kafalara faizli bankaların faiz oranlarıyla kıyaslanmasını getiriyor!!

2- Ortada olmayan (mulkunde olmayan) bir malın (ev / araba vs) satışının geçerli olması için malın var olması ya da tesliminin mümkün olması gerekir. Zira olmayan bir şeyin satımı batıldır. Muşteri, alacağı evi daha en baştan (bina, kaçıncı katta, arsa vb) seçebilmeli, alışverişi onun üzerine yapmalıdır. Sonradan kura ile çıkacak mal, muallakta iken ödeme yapılamaz.

3- Alınan malın fiyatı en baştan bilinerek (kesin belirlenmiş bir fiyat üzerine) andlaşma yapılmalıdır.

4- Kura ile teslim andlaşmalı alışveriş sisteminde, Kuranın erken çıkması durumunda anlaşılan / belirlenmiş olan aylık ödeme taksit miktarı arttırılmaktadır ki (
Kura çıkan kimse ise, grup üyelerine %3,5 -üç buçuk- kira yardımı yapmaktadır. Bu şekilde ilk ay kura çıkıp ev alınan kimse ile son ay ev sahibi olan kimsenin enflasyondan kaynaklanan paranın değer kaybetmesinden etkilenmemesi sağlanma niyetiyle), bu caiz değildir.

5- Bu tür şirketler (genelde) Alışverişi üzerine anlaşılan (vâdeli satın alınan) malın (ev / araba vs.) kendisini ipotek ederler ki, vâdeli satın alınan malın kendisinin ipotek edilmesi alışverişi fasid kılar, caiz değildir. Bu sebeble eğer illâ ki ipotek alacaksa, satın alınan maldan başka bir malı ipotek yapmaları gerekir ki, bunu da çok zor kabul etmektedirler.

Âişe (r.anhâ)'dan, şöyle nakledilmiştir:
"
Peygamber (s.a.v.), Ebû Şahn adında bir Yahudî'den veresiye yiyecek satın aldı ve demirden zırhını ona rehin verdi"
(Buhârî, İstikrâz, I, Bûyu, 14)

Katâde'nin, Enes (r.anh)'dan rivayeti ise şöyledir:
"
Rasûlullah (s.a.v) Medîne'de bir Yahudi'nin yanına zırhını rehin bıraktı ve ondan âile fertleri için arpa satın aldı"
(el-Cassâs, Ahkâmu'l-Kur'ân, II, 258)

6- Organizasyondan çıkmak için” bunu alışverişin öncesinde konuşmak gerekir.
İmam Ebu Hanife ve İmam Şafi'ye göre, böyle bir şart
(hıyaru’ş-şart = sonradan vazgeçebilirim) ancak 3 gün için geçerli olur. Daha fazla bir süre için geçerli değildir. Böyle bir şart koşulduğu takdirde sözleşme fasid olur.
Hanefi Mezhebi muctehidlerinden İmam Ebu Yusuf ve İmama Muhammed’e göre, ihtiyaç olması durumunda “hıyaru’ş-şart” kaydını koymak, aylarca sonrası için de câizdir. Fakat, böyle bir şartın / cayma süresinin mutlaka belli olması -Malikîler dışındaki üç mezhebe göre- şarttır.
(Vehbe Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, C. 4 Sayfa: 254-257)

7- Taraflar, işin başında yapılacak olan eşyanın tarif ve tavsifini yapıp (misâlen, yapılması planlanan evin aralarında ihtilaf çıkmayacak şekilde en ince ayrıntısına kadar özelliklerini, kullanılacak ürünün kalitesi vs. belirlenmeli) mâlum hale getirmek mecburiyetindedirler.
Masnu'un (siparişi verilen malın, misâlen ev), bedeli peşin veya veresiye olarak ödenebilir. Masnu', tarif ve tavsiyeye uygun olarak imal edilmemişse/yapılmamışsa, mustasnı' (işi yaptıran, siparişi veren, muşteri), onu kabul veya red hususunda muhayyer olmalıdır. İsterse kabul eder, isterse reddeder.

8- Gününde / vâdesinde ödenmeyen taksitlerden dolayı gecikme zammı adı altında normal taksitten fazla ödeme (faiz) alınır!


Not :

Organizasyon hakkında bilgim bunlardan ibarettir. Yanlış bildiğim ya da sistemlerinde yapılan değişiklikler sebebiyle açıkladığım bazı maddelerde düzeltme, eksiltme ya da ilaveler yapılabilir.

Tüm bu duruma rağmen, mevcut düzendeki işleyişi halinde bu tür organizasyonlardan uzak durulması (en azından ihtiyâten) hayırlı görüyorum.

İlgili Konu:


Eminevim sistemi Hakkında geniş bilgi

 
Üst Ana Sayfa Alt