Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Faizsiz Bankacılık Aracılığıyla Konut Kredisi Alınabilir mi?

A Çevrimdışı

abdulmuktedir

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kardeşler meseleyi araştırdım siteden belli yazılar var ama bana sorulan şudur ki ben cevabını bulamadım.Sözde musluman bir banka olan kvytürk adında bir banka diyormuş ki 100milyarlık evi biz size alalım ayarlıyalım siz 110 verin bize bu şekilde ev sahibi olun diyor acaba bu caiz midir.Faiz midir cevaplarsanız çok sevinirim akhiler acil bir mesele ..
 
A Çevrimdışı

abdulmuktedir

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Bu tarz sorularda sıkıntılı dikkat edilmesi gereken olguyu Abdulmuizz ahi (Allah ondan razı olsun) şöyle açıklamıştı..

Güzel bir konu hatırlatması. Fakat anlayışma göre, şirketin aldığı Organizasyon ücreti, o kadar kişiyi bulup bir gurupta toplayıp anlaştırdıktan sonra, taksitler bitene kadar ilgileneceğinden almasında bir sorun yoktur, umuyorum.

Bu tür kampanyalı alış verişlerde satılan (ev, araba vs.) veya kredi alımlarında en büyük sorun, satın alınan ev veya arabanın kendisine ipotek konulmasıdır ki bu da satışı, fasid satış (geçersiz) haline getirir. Bugün sattığı malı ipotek etmeyen şirket yok gibidir!
Diğer bir mesele de satın alan muşterinin , en baştan anlaştığı malın çeşidine, özelliğini bilecek karar verilecek. Ev ise kaçıncı katta, kaç m2, vs bilecek, satanda neyi kaça sattığını bilecek.

İslam fıkhında, satın alınan mala ipotek koyulması caiz değildir. Satın alınan maldan başka bir mala ipotek koyulmalıdır. Aksi taktirde iptek, mal tam anlamıyla satın alanın değil, ta ki son ödemeyi yapıp, ipoteği kaldırana kadar. Bu sebeble bu şekilde bir satış fasiddir, İslam'a uygun gerçekleşmediğinden, meşru bir alış veriş sayılmaz. Fakat bu şekildeki (fasid akid) bir alış veriş, faiz hukmu gibi değildir.

ayrıca bu konular da okunmalı
https://www.islam-tr.org/konu/islami-bankalar-ve-kar-payi-altindaki-faiz-ve-stok-suphesi.12053/

https://www.islam-tr.org/konu/vadeli-taksitli-satisin-hukmu-nedir.21705/
Allah razı olsun akhim. mesele çözülmüştür.
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt