Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Fasıklar Emr-i Bi'l Mâruf ve Nehy-i Ani'l Munker Yapabilirler mi?

Abdullah el Hanbeli Çevrimdışı

Abdullah el Hanbeli

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Es selamu aleykum hocam,

Hocam örnegin faiz yiyen birisi faizin haram olduğunu, bunu yapanların Allah affetmezse cezayı hakettiğini başkasına söylemesi ve onu faizden alıkoymaya çalışması caiz midir?

Veya faiz yiyen birisi zina etmek isteyene birisine zinanın haram olduğunu, bunu yapanın Allah affetmezse cezayı hakettiğini söylemesi ve bu günahtan alıkoymaya çalışması caiz midir?

Mesela ben geçenlerde şeriatın, Allahın kanunları olduğunu ve şeriatın hakim olduğu durumda faizli bankaların ve genelevlerin yasaklanacağını söyledim.

Birisi "sen dört dörtlük değilsin ki bize neyin yanlış, neyin doğru olduğunu anlatıyorsun" dedi. Bende gerçekten dört dörtlük değilim acaba şeriata davet ederken yanlış mı yaptım?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh;

Kişi (ameli) fâsık (günahkar) da olsa emr-i bi'l mâruf we nehy-i ani'l munker yapabilir. Kimse hatasız günahsız değildir. Allah (c.c.) şöyle buyurmaktadır:
"(Ey insanlar!) İnsanlara iyiliği emredip kendinizi unutuyorsunuz?"(Bakara 44)

Âyette kişinin başkasına iyiliği, güzelliği, yararlı şeyleri, ibadetleri, Allah ve Peygamberine itaati emrederken kendisinin unutmasını, yani söylediklerini yapmamasını kınamaktadır. Ancak âyetten "kendi hayatımızda uygulamadığımız şeyleri başkasına söylememiz doğru değildir," şeklinde bir anlam çıkarılamaz.

Musluman; meşru olan şeyleri kendisi yapmalı, başkalarını da bunları yapmaya davet etmelidir; kendisi kötü, çirkin, günah ve yararsız şeyleri bırakmalı, başkalarına da bunları terk etmelerini söylemelidir. Ancak insan kendisi meşru olan şeyleri yapamıyor, kötü olan şeyleri terk edemiyor diye iyiliği emretme ve kötülükten sakındırma görevini terk edemez.

İlgili Konular :

Emri Bil Marufun Günümüzdeki Hükmü Kalktı mı?

https://www.islam-tr.org/konu/emri-bil-marufun-gunumuzdeki-hukmu-kalkti-mi.19609/
 
Üst Ana Sayfa Alt