Çözüldü Fatiha Suresindeki Ayetlerin Sonundaki Tecvidi , İhtiyaca Binaen Terketmek Caiz mi?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
E Çevrimdışı

erczz

Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleykum

Fatiha suresindeki her ayetin sonundaki kelimede bulunan "miiiin , hiiiim , diiiin , teııiin , gııiim" Meddi arız mıdır ?

Hükmü meddi tabi ve meddi muttasıl gibi manaya tesir açısından kesin yapılması gerekli midir ?

Kasten okunmasa namaz batıl olur mu?

Çünkü uzatırken çok zorlanıyorum ve "y" harfi ekleniyor. O "y" harfi namazı zaten batıl etmez mi?
Örneğin "nesteııiiyn" "mustegııiiym" diye çıkıyor. Sizin gibi okuyamıyorum , bilerekte yapmıyorum ama uzatınca öyle çıkıyor. "Y" harfi eklensede uzatmalı mıyım ?

Namazımın sııhhati açısından çok korkuyorum , inşaAllah cevap verirsiniz. Selamun aleykum.

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakâtuh

Medd-i Ârız: Meddi arızın dört elif miktarı çekilmesi câizdir.
Tanımı: Harfi medden sonra sebebi medden sukûn’u arız gelirse meddi arız olur.

Sukûn’u Ârız: Kuran-i Kerimi okurken , Durulduğu zaman olan ama geçildiği zaman olmayan sukûn’e sukûn’u arız diyoruz.
Mesela Kur’an i Kerim okurken duraklar vardır. Biz genelde buralarda dururuz. Durduğumuz zaman kelimenin sonu cezimli olmuş olur. Cezimli olunca da sukûn meydana gelmiş olur.

Mesela;

meddiariz.jpg

Sual(ler)inze gelecek olursak; evet medd-i ârızdır. Yapılması câiz olub, yapılmaması durumunda namaz bâtıl olmaz, yine de sahihtir.

Uzatırken "nesteııiin" yerine "nesteııiiyn" ; "mustegııiim" "mustegııiiym" gibi neden extradan bir harf ekliyorsun anlayamıyorum? Oraya y eklemek eklememekden daha zor, zoru beceriyorsun. Ya uzatmayacağım ya da yanlış okuyacağım diye bir nevî şantajvâri girişimler yerine herkes gibi eklemeden uzatmaya çalışın inşeAllah. Tüm çalışmanıza rağmen yine de y çıkarsa çıksın, namazın sıhhatini ifsad etmez.

E Çevrimdışı

erczz

Üye
İslam-TR Üyesi
Abi yani 1 elif miktarı uzatmam şart, 4 elif miktarı uzatmak caiz mi oluyor? Yoksa 1 elif miktarı da uzatmasam olur mu? Yani direk nesteın desem? Anlam bozulur mu? 1 elif miktarındada azıcık uzatmış oluyoruz çünkü. Özetle tüm medlerin 1 elif miktarı çekilmesi farzı ayn mı? Hakkınızı helal edin çok soru sorduğum için :/ Ama sizin ilminize güveniyorum. Ve bu konu benim için çok önemli :/

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Ana Sayfa Alt