Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Halid Bin Velid'in(r.anh) Zehir İçme Kıssası Sahih midir?

K Çevrimdışı

Kerbela Şehidi

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleykum we rahmetullahi we berekatuhu.
Halid bin Velid'in, Hirelilerin reisi Abdulmesih ile görüşmesi sırasında bizmillahillezi duası okuyarak zehir içme kıssası sahihmidir? Öyle ise bu Hz Halid'in kerametlerindenmidir?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berâkatuh

Hadis(e) şöyledir:

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، حَدَّثَنَا أَبُو أُسَامَةَ، عَنْ هَاشِمِ بْنِ هَاشِمٍ، قَالَ سَمِعْتُ عَامِرَ بْنَ سَعْدِ بْنِ أَبِي وَقَّاصٍ، يَقُولُ سَمِعْتُ سَعْدًا، يَقُولُ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ ‏ "‏ مَنْ تَصَبَّحَ بِسَبْعِ تَمَرَاتٍ عَجْوَةً لَمْ يَضُرَّهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ سُمٌّ وَلاَ سِحْرٌ ‏"‏
Sâd ibn Ebî Vakkaas (r.anh) şöyle buyurmuştur;
Rasûlullah (s.a.v.): "Kim her gün sabahları aç karna yedi tane Medine'nin acve hurmasından yerse, o gün içinde o kimseye zehir ve sihir zarar vermez" buyurdu, demiştir.
(Buhâri, E’time, Bab 43, Hadis no: 71; Muslim, Eşribe, Bab 27, Hadis no: 2047)

Rivâyet Sahihayn'da geçmektetir. Bu sebeble sıhhati sorgulanamaz, sahihtir. Fakat izâhatı nasıldır, ulema tarafından yorumlar yapılmıştır.

Buhârî, bu "Acve" hurmasının diğer hurma nevî'lerine üstünlüğünü beyân ve bunun yenilmesini teşvik etmek istemiştir. Bu acve, Medîne hurmalarının nefîs bir nev'idir, rengi siyaha meyillidir. Âsim Efendi buna Türkçe'de "Balçık hurma" dendiğini bildiriyor. Bu hurmanın zehirden ve sihirden masuniyet te'mîn etmesi Peygamber'in bu hurma hakkında duâ etmesinden dolayı teberruku cihetindendir, yoksa tabîati ve hilkati yönünden değildir. Bu masuniyetin Medîne hurmasına tahsîsi ve sayısının yedi olması sebebi ve hakikati Peygamber'ce mâlûm işlerdendir, bizce hikmeti bilinen işlerden değildir. Nitekim namaz rek'atlerinin sayısı, zekât nisâbları da böyledir.

Hattâbî: «Acve’nin zehir ve sihire fayda vermesi kuru hurmadaki özellikten değildir. Peygamber (s.a.v.)'in Medine hurmasına yaptığı bereket duası neticesidir.» demiş.

İbn Tin de : «Bunun Medîne'nin hususi bir hurması olması ihtimâli vardır. Bu hususta daha başka sözler de söylenmiştir.

İmam Nevevi, "acve hurmasının hikmetini bilemeyiz, iman ve itikat vâcibdir" demektedir.

Aynı konuda rivâyet Hasen sıhhatinde şöyle de gelmiştir:

Ebû Hurayra (r.anh)’den rivâyete göre;
Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Acve hurması Cennet meyvelerindendir onda; zehire karşı şifa vardır. Mantar veya domalan ise insanlar tarafından ekip dikme zahmeti olmadan meydana gelen kudret helvası cinsinden bir rızıktır, suyu da göze şifadır.
(Tirmizi, Tıb, Bab 22, Hadis no: 2066; İbn Mâce, Tıb, Bab 8, Hadis no: 3456 hasen hadis)

***


Halid bin Velid (r.anh)'ın zehir içtiği rivâyet hakkında gelen rivâyet ve izahatlar da şöyledir:

30509

حَدَّثَ خَالِدُ بْنُ شُعَيْبٍ قَالَ: ثنا شُرَيْحُ بْنُ يُونُسَ ثنا يَحْيَى بْنُ زَكَرِيَّا بْنِ أَبِي زَائِدَةَ، عَنْ يُونُسَ بْنِ أَبِي إِسْحَاقَ، عَنْ أَبِي السَّفَرِ قَالَ: " نَزَلَ ‌خَالِدُ ‌بْنُ ‌الْوَلِيدِ الْحِيرَةَ عَلَى امْرَأَةٍ مِنَ الْمَرَازِبَةِ فَقَالُوا: احْذَرِ السُّمَّ لَا تَسْقِيكَهُ الْأَعَاجِمُ فَقَالَ: ائْتُونِي بِهِ فَأُتِيَ بشَيْءٍ مِنْهُ فَأَخَذَهُ بيده ثُمَّ اقْتَمَحَهُ وَقَالَ: بِسْمِ اللَّهِ فَلَمْ يَضُرَّهُ شَيْئًا
Halid ibn Şuayb, ebu Sefer aktardı ki,…
- Halid b. Velid (r.anh), Hîre’ye geldiğinde Acemlerin reisine misafir oldu.
Müslümanlar ona “Bu acemlerin seni zehirlemelerinden sakın!” dediler.
Bunun üzerine Halid (r.anh) “Bana zehir getirin!” dedi.
Getirildiğinde de “Bismillah” diyerek onu içti. Ama zehir kendisine hiç bir zarar vermedi.
(Ebû Nuaym Ahmed b. Abdillâh b. İshâk el-İsfahânî
, Delalilu’n Nubuvve, sf: 368; Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu’s-Sahabe, C. 4, Sf: 413; Heysemi, IX/350 (Ebu Ya’lâ, Ebu’s-Sefer’den); İsâbe, I/414 (Ebu Ya’lâ’dan. Ayrıca İbn Sa’d’ın da iki vecihle rivâyet ettiği kaydedilir)

قال شيخ الإسلام ابن تيمية: من السلف من يأتي بالآيات دلالة على صحة الاسلام، وصدق الرسول، كما ذكر أن خالد بن الوليد شرب السم لما طلب منه آية، ولم يضره
Şeyhu’l-İslam İbn Teymiye (rahimehullah) dedi ki: -Bu kıssayı- seleften İslam’ın hak olduğuna ve Rasulun doğru söylediğine dair delil olarak getirenler vardır. Tıpkı, Halid bin Velid (r.anh)’den bir delil istendiğinde zehiri içmesi ve ona zarar vermemesi zikredildiği gibi.

وعلى هذا، فإن صحت تلك القصة فشرب خالد بن الوليد للسم كان ثقة منه بالله، وتوكلًا عليه؛ بغرض نصرة دين الله، وإرهاب الكفار، وتقوية إيمان المسلمين، وهذا إما أن يكون من كراماته - رضي الله عنه - أو لَعَلَّهُ كَانَ عِنْد خَالِد فِي ذَلِكَ عَهْد - أي من رسول الله صلى الله عليه وسلم - عَمل بِهِ. كما ذكر ابن حجر في الفتح.
Sonuç olarak, Hâlid bin Velid (r.anh)’in bu zehiri içme kıssası gerçek dahi olsa bu Allah Teâlâ’nın dininin zafere ulaşması, kafirleri korkutmak ve Müslümanların imanını güçlendirmek maksadıyla Allah Teâlâ’ya güvenip tevekkul etmesi sebebiyledir. Tıpkı İbn Hâcer’in ‘Fethu’l-Bâri’ kitabında zikrettiği gibi bu durum, ya Hâlid bin Velid (r.anh)’in bir kerametidir veya O'nun Allah Rasulu (s.a.v.) tarafından -duyduğu, bildiği - bir söz sebebiyledir.

Bu rivâyetler neticesinde öldürücü etkisi olduğu bilinen bir zehiri muslumanın içmesi câiz değildir. Sahabe'nin böyle bir şey yaptığı (sabitse), kendisinin kerâmeti olarak veya zehir ya da başka bir konuda bildiği (bizim bilmediğimiz) bir delili, kanıtı olabilir. Bu ummete dayanak, delil olmaz. Fakat bir kişi Rasulullah'ın (s.a.v.) hadisinin, sözüne güvenip, İslam'ın Hak olduğunu isbatlamak kastıyla bu tür eylemi yaparsa da kendisini bağlar.

والله أعلم



 
Üst Ana Sayfa Alt