Âleykum selam we rahmetullahi we berakâtuh;Ben oruç tutmaya çalıştım diyabet hastaları nasıl oruç tutmalıdılır sorumda yazdığım gibi ama yine olmadı. Çok zorlaniyorum,şekerim çok yükseliyor. Ramadân boyuncu hiç oruç tutmamak bu sevaptan mahrum kalmak, herkes oruç tutarken ben yemek beni çok üzüyor çünkü.
..... bacımın kardeşide diyabetmiş. Bana senin gibi hastalığı olanlar oruç tutmazsa fidye ödemesi gerekmiyor diye duydum dedi. Bu benim aklıma takılıyor. Maddi durumuz da pek iyi değil fidye ödememiz gerekiyor mu diye soracaktım hocam.
"O size farz kılınan oruç, sayılı günlerdir. O günlerde sizden kim hasta, yahut seferde olur da oruç tutmazsa, tutamadığı günler sayısınca, sıhhat bulduğu veya yolcu olmadığı başka günlerde oruç tutar. Fazla ihtiyarlık veya ağır hastalık gibi sebeblerle oruç tutmaya gücü yetmeyenler üzerine, bir yoksul doyuracak kadar fidye vermek lâzımdır..." (Bakara, 184)
Kardeşim, Rabbim şifa versin ve hastalığınızı günahlarınıza kefarat kılsın inşeAllah.
Hastalığından dolayı oruc tutamayan, tutamadığı günler miktarınca fidyesini verir. Fidyesini ödeyecek durumu olmayanın (fukaranın) yapacak bir şeyi yoktur. Allah'tan avf ve merhamet dilemelidir.
Eğer ailesi veya yakın akrabadan bu durumu bilen varsa, hastanın yerine fidye ödemesi de câizdir.
Oruc tutması sağlığını bozan, hayatını tehlikeye atan ve daha da kötüleşen kişi haram işler, sevab yerine günaha girmesi mümkündur.
Bu sebeble Allah c.c.nin gösterdiği kolaylık nimetinden faydalanması, Rabbine hamd etmesi gerekir. İman sahibi bir mumin(e), tâbi ki ibadetlerini tastamam yerine getirmek ister, meşru bir sebebden dolayı yapmamasına ruhsat bulunmasına rağmen, kendisinde bir eksiklik veya acaba günaha girdim mi, sevabı alamadım gibi vijdan azabına benzer düşüncelere kapılması doğaldır. İşte bu imanın tezâhurudur.
İlgili Konu:
Tutamadığı Orucun Fidyesini Ödedikten Sonra İyileşen Kimse, Tekrar Oruc Tutar mı?
https://www.islam-tr.org/konu/tutam...kimse-tekrar-oruc-tutar-mi.35843/#post-229210