Helal Gıda - Helal Gıda Sertifikasyonları ve Gıdalardaki Haram ve Zararlı Maddeler

Hakpeşinde

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Şimdi birkaç soru..Sahih bir hadiste Allah Rasülü A.S bilmediğiniz etleri besmele çekerek yiyin diyor.Buna göre etde sıkıntı olmaz diye düşünüyorum dışarıda..Gelelim katkı maddelerine..Mesela GİMDES zararlı maddelerede sertifika vermiyor.Peki her zararlı şey mekruhmudur.Öyle ise ekmekte tuzda şekerde zararlı..Dışarıdaki gıdaların üstünde domuz katkısı yoktur diyor.Buradan helal manası çıkmaz mı.Eğer gerçekten varsa da bunda bir mesuliyet nasıl olabilir sonuçta kandırılmış oluyoruz
 

HurmaAğacı

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Şimdi birkaç soru..Sahih bir hadiste Allah Rasülü A.S bilmediğiniz etleri besmele çekerek yiyin diyor.Buna göre etde sıkıntı olmaz diye düşünüyorum dışarıda..Gelelim katkı maddelerine..Mesela GİMDES zararlı maddelerede sertifika vermiyor.Peki her zararlı şey mekruhmudur.Öyle ise ekmekte tuzda şekerde zararlı..Dışarıdaki gıdaların üstünde domuz katkısı yoktur diyor.Buradan helal manası çıkmaz mı.Eğer gerçekten varsa da bunda bir mesuliyet nasıl olabilir sonuçta kandırılmış oluyoruz
Bazı şeyler normal olarak tüketildiğinde değil, çok tüketildiği zaman sağlığa zarar verebiliyor.
'Domuz katkısı yoktur' ifadesi geçtiğinde başka şüpheli şeylerde olabilir, ürünün içeriğine bakmak lazım.
Misal jelatin; Bu sığır kökenlide olabilir. İstihâleye uğramadıysa eğer Helal kesim olması lazım, ALLAH'u Âlem.
Veya bir ürünün üstünde Vegan/Vejetaryen yazıyor, ama bu içinde Alkol olmadığı anlamına gelmez, olabiliyor. Mesela Almanyada; şekerin üstünde Vegan yazıyor ama içinde Aroma var, bu aromalarıda bazen alkol ile çözüyorlar.
 

kaale alınmayacak üye

Fulya
İslam-TR Üyesi
Bazı şeyler normal olarak tüketildiğinde değil, çok tüketildiği zaman sağlığa zarar verebiliyor.
'Domuz katkısı yoktur' ifadesi geçtiğinde başka şüpheli şeylerde olabilir, ürünün içeriğine bakmak lazım.
Misal jelatin; Bu sığır kökenlide olabilir. İstihâleye uğramadıysa eğer Helal kesim olması lazım, ALLAH'u Âlem.
Veya bir ürünün üstünde Vegan/Vejetaryen yazıyor, ama bu içinde Alkol olmadığı anlamına gelmez, olabiliyor. Mesela Almanyada; şekerin üstünde Vegan yazıyor ama içinde Aroma var, bu aromalarıda bazen alkol ile çözüyorlar.
Bacım alkolle çözülen aromalarda sorun yok. Burada fetvası var site sağlam bir kaynak.
 

kaale alınmayacak üye

Fulya
İslam-TR Üyesi
Ben Aromanın Etil Alkol ile çözülmesinin şüpheli olduğunu biliyordum, çünkü farklı fetvalar var.
Siteye daha sonra bakıcam inşaAllah.
Ben de öyle biliyordum aromayı görünce direkt bırakıyordum ama öyle değilmiş. Çoğu sarhoş edenin azı da haramdır hadisi vesilesiyle. A*bul B*araa da bir dersinde güzelce açıklamıştı youtubedan bulabilirsin almanca aratırsan. Yıldızsız yazarsın tabi ismi.
 

HurmaAğacı

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Teşekkür ederim. Bakıcam inşaAllah.
'HalalCheck've 'HalalWiki' gibi siteler var, oradada ürünler araştırılıyor. 'HalalWiki; Çözücü madde olarak Alkol' bölümünde bazı Hocaların fetvalarını yazmışlar.
 

kaale alınmayacak üye

Fulya
İslam-TR Üyesi
Teşekkür ederim. Bakıcam inşaAllah.
'HalalCheck've 'HalalWiki' gibi siteler var, oradada ürünler araştırılıyor. 'HalalWiki; Çözücü madde olarak Alkol' bölümünde bazı Hocaların fetvalarını yazmışlar.
Eskiden ben de tüm zamanımı halalcheckte geçirirdim :) ürün ara mektup oku vs vs ama emulgatörlerin pratikte artık hayvansal yağlardan üretilmediğini ve aromalardaki alkolün sorun olmadığını öğrenince bıraktım artık. Mikrobielles laba da bakmaya gerek yok çünkü sahabe peynir almış ondan bundan. Vesvese boyutundaydı zaten ama dediğim gibi artık sadece e120 karmin ve gelatine bakıyorum. Gelatine de helal diyorlar da onu içim almıyor. Bir de Schmalz vardır diye fırından bilmediğim şeyleri yemiyorum ama nettodaki kırmızı donut hariç (e120) fırın reyonundan pek çok şey alıyorum. Diğer dükkanlara bakmadım.
 

HurmaAğacı

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Eskiden ben de tüm zamanımı halalcheckte geçirirdim :) ürün ara mektup oku vs vs ama emulgatörlerin pratikte artık hayvansal yağlardan üretilmediğini ve aromalardaki alkolün sorun olmadığını öğrenince bıraktım artık. Mikrobielles laba da bakmaya gerek yok çünkü sahabe peynir almış ondan bundan. Vesvese boyutundaydı zaten ama dediğim gibi artık sadece e120 karmin ve gelatine bakıyorum. Gelatine de helal diyorlar da onu içim almıyor. Bir de Schmalz vardır diye fırından bilmediğim şeyleri yemiyorum ama nettodaki kırmızı donut hariç (e120) fırın reyonundan pek çok şey alıyorum. Diğer dükkanlara bakmadım.
Mesela Speisefettsäure var; 'Yağ Asitlerinin Mono ve Digliseritleri' veya Glycerin 'Gliserin' bunlarda hayvansal kökenli olabiliyor.
Ben halalcheck'ten bakıyorum ve kendim araştırıyorum biiznillâh.
Hayvansal madde kullananlar halen var..
Mikrobielles Lab/ Mikrobiyel maya'da mikroorganizmaların nasıl beslendiğine bakılması gerekiyor diyenler var, çünku jelatin ile beslenme ihtimalleri var. Ama Diyanetin fetvasına göre istihâleye uğraması kuvettle muhtelemelmiş, öyle okudum, ÂLLAH'u Âlem.
Gelatin tam olarak istihâleye uğramıyor okuduğum kadarıyla, bunun için tüketmiyorum.
Fırınlardan almıyorum, bilmediğim için ve ekmeklerede L-Cystein konulabildiği için. Hazır paket aldığımda okuyarak alıyorum ve E- numaralarına dikkat etmeye çalışıyorum ALLAH'ın izniyle.
Aromayıda ihtilaflı ve şüpheli olduğu için kullanmıyorum.
Birde GDO var.
 
Son düzenleme:

kaale alınmayacak üye

Fulya
İslam-TR Üyesi
Nasıl rahat ediyorsan öyle yap kardeşim dediğim gibi eskiden ben de vesveseliydim bu konuda ama kırtuldum elhamdulillah Allah sana da nasip etsin. E420si hayvansal olan bir örnek gösterebilirsen ben de eski şüpheciliğime geri dönebilirim belki. Hiç rastlamadım çünkü ve halalwikide de bu böyle yazıyor.
 

HurmaAğacı

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
E420 maddesini bilmiyorum ama şeker alkolüymüş.
E numaralarını gıda raporu adlı sayfadan bakıyorum genellikle. Gimdes'e ait galiba, ALLAH'u Âlem.
Her madde hayvansal kökenli değil, ama olabilende var, yukarıda verdiğim örnekler gibi.
Mesela bazen ürünün üstünde
'Mono und Diglyceride von speisefettsäuren' yazıyor, çünkü Deklarationspflichtig. Ama kaynak göstermiyorlar, bitkiselde olabilir hayvansalda yani şüpheli.

E numaraları bunlar, fakat bunlar haricinde kendimde araştırıyorum. Mesela E420 burada sağlık için tehlikeli olarak geçiyor, ALLAH'u Âlem.
Screenshot_20210921-125459_Samsung Internet.jpg
 

kaale alınmayacak üye

Fulya
İslam-TR Üyesi
28004
bak bu halalwikiden günümüzde hayvansal kaynaklı üretim yapılmıyor diyor. O yüzden ben takip etmeyi bıraktım. Yıllarca da tierische herkunfta rastlamadım emulgatörler için.Böyle olunca demek ki burada yazan doğrudur dedim.
 

HurmaAğacı

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Ekli dosyayı görüntüle 28004
bak bu halalwikiden günümüzde hayvansal kaynaklı üretim yapılmıyor diyor. O yüzden ben takip etmeyi bıraktım. Yıllarca da tierische herkunfta rastlamadım emulgatörler için.Böyle olunca demek ki burada yazan doğrudur dedim.
Orada ama kaynakları yazıyor ve aralarında 'Borsten' yani tüy de var. Diğer taraftada 'tieriesches ursprung=bedenklich' yani kaynağı hayvansal ve şüpheli yazıyor. Kaynağı sentetik olabileceğide yazıyor.
 

HurmaAğacı

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Eu-Lebensmittelrecht'e göre İnsan kılından üretilen hariç, kullanılması yasak değil.
 
Son düzenleme:

kaale alınmayacak üye

Fulya
İslam-TR Üyesi
Eu-Lebensmittelrecht'e göre İnsan kılından üretilen hariç, kullanılması yasak değil.
Kıl tüy için demiyorum e 471 yani yağ asitlerinin mono ve digliseritlerinden bahsediyorum. En sıkıntılısı o zaten çünkü her şeyin içinde var ama hayvansal olarak üretilmiyormuş günümüzde. Tabi içerik okumaya devam ediyorum ve şüpheli bir e numarası gördüğümde bakıyorum neymiş diye.
 

HurmaAğacı

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Kıl tüy için demiyorum e 471 yani yağ asitlerinin mono ve digliseritlerinden bahsediyorum. En sıkıntılısı o zaten çünkü her şeyin içinde var ama hayvansal olarak üretilmiyormuş günümüzde. Tabi içerik okumaya devam ediyorum ve şüpheli bir e numarası gördüğümde bakıyorum neymiş diye.
L-Cystein'ın altı çizikti onu diyorsun zannettim.
Mono ve Digliseritleri okudum, en doğrusunu ALLAH bilir. Ben şüpheli olduğu için, kaynağını bilmediğimi almıyordum.
 

HurmaAğacı

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
İnternetten baktığımdada genellikle bitkisel kaynaklı olduğu yazıyor ama yazmışlar "Für Vegetarier und Veganer ist zu beachten, dass Speisefettsäuren sowie Glycerin auch tierischen Ursprungs sein können." Hayvansalda olabilir, bunun için uzak durmaya çalışıyorum..
 

kaale alınmayacak üye

Fulya
İslam-TR Üyesi
Olabilir ama olmuyormuş işte. Sonuçta hayvansal yağlar çok daha değerli ve pahalı bitkisellerden o yüzden bu yöntem kullanılmıyor olabilir artık. Ki öyle yazıyor ve her mektupta da böyle gördüm yani hiç hayvansal kaynaklı yğ asiti kullanıyoruz diyen görmedim. Anca şöyle oluyordu; tedarikçilerimiz çok fazla hepsinden bu bilgiyi teyit edemeyiz. Belirsizlik. Ama bu hayvansal olduğu anlamına gelmiyor. Neyse dediğim gibi kardeşim sen nasıl rahat ediyorsan öyle devam et. Selametle
 

Şu an bu konuyu görüntüleyenler (Kullanıcı: 0, Ziyaretçi: 1)

Üst Alt