Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Helaya Sol Ayakla Girip, Sağ Ayakla Çıkmanın Sünnette Yeri Var mıdır?

طالب بن عايد Çevrimdışı

طالب بن عايد

انا لله وانا اليه راجعون
Süper Moderatör
We aleykum esselam we rahmetullah kardeşim.

Konuyu doğrudan içeren sahih bir hadis var mıdır bilemiyorum fakat Allahu a'lem sunnetten kıyasla ortaya çıkarılmış bir mustehab olabilir. Çünkü Resulullah efendimizin sas genelde iyi ve temiz işlerde sağ elini kullandığını, taharet gibi durumlarda sol elini kullandığını hadis kaynaklarında görüyoruz.

Yine genel olarak ayetlerde ashabul yemin (sağın ehli) iyi iken, ashabul şimal (solun ehli) akibeti kötü olanlardır. Bu bağlamda kâfirlerin ve muşriklerin de necis olduğu göz önünde bulundurulursa helanın da necis olması hasebiyle sola layık olması da gündeme gelebilir gibi bir yoruma açıktır Allahu a'lem.

Son olarak şayet konu hakkında doğrudan yönlendiren hadis yok ise buna mustehab(öyle yapılması hoş görülen) denilmesi uygundur. Ama dini bir vecibeymiş gibi ve yapmayana ceza varmış gibi de davranılmaz. Yine bununla beraber tüm bu kıyaslardan sonra aksini yapmakta(sağ ayak ile girmekte) diretmek de güzel işlerde yarışan takvalı birine yakışmayan bir hareket olur Allahu a'lem.

Fetva değildir, öyle anladığımdır, yanlış ise kardeşlerimiz düzeltsin inşaAllah.

Şu konudan faydalanabilirsiniz;
 
Ahıskalı Çevrimdışı

Ahıskalı

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
بسم الله الرحمن الرحيم

Tercüme Edilen Kaynak Site;'deki fetvayı senin için tercüme etmeye çalıştım. Allah müstefid eylesin. :)



Tuvalete girerken, sol ayağı önce içeri sokmak ve yine tuvaletten çıkarken sağ ayağı dışarı çıkarmak müstehabtır.
Bu dört mezhebin ittifakıyla böyledir.

Hanefi Kaynaklarına Müracaat için;
  • Bahru'r-Raiq, 1. Cild, 256. Sahife​
  • Haşiyetü İbn Abidin, 1. Cild, 345. Sahife​
Maliki Kaynaklarına Müracaat için;
  • Mevahibu'l-Celil, 1. Cild, 392. Sahife
  • et-Tac ve'l-İklil, 1. Cild, 278. Sahife
Şafii Mezhebinin Kaynaklarına Müracaat için;
  • Ravdatu't-Talibin, 1. Cild, 66. Sahife
  • el-Mecmu', 2. Cild, 75. Sahife
Hanbeli Mezhebinin Kaynaklarına Müracaat için;
  • Keşşafu'l-Qina', 1. Cild, 59. Sahife,
  • el-Muğni, 1. cild, 124. Sahife
İmam Nevevi رحمه الله bu bağlamda demiştir ki;

وهذا الأدبُ متَّفَقٌ على استحبابِه، وهذه قاعدةٌ معروفة، وهي أنَّ ما كان مِن التكريمِ بُدئَ فيه باليُمنى، وخلافُه باليسار

Bu edebin müstehab olmasında ittifak vardır. Bu bilinen bir kaidedir. Bu kaideden kasıtta şudur;
İyi ve güzel işlerde sağ ile başlamak ve aksi fiillerde ise sol ile başlamaktır.


Mü'minlerin Annesi Hafsa Validemiz رضي الله عنها anlatıyor;

أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : كَانَ يَجْعَلُ يَمِينَهُ لِطَعَامِهِ وَشَرَابِهِ وَثِيَابِهِ ، وَيَجْعَلُ شِمَالَهُ لِمَا سِوَى ذَلِكَ

Allah Rasulu صلي الله عليه وسلم yeme, içme ve giyinme fiillerinde sağını bunlardan gayrı fiiller için de solunu kullanırdı.
وصححه الألباني في " صحيح سنن أبي داود

Yine İmam Nevevi رحمه الله Müslim Şerhinde (1/160) diyor ki;

هَذِهِ قَاعِدَة مُسْتَمِرَّة فِي الشَّرْع , وَهِيَ أّنَّ مَا كَانَ مِنْ بَاب التَّكْرِيم وَالتَّشْرِيف كَلُبْسِ الثَّوْب وَالسَّرَاوِيل وَالْخُفّ وَدُخُول الْمَسْجِد وَالسِّوَاك وَالاكْتِحَال , وَتَقْلِيم الأَظْفَار , وَقَصّ الشَّارِب , وَتَرْجِيل الشَّعْر وَهُوَ مَشْطُهُ – يعني : تسريح الشعر - وَنَتْف الإِبِط , وَحَلْق الرَّأْس , وَالسَّلام مِنْ الصَّلاة , وَغَسْل أَعْضَاء الطَّهَارَة , وَالْخُرُوج مِنْ الْخَلاء , وَالأَكْل وَالشُّرْب , وَالْمُصَافَحَة , وَاسْتِلام الْحَجَر الأَسْوَد , وَغَيْر ذَلِكَ مِمَّا هُوَ فِي مَعْنَاهُ يُسْتَحَبّ التَّيَامُن فِيهِ . وَأَمَّا مَا كَانَ بِضِدِّهِ كَدُخُولِ الْخَلاء وَالْخُرُوج مِنْ الْمَسْجِد وَالامْتِخَاط وَالاسْتِنْجَاء وَخَلْعِ الثَّوْب وَالسَّرَاوِيل وَالْخُفّ وَمَا أَشْبَهَ ذَلِكَ , فَيُسْتَحَبّ التَّيَاسُر فِيهِ ,


Bu kaide şeriatte süregelir. Elbise veya pantolon-şalvar vs. veya mest giymek, mescide girmek, misvaklamak, sürme çekmek, tırnakları kesmek, bıyıkları kısaltmak, saçları yağlamak veya süslemek, kol altlarını yolmak, saçları kesmek, namazda selam vermek, abdest azalarını yıkamak, heladan çıkmak, yemek-içmek, musafaha, Hacerü'l-Esved'i istilam gibi fiillerde sağdan başlamak müstehabtır.

Bu fiillerin zıtlarına gelecek olursak mesela, helaye giriş, mescidden çıkış, istinca, sümkürmek, elbise veya pantolonu veya mesti çıkarmak gibi fiillerde ise solu kullanmak ve soldan başlamak müstehabtır.




 
Son düzenleme:
Üst Ana Sayfa Alt