İBN HACER EL-ASKALANİ ED-DÜRERÜ'L-KAMİNE ADLI ESERİNDE İBN TEYMİYYE HAKKINDA NELER SÖYLÜYOR?
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla sözüme başlarım. Konuya hemen girizgah olarak şunu söylemek isterim. Birkaç seneden beri kaynaklara muttali olabildiğim kadarıyla İbn Teymiyye hakkındaki ithamların neredeyse tamamının kasden veya sehven kırpılmış ve makaslanmış ibarelerden ibaret olduğunun farkına vardım. İbn Teymiyye hakkındaki ithamlara dair en ciddi iddiaların bu esere nisbet edildiğini gördüm. Allah dilediği kadar Allah dilediği zamana kadar bu iddiaları inceledim ve mezkur iddiaların geçersiz olduğu kanaatine vardım. Aşağıdaki ed-Dürerü'l-Kamine adlı eserde 153. sayfadan 159. sayfaya kadar olan ibareleri inceledim, görebildiğim kadarıyla tesbitlerimi yaptım ve burada gördüklerimi sizlerle paylaşmaya karar verdim. Müsadenizle incelemeye geçelim.
İBN TEYMİYYE UCBA KAPILIP ÖMER (RA) BİR MESELEDE HATA ETTİ & ALİ (RA) 17 MESELEDE KUR'ANA MUHALEFET ETTİ DEDİ Mİ?
İbn Hacer el-Askalani, bu iddiaları bizzat kendisi İbn Teymiyye'ye (Kendisi böyle dedi vay hain) tarzında nisbet etmemiş olup bu iddiaları 153. ve 154. sayfalarda Tufi denen bir alimden aktarmaktadır. Tufi denen zat, İbn Teymiyye'ye talebelik yapmıştır. Bununla beraber, yine mezkur ed-Dürerü'l-Kamine adlı eserde İbn Hacer el-Askalani, İbn Receb el-Hanbeli'nin Tabakatu'l-Hanabile adlı eserinden şu sözünü aktarır; ''Hadis konusunda uzman değildi, sözlerinde çokca vartalar vardı. Kendisi şii olup, ehli sünnet mezhebinden yüz çevirmiştir.'' Yine aynı sayfada, Zehebi bu zatın rafizilikten tevbe ettiğini dair bir söylenti aktarmıştır.
Kendisi hakkında bu malumat yeterli olup böylesine bir kimsenin İbn Teymiyye hakkındaki söylediklerine itibar etmek na-hoş sayılır. İbn Teymiyye'yi kötülemek için bir şii'ye mi muhtaç oldunuz yoksa? Aktaran İbn Hacer onu da tekzib edin derseniz şöyle yanıt veririz; Yazımızın devamında göreceğiniz üzere İbn Hacer, İbn Teymiyyenin tercemesini aktarırken tarafsızlığa yakın bir tutum sergilemiş olup onu sevenlerin sözlerini de ona sövenlerin sözlerini de aktarmış ve İbn Teymiyyeyi Allah koruduğunu ve onun Allahın rahmetine irtihal ettiğini belirtmiştir.
İBN HACER, İBN TEYMİYYENİN SAHABELERİ AŞAĞILADIĞINI AKTARIP BU AKTARIMLARI İKRAR ETMİŞ MİDİR?
İbn Hacer el-Askalani, yukarıdaki vesikalarda 155. sayfada ''Bazıları İbn Teymiyyeyi münafık olmakla suçlamışlardır'' diyip ona nisbet edilen bu mezkur sözleri aktarmaktadır. Bu sözler Ali (ra), Osman (ra), Ebu Bekr (ra) gibi sahabelere yönelik olup bir müslümanın edebine yakışmayan sözlerdendir. Yine İbn Hacer ona nisbet edilen sözleri لقوله kelimesiyle aktarması bu sözleri, İbn Teymiyye bu sözleri kesinlikle söylemiş gibi bir vehim uyandırsa da لقوله (Onun şu sözü sebebiyle) kavli o sözün İbn Teymiyyeye nisbetinde kesinlik kazandırmaz. Dolayısıyla İbn Hacer; ''Bazılarının iddiasına göre İbn Teymiyye şöyle dedi'' manasını kastetmiştir. Misalen, İbn Acibe el-Haseni sufi olup Bahru'l-Medid adlı tefsirinde, Rasulullah'a (sas) لقوله diyerek
حق لقوله- عليه الصلاة والسلام: «إن من العلم كهيئة المكنون، لا يعلمه إلا العلماء بالله، فإذا سمعه أهل الغرة بالله أنكروه عليهم
yukarıdaki alimlerin ittikafınca sahih olmayan sözünü isnad etmiştir. Buradan bu misalle demek istediğimi anlayabilirsiniz. Zaten buradaki mezkur iddiaların hiçbiri lafzen veya manen İbn Teymiyyenin hiçbir eserinde geçmemektedir.
Durum böyle iken, 157. sayfada İbn Teymiyye muhaliflerinin şeyhülislama karşı hamlelerini zikretmiş ve Allah'ın onu koruyup, muhaliflerinin hilelerini boyunlarına doladığını ve İbn Teymiyyeyi birilerinin vesilesiyle kurtardığını beyan etmiş, 158. sayfada ise mapusta vefat edip Allah'ın rahmetine intikal ettiğini belirtmiştir. Aynı sayfada cenazesinin çok kalabalık olduğunu anlatıp bir sonraki sayfaya kadar Zehebinin İbn Teymiyye hakkındaki övgülerine yer vermiştir.
BURASI ÖNEMLİ;
159. sayfada ise Sübkinin İbn Teymiyye hakkındaki sözlerine karşılık Zehebinin Sübkiyi azarlamasına dair bir malumat nakletmiş ve Sübkinin Zehebiye özür mektubuna dair metni paylaşmıştır.