Güney Kore'de geçtiğimiz aylarda bir savaş gemisi batırılmış ve bu olayda onlarca asker hayatını kaybetmişti. Bu durum Kuzey ve Güney Kore arasındaki gerilimi arttırdı ve savaş söylentileri çıkmaya başladı.
İKİ KARDEŞ ÜLKE RESMEN SAVAŞ HALİNDE
Güney Kore gemisini KDHC’nin vurduğunun ortaya çıkması halinde, iki ülke arasında 1950-1953 yılları arasındaki savaştan sonraki en büyük siyasi krizin yaşanacağı varsayılıyor. Kore savaşından bu yana en kaygı verici hadise olarak nitelendirilen olayda, durum, 57 yıldır ilk kez bu denli “vahim” görülüyor.
Barış antlaşması imzalanmadığından iki ülke, ateşkes anlaşmasıyla 57 yıldır “resmen savaş halinde” bulunuyor. Türkiye’nin BM kararına uyarak ABD’nin yanında katıldığı savaşın sonunda iki Kore arasında 4 km genişliğine tampon bölge var. İki taraf, sınırda 1 milyonun üzerinde askeri ihtiyat kuvveti olarak sürekli bulunduruyor. Güney Kore’de halen 28 bin ABD askeri daimi görev yapıyor. Kuzey Kore ise 1 milyon askeriyle “nüfusuna oranla dünyanın en büyük ordusuna” sahip ülke.
Güney Kore’de 5 günlük ulusal yas ilan edildi
Güney Koreliler geçen ay esrarengiz bir patlama ile batan savaş gemisinde ölen askerleri için yas tutuyor. Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, ülkede önceki gün başlayan 5 günlük yas dolayısıyla kurulan yas alanında yer alan özel deftere, “Güney Kore, askerlerinin kıymetli ölümünü asla unutmayacak” diye yazdı. Güney Kore halkına geçen hafta televizyondan seslenen Lee Myung-bak, patlamada sorumluluğu bulunanlara “kararlı ve tereddütsüz biçimde” karşılık vereceklerini duyurdu.
Kore Yarımadası’nda gerginlik her geçen gün artarken, olası bir savaçtan dahi bahsedilmeye başlandı. İki ’düşman kardeş’ daha önce de savaşa tutuşmuştu. G. Kore’nin ısrarla suçu K. Kore tarafına yıkmak istemesi kafalarda soru işaretleri doğurdu. Bölge ülkeleri de gelişmeleri yakından takip ediyor.