Hafız imamlardan olan biri de Imam Muhammed b. İsa b. Sevre et-Tirmizi'dir. Nitekim O, ezber konusunda örnek olarak gösterilirdi. el-İdrisi şöyle demiştir: "Ben, Ebû Bekir Muhammed b. Ahmed b. el- Haris el-Mervezi'yi şöyle derken işittim: Ben, Ahmed b. Abdullah Ebû Davud el-Mervezi'yi şöyle derken işittim: Ben, Ebû İsa Muhammed b. İsa el-Hafız'ı şöyle derken işittim: Mekke yolundaydım, şeyhin hadislerinden iki parçayı yazmıştım. O esnada o şeyh oradan geçti. Ben de yanında bulunanlara o şeyhi sordum. Bana 'falanca kişidir' dediler ve ben de yanına gittim. Yazdığım iki parçanın yanımda olduğunu zannediyordum. O an yanımda bulunan iki parçanın o ikisi olduğunu düşünmüştüm. Onun yanına vardığımda yanımda sandığım ve onun rivayet etmiş olduğu iki hadisten sordum ve o da cevapladı. Ancak elimdeki o iki parçada herhangi bir şey yazmadığını gördüm ve şaşırdım. Şeyh de bu sırada bu hadisleri ezberinden okuyordu. Okuması bittikten sonra elimdeki kağıt parçalarının bomboş olduğunu görünce bana dönerek, 'utanmıyor musun?' dedi. Ben de 'hayır' diyerek başıma gelen olayı kendisine anlattım. Sonra da bütün hadisi ezberlediğimi kendisine bildirdim. Bunun üzerine okumamı istedi, ben de hepsini takılmadan bir seferde okudum. Ancak o bunlan o an ezberlediğime inanmayarak şöyle dedi;
'Yanıma gelmeden önce bunları ezberledin' dedi. Ben de bunun üzerine o zaman 'bana başka hadislerden rivayette bulunun' dedim. Bunun üzerine bana garip hadislerden 40 tane hadis rivayet etti ve sonra 'haydi hepsini oku' dedi. Ben de başından sonuna kadar en ufak bir hata dahi yapmadan hepsini aynı şekilde okudum. Bunun üzerine bana şöyle dedi: 'Ben, ezberde senin gibisini hiç görmedim.' "(Mukaddime et-Tirmizi Ahmed Şakir 1/84 bk.)"