Cemaatle kılınan namazlarda İmamın, Cehri okunması gereken namazların kıraatini cehri (açıktan - sesli), Hâfi okunması gereken namazların kıraatini hâfi (içinden - sessiz -kendi duyabileceği kadar kısık bir sesle) okuması vâcib hukmundedir.
Yalnız başına namaz kılan kimse (imam sabah, akşam ve yatsı) namazların farzlarının kıraatinde dilerse âşikare bir okuyuşla veya isterse gizli bir okuyuşla kılmakta muhayyerdir.
Geceleyin kılacağı nafile namazlarda da hüküm böyledir. Fakat öğle ve ikindi namazlarında ve gündüz kılacağı nafile namazlarda gizli (kendi duyabileceği kadar bir sesle) okuması vâcibdir. Aşikare açıktan sesli olarak okunması halinde sehiv secdesi gerekir.
İmam gündüz kıldırdığı namazları sessiz kıldırması ve gece kılınan namazları da sesli kıldırması vâcibdir. Vâcibin terkinden dolayı ise sehiv secdesi gerekir.
Cemaatin imamı, sessiz okuması gerekirken (mesela öğle namazının farzında) sesli okumaya başlarsa veya sesli okuması gereken yerlerde (mesela akşam namazının farzında) sessiz okuyorsa ; hatırladığı yerden itibaren susar ve sahih olan haline göre (sesli - sessiz) okumaya devam eder. Tekrar dönüp sureyi baştan almaz. Ve namazın sonunda sehiv secdesi yapar.
Sessiz okunacak yerde sesli okumaktan dolayı sehiv secdesini gerektiren miktar ise, namazın farz olan kıraati kadardır. Bu ise kısa üç ayet veya kısa üç ayet uzunluğunda bir ayet okumakla sehiv secdesi gerekir. Bundan az olursa gerekmez.
Bir vâcibin vasfını değiştirmek, sehiv secdesini gerektirir. İmamın âşikare okuması gereken ayetleri gizlice okuması veya gizlice okunacak ayetleri aşikare okuması da bunlardandır. Bu okuma miktarı, namaz sahih olacak kadar okumaktır. Fatiha süresinin ilk ayetlerini okumak bu kısımdandır. Bununla beraber kısa bir ayet okunması da Ebu Hanife'ye göre bu hükümdendir. İki imama göre ise, bu hükümde değildir.