Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

İlmi Konu İmanla İlgili Bir Mesele ve Cehmiyye'ye Reddiye

M Çevrimdışı

Muvahhid Mücahid

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Şüphe yok ki amel cinsini terk eden, itaatten yüz çevirmiş ve yerine getirmekten kaçınmıştır. Böyle olunca imanın bir öğesini terk edenin imanı terk ettiğine delalet eden âyetler, imanın bu iki ruknun bir araya gelmesinden meydana gelişinin bir kanıtıdır. Bu âyetlerden bazıları şunlardır:

1-"De ki: "Allah'a ve peygambere itaat edin". Yüz çevirirlerse bilsinler ki, Allah inkar edenleri sevmez." (Âl-i İmran: 32)

2-"Münafiklar: "Allah'a ve Peygambere inandık, itaat ettik" derler; sonra da bir takımı yüz çevirirler. İşte bunlar inanmış değillerdir." (Nur: 47)

3-"O, peygamberi doğrulamamış, namaz kılmamış, ama yalanlayıp yüz çevirmişti" (Kıyame: 31-32)

4-"Oraya, yalanlayıp yüz çevirmiş olan o en azgından başkası yaslanmaz." (Leyl: 15-16)

5-Allahu Teala Musa ve Harun aleyhisselamın dilinden de şöyle buyurur:
"Doğrusu bize, yalanlayıp sırt çevirene azab edileceği vahyolundu." (Tá-Ha: 48)

Şeyhülislam ibn Teymiye şöyle der:
"Böylelikle yüz çevirmenin (tevelli) yalanlama demek olmadığı görülmektedir. Aksine burada yüz çevirmek itaattan uzak olmaktır. İnsanlara düşen, Resul'ün verdiği haberleri tasdik etmek ve emirlerine itaat etmektir. Tasdikin zıddı yalanlamak, itaatin zıddı da yüz çevirmektir. İşte bundan dolayı Allahu Teala: "İşte o tasdik de etmemiş, namaz da kılmamış, fakat yalanlamış ve yüz çevirmişti" (Kıyamet/31-32) buyurmaktadır. Başka yerde de Allahu Teala şöyle buyurmuştur: "Derler ki: Biz Allah'a ve Resulüne iman ve itaat ettik. Sonra onlardan bir gurup yüz çevirirler, onlar müminlerden değildirler." (Nur/47) Görüldüğü gibi amelden yüz çeviren kimseye sözlü olarak gerekeni yerine getirse bile, iman isminin verilmesi reddedilmektedir."

İbn Teymiye sözünü şöyle sürdürür:
"Kur'an ve sünnette ameli olmayan kimselere mümin adının verilmesi pek çok yerde reddedilmiştir. Aynı şekilde münafık hakkında da iman adının kullanılması reddedilmiştir. Açıktan açığa düşmanlık ve muhalefet ile birlikte kalbi ile gerçeği bilen kimseye ise, hiçbir şekilde mümin adı verilmemiştir. Cehmiyye'ye göre ise, eğer bu bilgi kalbinde bulunuyor ise, o. peygamberlerin imanı gibi, kamil bir iman ile mümin kabul edilir. İsterse söylediğini söylesin, yaptığını da yapsın. Cehmiyye'ye göre kalbinden bu bilgi gitmedikçe, imanın da ondan uzaklaşması düşünülemez." (e'l-İman, s. 137, Mecmû'ul Fetâvâ 7/142)
 
Üst Ana Sayfa Alt