Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

İslam Servete Sınır Koyar mı?

ا Çevrimdışı

التوحيد

Üyeliği İptal Edildi
Banned
İslam servete sınır koyar mı?


Murat Kayacan

Bugünlerde İslam-servet ilişkisi ciddi bir tartışma konusu. Acaba Müslümanlar servet biriktirmeye bir sınırlama getirebilirler mi? Sınırlama getirilebilse bile bu, zaman ve mekânla mahdut olağanüstü bir durum mudur? Bu bağlamda “İslâm Hukukunda Servet/Mülkiyet Tahdidinin İmkânı Üzerine” (Selçuk Üniv. İlah. Derg., Bahar 2004) adlı yazısında Halit Çalış önemli bilgiler vermekte.


Hz. Ebû Bekir, Hz. Osman gibi sahâbîlerin, günün şartlarında bir orduyu tek başlarına donatabilecek kadar servete sahiptiler ve bundan dolayı kınanmadılar. Allah Rasulü (s) hayatta iken, toplumun genel gelir seviyesine göre oldukça zengin ve her biri ashâbın önde gelenlerinden olan (Abdurrahmân b. Avf, Zübeyr b. el-Avvâm, Ebû Bekir, Osman b. Affân, Talha b. Ubeydullah) sahabiler olduğu gibi fakir (Suffe ashabı) olanlar da bulunmakta idi. Hz. Peygamber (s)’in bu farklılığı dikkate alarak “servet tahdidine” yönelik bir uyarı ya da girişimde bulunduğu bilinmemektedir.


Zühdü ve Allah yolunda infak hususundaki gayreti ile maruf Ebû Zer,

“Ey iman edenler! Hahamlardan ve rahiplerden birçoğu insanların mallarını haksız yollardan yerler ve (insanları) Allah yolundan alıkoyarlar. Altın ve gümüşü yığıp da onları Allah yolunda harcamayanlar yok mu, işte onlara elem verici bir azabı müjdele! Cehennem ateşinde kızdırılıp bunlarla onların alınları, yanları ve sırtları dağlanacağı gün (onlara denilir ki): İşte bu kendiniz için biriktirdiğiniz servettir. Artık yığmakta olduğunuz şeylerin (azabını) tadın!" (Tevbe 9/34-35)

ayetlerinden hareketle, insanın kendi ve çoluk çocuğunun geçimini sağlayacak miktardan fazla olan her şeyin, şer’an yasaklanan “kenz” kapsamına dahil bulunduğu ve infâk edilmesi gerektiği kanaatinde idi ve bunu her vesileyle dile getirirdi. Ancak bu büyük sahâbînin âyeti bu şekilde tefsir etmesi ve bu anlayışını tüm topluma teşmil etme gayreti içerisinde bulunması diğer sahâbîler tarafından kabul görmemişti. (...)

Onun Hz. Osman tarafından Rebeze’ye sürgün edilmesi (bazı aktarımlara göre oraya gitmeyi kendisinin tercih etmesi)nin büyük sosyal tepkilere yol açmayışı sahabenin “Ebû Zer’in yorumunu” genel itibarıyla esas almadığı şeklinde yorumlanabilir.

İslâm hukukunun ana kaynaklarında ve ilk dönem uygulamalarında özel mülkiyetin hukuken sınırlandırılabileceğini gösteren herhangi bir delil yoktur. Yani herkes muayyen bir miktarla sınırlı olmaksızın, hukukî yollardan edinilmiş olmak şartıyla, istediği kadar mal edinebilir. Bu arada mülkiyetle ilgili görevlerini (zekât) yerine getirme noktasında her fert, azamî titizliği göstermek durumundadır ve bu hususta görülen eksiklikler/aksamalar, hukukî yaptırıma tâbidir.
 
S Çevrimdışı

soru işareti

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Sayın arkadaşım,

Allah'ın kararına peygamber bile karşı çıkamazken Ebu Bekir ve Osman da kim oluyormuş?

"ALLAH varlık açısından sizi birbirinize üstün kılmıştır. Nitekim, üstün kılınanlar, emirleri altındakilerle varlıklarını eşit paylaşmazlar. ALLAH'ın nimetini mi reddediyorlar?"
 
A Çevrimdışı

Aleyna

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Ebu Zer, kamu malı talanına karşı çıkarken , Tevbe 34 , 35 yerine Maun Suresine dayansaydı çok daha kırılmaz bir kanıta sahip olacaktı.
cehennem , mal ve servetle başkalarına tahakkümü ilahlaştıran , insana ve onun haklarına, emeğine ihanet eden, nimet ve imkanları sadece kendileri için varedilmiş gören, yiyip yiğip de doymayan, yığıp yığıp da tatmin olmayan gizli veya açık şirk tağutlarını bekleyen akıbetin namıdiğeridir.
kuran zenginin malın da , yoksulun hakkı olduğunu söylüyor.
zariyat 19 onların mallarında , ihtiyaç sahipleri için hak vardır.
isra 26,27 akrabaya hakkını ver,
ali imran 92 sevdiğiniz şeylerden başkalarına pay çıkarmadıkça, hayırda erginliğe dürüstlüğe asla ulaşamazsınız,
nahl 71
bakara 215
beled 14
ali imran 134
bakara 195
leyl 5 ve 6duha 9 ve 10
ali imran 161
kefh 110
munafıkın 7

bunlar benim not aldığım ayetler,
KURAN münafıklığın, belirleyici niteliği olan ( fedakarlıktan kaçmanın ) iki alt başlığını veriyor.
1. infaktan paylaşmaktan kaçmak
2. savaştan kaçmak.
 
Üst Ana Sayfa Alt