Esselamualeykum Rahmatullahi ve Berekad
Şeyh Abdullah Azzam (r.a) avukatlık hakkında olan görüşünü okudum da kafama bazı şeyler takıldı ! İslamda avukatlık var mıdır ? Muvahhid bir kimsenin tağuti sistemin küfür mahkemelerine başvurmadıkları halde ! avukatlık işi ne işe yarar ? veya kafirlerin elinde bulunan müslümanları kurtarmak amacı ile avukatlık yapan ve ALLAH için para almayan kimsenin durumu nedir ?
Şeyh Abdullah Azzam (r.a) avukatlık hakkında olan görüşünü okudum da kafama bazı şeyler takıldı ! İslamda avukatlık var mıdır ? Muvahhid bir kimsenin tağuti sistemin küfür mahkemelerine başvurmadıkları halde ! avukatlık işi ne işe yarar ? veya kafirlerin elinde bulunan müslümanları kurtarmak amacı ile avukatlık yapan ve ALLAH için para almayan kimsenin durumu nedir ?
6. Avukatlar: Allah'ın nizamı dışındaki beşeri kanunlarla hükmeden mahkemelerin önünde dava açan avukatlara gelince kanaatimce bunların avukatlık yapmaları haram ve aldıkları ücretler de haramdır. Bu hususta şöyle bir olay yaşadım. Ben bir avukat arkadaşla konuşurken bu meseleyi ona açtım ve dedim ki;
- "Niçin avukatlığı bırakmıyorsunuz, bu haramdır." O da dedi ki:
- "Vallahi ben kazandığım lokmanın helal olduğuna inanıyorum. Benim kazancım rızkını temin etmek için kazma kürekle çalışan kimsenin rızkı gibidir. Sonra sizler fıkhı bilen insanlarsınız. Ürdün Üniversitesi Şeriat Fakültesinde hocasınız. Ben bu meseleyi size soruyorum. Avukatlık yapmak helal mi yoksa haram mı? Verdiğiniz fetvaya bağlı kalacağım." Bunun üzerine biz yedi veya dokuz kişi toplanıp bu meseleyi tartıştık. Benim dışımdaki bütün arkadaşlar aşağıdaki şu şartların varlığı halinde avukatlığın helal olabileceğini söylediler.
a. Avukat beşeri kanundaki hükmü İslâm'ın hükmüne ters olan herhangi bir meseleyi dava olarak açmamalı. Mesela kanunlardaki zina etmenin hükmü İslâm'dakinden çok farklıdır. Avukat zina ile ilgili bir davayı mahkeme önünde açmamalıdır.
b. Müvekkilinin haksız olduğunu tahmin ettiği hiçbir davayı açmamalıdır.
c. Açtığı davanın seyrinde müvekkilinin haksız olduğu ortaya çıkarsa davadan çekilmelidir.
Evet, benim dışımdaki sekiz arkadaş bu görüşe vardılar. Fakat benim kanaatim bu şartlar da olsa avukatın işi haramdır. Allah daha iyi bilir ya İslâmî cezalardan herhangi bir cezanın daha altında bir cezayı öngören bir kanuni madde ile ilgili mesele hakkında avukatın dava açması haramdır. Bundan aldığı mal haramdır. Avukatın yukarıda zikredilen şartlar altında çalışmasına ruhsat veren arkadaşlar kanaatimce benden daha bilgili ve daha fakiridirler. En iyisini Allah bilir.