Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İslami Motifli Yüzük, Aksesuar vb Elbiselerle Tuvalete / Banyoya Girmek Caiz mi?

K Çevrimdışı

karabatak

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
İslami motifli aksesuar ve elbiseler ile tuvalete-banyoya girmek caiz midir?

tişört,anahtarlık,kolye vs gibi
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Tuvalete girerken üzerimizde (yüzük, elbise, anahtarlık, kolye vs) bulunan besmele veya lafzeyi celal varsa girilmemelidir. Normal bir isim ise bir sakıncası olmaz. Yani sadece Arabca bir şey yazdığı için sakıncalı olmaz. Mukaddesata ait bir yazı ile tuvalete girmemek gerekir.

Enes'den rivayet edilen hadis:
"Rasûlullah (s.a.v.) parmağına 'Muhammed'ur- Rasûlullah' yazan yüzüğünü takınır, helaya gireceği zaman yüzüğü çıkarırdı."
(Hadîsi Buhârî ve Muslim rivayet etmiştir. Ebû Davud, Hatem: 6; İbn Mâce, Libas: 18 ;

Hafız, hadîsin illetli olduğunu, Ebû Dâvûd ise, munker olduğunu söylemiş, ancak birinci kısmı, yani "Muhammed"ur-Rasûlullah" yazılı yüzüğü takındığı kısmı sahihtir, demiştir. Fıkhus' Sunne)

Yüzüğün üzerine sahibinin ismini ve ismullahı nakşetmek caizdir. Ekser ulemanın kavli budur. Mâ1ikî'1erden bazıları üzerinde ismullah yazılı yüzükle helaya gitmenin ve taharatlenmenin caiz olmadığını söylemiş. Yüzüğün ya çıkarılması yahut sağ ele alınarak onunla taharatlenilmemesi gerektiğini bildirmişlerdir.
Hanefî'lerden Aynî: «Benim kavlim de budur. Hattâ edeb ve terbiye üzerinde zikrullah yazılı yüzükle taharatlenmemeyi gerektirir,» diyor.
Ulema yüzüğün kasma, Allah'ın, Peygamber'in veya kişinin kendi ismini kazıtmasının caiz olduğunu söylemişlerdir. Fakat insan veya hayvan gibi bir canlı varlığın resmini işlemek caiz değildir. Kaşında, Allah'ın veya Peygamber'in ismi nakşedilmiş yüzükle helaya giren kişi onu gizlemelidir. Şayet yüzük sol elde ise taharatleneceğinde çıkarmalıdır.

(İbn Abidîn, Reddu’l Muhtar (İst 1233) V-317)
 
Üst Ana Sayfa Alt