Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İstiğfar Nedir, Nasıl Yapılır?

K Çevrimdışı

kotal

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
günde 70 kere istiğfar edenin 700 günahı affolur diye birşey duydum nasıl edilir istiğfar estağfirullah çekmek mi nasıl
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
İstiğfar; Allah'tan günah ve hatalarının bağışlanmasını isteme, mağfiret dilemedir. İstiğfar lafzını veya manasını içeren her duaya istiğfar denir.

Kur'an-ı Kerîm'de ve gerekse hadis-i şeriflerde istiğfar teşvik edilmiştir.
"Rabbinizden bağışlanma dileyin. doğrusu o, çok bağışlayandır " (Nuh, 10)
"(Ey Muhammed) Sabret! Allah'ın verdiği söz şubhesiz gerçektir. Suçunun bağışlanmasını dile; Rabbini akşam, sabah överek tesbih et" (Mu'min, 55)

Rasulullah (s.a.v.) de kendileri istiğfara devam etmiş, ummetini de teşvik etmiştir (Buhârî, Deavât, 3; Tirmizî, Tefsîru Sûre, 47/1; İbn Mâce, Edeb, 57)

Ebu Hurayra (r.anh)'den rivayet edildiğine göre Rasulullah (s.a.v.) : "Vallahi ben Allah'a günde yetmiş defadan çok istiğfar ediyorum" buyurmuştur.
Başka bazı hadislerde Rasulullah (s.a.v.) günde yüz defa istiğfar ettiği belirtilir. (Muslim, Zikr, 41; Ebû Dâvud, Vitr, 26; Tirmizî, Sûre, 47/1)

Bu nedenle Ebû Hurayra (r.anh): "Peygamberden daha çok istiğfar edeni görmedim" (el-Kurtubî, el-Câmi'li Ahkâmi'l-Kur'ân, l V, 210) demiştir. Bir günah işlendiği zaman, bunda ısrar etmemek, hemen tövbe istiğfar etmek vacibdir. Peygamberimizin ifadesiyle, "İstiğfâr eden kimse günde yetmiş defa da günah işlemiş olsa bunda ısrar etmiş sayılmaz" (Tirmizî, Deavât, 107)

Hadislerde ;
"Kim yatağına girince üç defa; "estağfirullâhe'l-Azîm ellezî Lâ İlâhe İllâ huve'l Hayyu'l-Kayyûm (Kendisinden başka hiç bir ilâh olmayan, diri ve her an yaratıklarını gözetib duran yüce Allah'tan bağışlanmamı dilerim)" derse, Allah günahlarını deniz suyunun damlaları kadar çok olsa da bağışlar" (Tirmizî, Deavât, 17)

İstiğfar, tevbe sadece dili ile yapılmamalı, kişinin niyeti ve amelleri de dilini tasdiklemelidir. Tevbenin en makbul olanı, günahtan kesin dönüş (nasuh) yapılarak, Allah'tan bağışlanma istenmesidir.
"Ey iman edenler! Allah'a samimiyetle (nasûh tevbe) edin. Belki Rabbiniz kötülüklerinizi siler. Peygamberi ve beraberindeki müminleri utandırmayacağı günde, sizi altından ırmaklar akan cennetlere koyar. O gün onların nûru önlerinde ve sağ taraflarında yürürken: "Rabbimiz nurumuzu tamamla, bizi bağışla, şubhesiz Sen, herşeye kadirsin derler" (Tahrim, 8)
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt