Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Bid'atın İyisi Kötüsü Var mıdır?

C Çevrimdışı

comodore12

Üye
İslam-TR Üyesi
selamınaleyküm
evet soru açık bidat bidattır mı diycez yoksa iyi bidat var mı diycez varsa mesela kuran'ın harakeleri sonradan konuşmuş bu iyi bidat mı oluyor,yada peygamberimiz tesbih için taş kullanmış ama şimdi tespih var ?
 
VeraŞehadet Çevrimdışı

VeraŞehadet

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Bidat bidattır kardes.. Harekeler ise Tabiin zamanında ortaya çıkmıştır.. Tabiin ise sahabeyi görmüş kisilerdir .. Mesela tabiinden bir çok ravi vardır hadisleri gözlemledigimizde ..
 
K Çevrimdışı

Kozzsoy

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
kuran'ın harakeleri

bir kör ,,körler alfabesi ile okursa ???

Arabic_braille_converter.png
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
KÜFÜR OLAN BİD’ATLAR İLE, MASİYET VE FURU’ TÜRÜNDEN OLAN BİD’ATLAR ARASINDA AYIRIM YAPMAMAK

BİD'AT
 
VeraŞehadet Çevrimdışı

VeraŞehadet

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Ne demek sahabe bir şey değiştiremez ? Rasulullah öldükten sonra Kuranı toplayan kimdi?
 
seyful islam Çevrimdışı

seyful islam

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Harekeler birçok insanın Kuran ı yanlış okumasindan dolayı ortaya çıkmıştır ki buda islam coğrafyasının genişlemesiyle olmuştur.. Bu yüzden harekelendirme zorunlu olmuştur. Hatta yanlış şekilde ayeti okumak anlam farkliliğinden dolayı kûfre yada adamı dinden cikatmaya bile sebeb olabilir..
 
E Çevrimdışı

Ebu & Dücane

Guest
Bid’at-i Hasene Yanılgısı


  • Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm’ı seçtim.(Maide 3)
  • Muhakkak ki sözlerin en doğrusu Allah (cc.)’ın kelamı, yolun en hayırısı Muhammed as.’in yoludur. İşlerin en kötüsü ise sonradan uydurulanlardır. Sonradan uydurulup dine sokulan her işş bidat, her bidat sapıklık, her sapıklık ise ateştedir. (Hutbet’ul Hace - Ahmed, Müslim, Nesai)
  • Kim bizim işimizde bizden olmayan birşey ihdas ederse, o derhal red edilir. (Aişe ra. Buhari -Müslim)
  • Tabi olun, bidat çıkarmayın, muhakkak ki size yetecek olan fazlasıyla verildi. (ibn Mesud)
  • Bir kavim bir bidat ihdas ettiğinde muhakkak Allah (cc.) sünnetten benzer bir sünneti kaldırır. Sonra kıyamet gününe kadar o Sünneti bir daha onlara geri vermez (Hassan b. Atiyye)
  • Kim İslam da bir sünnet ihdas edip onu güzel görürse, Rasulullah (as.) risaletine ihanet ettiğini iddia etmiş olur. Çünkü Allah (cc.) şöyle buyuruyor: “Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm’ı seçtim.”(Maide 3). Öyleyse o gün din olmayan şey bugünde din olmaz (İmam Malik)
Bidat sözlükte; geçmiş örneği olmaksızın yapılan herşeydir. Şer’i bir terim olarak ise ise şer’i bir delilin işaret etmediği herşeydir.1
İmam Şevkani: Allah (cc.), dini Muhammed as. ruhunu kabzetmeden evvel tamamladığına göre; Allah (cc.) dinini tamamladıktan sonra bidat ehlinin ihdas etmiş olduğu bu görüş nedir böyle?! Eğer ihdas etmiş oldukları bidat onların inancına göre dinden ise o zaman din onların nezdinde, ancak onların görüşleri ile tamamlanmış olur ki, bunda Kur’an-ı reddetmek vardır.
İbn Receb: Rasulullah (as.) ‘Her bidat sapıklıktır’ sözü özlü-kapsamlı sözlerdendir, öyle ki hiçbir bidat onun dışında kalmaz.
Birinci Şüphe: Allah Rasulu as.’in “Kim İslam’da güzel bir çığır açarsa, kendisine onun ecri ve ecirlerinden hiçbirşey eksiltilmeden kendisinden sonra onunla amel edenlerin ecri vardır. Kim de İslam’da kötü bir çığır açarsa kendisine onun günahı ve günahlarından hiçbirşey eksiltilmeden kendisinden sonra onunla amel edenlerin günahı vardır.”2
Cevap:
Hadiste geçen ‘kim güzel bir çığır açarsa’ sözü dinde olmayan birşeyi teşri anlamında ortaya koyma değil, meşru olan bir amele önayak olmak kastındadır.3
‘Kim güzel bir çığır açarsa’ sözünü söyleyen ‘‘her bidat sapıklıktır sözünü söyleyenin ta kendisi , yani Rasulullah (as.)‘tır. Dolayısıyla doğru ve doğrulanmış olan Rasulullah (as.)‘tır. Allah Rasulu as. biri diğerini yalanlayan ya da aralarında çelişki bulunan bir söz bulunan bir söz sadır olması kesinlikle imkansızdır. Bir hadisi alıp diğerinde yüz çevirmek caiz değildir. Bu tıpkı kitabın bir kısmını alıp, bir kısmından yüz ç.evirmek gibidir.4
Peygamber as. ‘kim güzel bir çığır açarsa’ dediği zaman, ‘kim bidat ihdas ederse’ dememiştir. Aynı şekilde ‘İslam da’ ve ‘güzel’ ifadesini kullanmıştır, bidat ne İslamdandır ne de güzeldir.5
İkinci şüohe: Ömer ra. ‘Bu ne güzel bidattır’ sözünden çarpık anlayışları.
Cevap:Ömer ra. teravih namazını sünnet olarak ortaya koymuştur, insanları Ubey b. Ka’b’ın arkasında toplamıştır. Bu namazda Ubeyy’in arkasında içlerinde Osman ra., Ali ra., Talha b. Ubeydullah vb. birçok sahabi bulunuyordu. Onlardan hiçbiri Ömer ra. bu fiiline karşı çıkmadı.6 Bahsedilen sahabelerin bir bidata karşı çıkmamaları düşünülemez.
1 ibn Teymiyye
2 Ahmed, Müslim, Nesai, Tirmizi
3 Cerir ibn Abdullah el-Beceri ra. dedi ki; Rasulullah (as.) hutbe verdi ve bizi sadaka vermeye teşvik etti, fakat insanlar ağır davrandılar. Öyle ki onun yüzünde kızgınlık alameti belirdi. Nihayet ensardan bir adam bir kese getirdi ve insanlar peşi sıra sadaka vermeye başladılar, nihayet Onun yüzünde sevinç belirdi. (Mudar kabilesi-Darimi, Müslim)
4 ibn Useymin
5 ibn Useymin
6 İmam Hanefi - Redd’ul Muhtar
 
F Çevrimdışı

FatmaNeşe

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Ne demek sahabe bir şey değiştiremez ? Rasulullah öldükten sonra Kuranı toplayan kimdi?

Sahabe bir sey degisteremezden maksat, Peygamber Efendimizin Sallallahu Aleyhi ve Sellem sünnetini degisteremezler. O'nun sözlerini, uygulamalarini, aciklamalarini kendi arzularina uyan bir sekilde bizlere aktarmaya haklari yok, bu ister iyi niyetle olsun, ister müslümanlar icin daha hayirli olsun, hic bir sekilde ilave yapamazlar.

Kur'an-i toplamak zaten en üstün vazifelerinden en önde geleniydi. Sahabelerde Efendimize uymak zorundaydilar, onlarin biz bugünkü insanlara nazaran üstünlügü onlara her hakki tanimak manasina gelmez.
 
VeraŞehadet Çevrimdışı

VeraŞehadet

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Ne demek istiyorsunuz? Ortada Rasulullah.'ın sünnetine karşı bir amel mi var?
 
E Çevrimdışı

Ebu SILA

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Rasulullah (sav)in ' Her Bid'at dalalettir ,her dalalette ateştedir.' HADİSİ istisnasız ibadette icat olan her ameli Bid'at kabul etmektedir. KÜL (her) lafzı işaret edilen bütün şeyleri içine alır.Şayet İstisna yoksa !Hasen Bid'at sözü büyük bir yanılgıdır.
 
farkındayız Çevrimdışı

farkındayız

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Zannedersem bidat ibadet ile ilgili.
Kuranin toplatilmasi ve harekelenmesi ise kuranı muhafaza etmek. Yeni bir ibadet çıkmıyor ki ortaya.

O zaman teknolojinin getirdiği her şey bidat.!! Şu an forumu kullanmak dahil.
 
Abdullah bin Selam Çevrimdışı

Abdullah bin Selam

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bu mektûb, Kâbil müftîsi hâce Abdürrahmâna yazılmışdır. Sünnet-i seniyyeye uymağı, bid’atlerden kaçınmağı istemekdedir:

Allahü teâlâya ağlıyarak, sızlıyarak ve Ona sığınarak ve güvenerek yalvarıyorum ki, bu fakîri ve ona bağlı olanları, bid’at olan işleri yapmakdan korusun ve bid’atlerin güzel ve fâideli görünmelerine aldanmakdan muhâfaza buyursun! Seçilmiş olanların, sevilenlerin efendisi, en üstünü hâtırı için bu düâyı kabûl eylesin! (Bid’at) demek, Resûlullahın “sallallahü aleyhi ve sellem” zemânında ve Onun dört halîfesi zemânlarında bulunmayıp da, dinde sonradan meydâna çıkan şeylere denir. Bid’atleri ikiye ayırmışlar: (Hasene) [güzel] ve (Seyyie) [kötü]. Resûlullahın ve dört halîfesinin zemânlarında bulunmayıp da, dinde sonradan meydâna çıkan ve bir sünnetin unutulmasına sebeb olmıyan güzel şeylere, (Hasene) demişlerdir. Sünneti ortadan kaldıran bid’ate de, (Seyyie) demişlerdir. Bu fakîr, bu bid’atlerin hiçbirinde güzellik ve parlaklık görmüyorum. Yalnız karanlık ve bulanıklık duyuyorum. Eğer bugün, kalbler kararmış olduğundan, bid’at sâhibinin işleri iyi ve güzel görülürse de, yarın kıyâmet günü, kalbler uyandığı zemân, bunların zarar ve pişmânlıkdan başka bir netîce vermedikleri görülecekdir.
(Mektubat-ı Rabbani 186.Mektup)

Devamında İmam Rabbani Bidat'ın iyisininde kötüsününde neden kişiye fayda vermiyeceğine dair,Sünnetten bir çok delil getirmektedir.Uzun olduğu ve burdaki birçok kişinin bildiği deliller olduğu için buraya aktarma gereği duymadım.Dileyen İnternette küçük bir aramayla ilgili mektuba ulaşır. Peki Neden İmam Rabbaninin mektubu ? Çünkü Tasavvuf Camiasının savunucuları ve Risale-i Nur savunucuları İmam Rabbaniyi öve öve biteremezken,Aynı zamanda Bid'at-ı Haseneyi Savunmaktadırlar.Onların işlerine geleni alıp işlerine gelmeyeni kabul etmemektedirler.İşte bunun en büyük örneği ;İmam Rabbani'nin 186.mektubudur.
 
Üst Ana Sayfa Alt