Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Kadının Şer’i Bir Gerekçe Olmadan Kocasından Boşanmak Istemesi Doğru Mudur?

I Çevrimdışı

islami bilgiler

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kadın Herhangi Bir Sebep Olmaksızın Kocasından Kendisini Boşamasını İsterse
Sevban radıyallahu anh’ın rivayetin e göre Peygamber sallallah u aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
“Herhangi bir kadın şayet kocasında hiç bir sebep yokken kendisini boşamasını isteyecek olursa onun için cennetin kokusunu almak haram olur.”
Çünkü yüce Allah’ın en sevmediği helal boşanmaktır. Boşamaya ihtiyaç halinde baş vurulur. Böyle bir gerek olmadan boşama mekruhtur . Çünkü bunun açıkça bilinen zararları vardır. Kadını boşamayı istemeye zorlayaca k ihtiyaç ise, kadının evlilik halinin devam etmesi ile birlikte zarar görecek şekilde erkeğin haklarını yerine getirmek istememes i halidir. Yüce Allah ise: “Ya iyilikle tutmalıdır veya güzellikle salmalıdır” (el-Bakara 2/229) buyurmakt adır. Bir başka yerde de şöyle buyurmakt adır:
“Hanımlarıyla cinsi temasta bulunmama ya yemin edenler için dört ay beklemek vardır. Şayet dönerlerse şüphesiz Allah çok mağfiret edendir, çok merhametl idir. Eğer (hanımlarını) boşamaya karar verirlers e (ayrılırlar). Şüphesiz Allah hakkıyla işitendir, bilendir.” (el-Bakara, 2/226-227)
 
I Çevrimdışı

islami bilgiler

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kadının Şer’i Bir Gerekçe Olmadan Kocasından Boşanmak İstemesi:

Kadınlardan çoğu en ufak bir anlaşmazlık anında kocalarından hemen boşanma isteğinde bulunur. Ya da kocası istediği malı/parayı kendisine vermeyinc e boşanmak ister. Kadın, bozguncu bazı arkadaşları veya komşularınca yönlendirilmiş olabilir. Bazen de sinir bozucu sözlerle kocasına meydan okur, “Erkeksen boşa beni” der.
Boşanmanın, ailenin dağılması ve çocukların başıboş kalması gibi oldukça kötü sonuçlar doğurduğu bilinen bir şeydir. Belki de kadın, pişmanlığın artık fayda vermeyeceği bir noktada yaptığına pişman olur. Şeriatın bunu haram kılmasındaki hikmet böyle durumlard a ortaya çıkar. Sevban’dan (r.a) Rasûlullah’ın sallallah u aleyhi ve sellem şöyle buyurduğu rivayet edilir:
“Hiç bir kötülük olmadığı halde kocasından kendisini boşamasını isteyen kadına cennet kokusu haram olur.”
Yine Ukbe İbni Amir’den (r.a.) Rasûlullah’ın sallallah u aleyhi ve sellem şöyle buyurduğu rivayet edilir: “Kocalarından kendileri ni boşamalarını, kendileri ni bırakmalarını isteyen kadınlar münafıklardır.”
Kocanın namazı terketmes i, devamlı uyuşturucu veya içki kullanması, kadını haram bir işe zorlaması, işkence ederek zulmetmes i ya da şer’i haklarından alıkoyması gibi şeriatça geçerli bir gerekçe olur ve kocaya nasihat fayda vermez, düzelmesi için verilen uğraşlar boşa çıkarsa bu durumda kadının dinini ve kendi nefsini kurtarmak için boşanmak istemesin de bir sakınca yoktur.
 
Üst Ana Sayfa Alt