Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

KALP mi KUPA mı? Kupa'nın Müstehcen ve Antik-Paganist Manası

aknczlfkr Çevrimdışı

aknczlfkr

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
KUPA NEREDEN GELİYOR?
KALP KUPA ŞEKLİNDE DEĞİLDİR..


Şuna dikkat etmek gerek; bu KUPA da denen ve İskambil kağıtlarında da yeri olan ve insanlar arasında KALP denen sembol nedir? Bir kere insan kalbi, yani yürek denen organı yamru yumrudur bu şekile benzemez.. Bu sakın KU-PA-PA veya namı diğer KUBABA yani KYBELE ile veya onun göğüs veya kalçaları ile alakalı küfür içeren ve müstehcen bir sembol olmasın?.. Buna benzer bir şey okumuştum, şimdi şu anda bulamadım ama antik paganistlerin bir simgesi imiş.. İslam toplumunun kültürel kaynaklarında, tezhib veya minyatürlerde vs de gördüğümü hatırlamıyorum kupayı. Batı menşeli bir simge güya kalp ve sevgi demek.. Ne kadar saçma sapan bir şeydir ki, kalp-yürek diye bu sembol kullanılıyor hatta içine haşa, malum mübarek lafzlar da yazılıyor bazen...

Kalpmiş, ne kalbi? Kalp böyle mi?.. Bu sembol hakkında bir malumatı olan varsa paylaşalım da inşallah insanlar bilsinler aslını, zira bir sözde kalp -kupa- çiziliyor içine de mubarek lafızlar yazılıyor, veya davetiyelerde kullanıyoruz bilmeden, nette bununla mesajlaşılıyor vs.. Böylece bundan men edelim..

Sümer'de İNANNA
Babil'de İŞTAR, ASTARTE
Mısır'da İSİS
Suriye'de ATARGATİS (LAT)
Filistin, Fenike ve Kenan'da ANAT, ASTARTE
Girit'te RHEA
Kültepe Tabletleri'nde KUBABA
Hitit Kaynakları'nda HEPAT
Hititler'de Arinna'nın GÜNEŞ TANRIÇASI
Frigya'da KYBELE, AGDİSTİS
Lydıa'da KYBEBE, KUBEBE
Lykıa'da KYBELE
Komana Pontika'da ve Kpadokya'sında MA
Efes'te ARTEMİS
Yunanistan ve Roma'da GAİA, RHEA, DEMETER, MATER, MAGNA MATER, DINDYMOS, DNDYMENE
İtalya'da VENÜS, VESTA
Ermenistan ve Arap Kavimlerinde HUBEL, KYBLE
Hindistan'da ADİTİ

Çeşitli Cahili din ve kültürlerde, isimleri vasıfları değişse de hep aynı ANA TANRI , TANRIÇA putu anlayışı var olagelmiştir..

İsimlerde Kubaba, Kupapa, Kybebe; işte KUPA da Allahu A'lem ki buradan geliyor ve zaten genelde FEMİNE bir semboldür.

Kadınsı, dişil ve çoğu yerde de müstehcen bir simgedir malum. Bu gün dahi, erkekler herhangi bir eşyasına mesela bir okul çantasına veya defterinin kapağına bunu kupayı çizmez de genelde kadınlar arasında yaygındır.. Kızıl veya pembe olmasıyla da ayrıca bir başka müstehcenlik sembolize ediliyor aslında.. Elbette insanımız bunu bilerek kastederek kullanmıyor, tenzih ederiz, ama durum bu..

Hıristiyanlar da Mısır'daki İssis imgesini alıp haşa Meryem Ana diye kamufle ettiler Roma devrinde..
Araplarda ve Ortadoğu ise Hubal ve Lat malum dişil tanrıdır. Hemen her paganist kültürde dişil bir baş tanrı inancı vardır..

Bu dişil tanrının baş tanrı olmasının ardında şu vardır aslında, şeytan "bereket, verim, verimlilik, üreme, doğurganlık, neslin devamı vs" gibi evhamlarla insanları bu inanca sürüklemiştir..

Haşmet Babaoğlu adlı kafir yazar bir yazı yazmış makaslayarak aktaralım şu kısmı;




""Meğer o ..... güzellik Tanrıçası Afrodit'in kalçalarıymış.

O şekil ise doğurganlığın sembolüymüş!

Antik Yunan'da Afrodit Kalipigos (... kalçalı Afrodit) adında tam da bu şekle sahip bir tapınak yapılmışmış!

ABD'deki Ronaoke Üniversitesi öğretim üyelerinden Galdino Pranzarone, yememiş içmemiş bu tezini geliştirip tam 14 Şubat'ta açıklamış. (Discovery Channel'ın internet sitesi kanalın bu konuyla ilgili bir belgesel yayınlayacağını belirtiyor, .....)

Pranzarone okul sıralarına, ağaçlara, günlüklere, oraya buraya kazıyıp durduğumuz bu şeklin antik çağdaki köklerinin kadın kalçası olduğunu vurgulamakla birlikte sonraki çağlarda dolgun göğüsleri de sembolize ettiğini söylüyor.

Sevgililer Günü kalbi 15. Yüzyılda ortaya çıkmış ilk kez. Oyun kartlarında "kupa" şekli olarak.

Sonra da yavaş yavaş hem bedenimizdeki organın tasviri olarak hem de sevgimizin, canımızın, hayatımızın merkezinin sembolü olarak kullanılır olmuş."" (alıntı bitti)




Neyse, sözün özü; KUPA denen sözde kalp şekillerinden ve hele hele içine haşa mubarek lafızların yazılması vs'den kaçınalım, bilmeyenleri de uyaralım..

Zaten kalp-yürek denen organ, zaten bu şekilde değil yamru yumrudur..
"Kybele-Kubaba-Kupapa" veya "İskambil" Kupa'sının Kalp temsili olduğuna inanmak,
Caiz olmadığı gibi, Mantıklı da değildir zaten..









Levent Kadızade

kalp-sagligini-korumak-icin-neler-yapmaliyiz.jpg


kupaq.gif
 
E Çevrimdışı

emirha_K

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
çok şaşırdım Allah razı olsun.Boşuna dememişler İslamın içinde kötü bir şey,İslamın dışında da hiç iyi doğru bir şey yoktur diye.
 
H Çevrimdışı

Hoor-al-ayn

Guest
Daha nelerin altindan neler cikacak kim bilir!
 
sirati mustakim Çevrimdışı

sirati mustakim

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
bu sembol Orman sarmaşığınin yapragina benziyor.o yuzden Helenistik kültüründe şarap ve sehvet tanrisi Dionysosun sembolu idi.Yunan şarap amforalarinda dekorasyon olarak sarmaşık sembolü kullanıyorlardi.bu sembol M.Ö. IV asrda Yunan genelevlerinin logosu olarak kullanilmakta idi.
hakketen Allah razi olsun bu paylasimdan sonra ben de bi arastirma yaptim ve cok sasirdim ve paylasmak istedim.
 
farkındayız Çevrimdışı

farkındayız

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Çok ilginçmiş.. Ama şaşırmadım. O kadar çok şey hayatımıza girmiş ki . biz onları sıradan zannediyoruz. Ama birileri bunları bilerek hayatımıza yerleştiriyorlar
 
Üst Ana Sayfa Alt