Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Kaza Namazlarda Tertibin Vacip Olduğunu Bilmeyenin Durumu Nedir?

Öğrenen Müslüman Çevrimdışı

Öğrenen Müslüman

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum ve RahmetuLlahi ve Berekatuh

Ben bazı namazlarda kazaya bıraktığım da oldu. Ama namazlardan sonra hep kaza ettim. Tertibin vacip olduğunu bilmiyordum. Şimdi ne yapmam lazım bilmediğim için hatırladığım kadarıyla tekrardan namazları kaza mı etmek lazım? Bilmediğim için bir şey gerekmez mi? Ama bu durum birçok kez yaşandığından ötürü çok fazla namazım geçersiz duruma geliyor.

Sabah namazı kazaya kalan birisi kaza namazını öğle ezanına kadar geciktirmesinin hükmü nedir? Eğer güneş doğduktan 45 dk ile öğle arası kılarsa sünnet ile kaza eder. Öğleye kadar geciktirirse sadece farzı kaza eder. Namazın kazasını bile bile geciktirmek küfür müdür?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh kardeşim
Üzerinde altı vakitten daha az kazâ namazı borcu olan kimseye “sâhib-i tertîb” veya “ehl-i tertîb” adı verilir. Bu adlandırma namazların özürsüz olarak aksatılmadan düzenli biçimde kılınmasına işaret eder.
Bu kimsenin hem vakit namazı ile kazâ namazları arasında hem de kazâya kalan namazları arasında tertibe riayet etmesi gerekir. Rasulullah (s.a.v.) Hendek Gazvesi’nde kılamadığı dört vakit namazı daha sonra sırasıyla ve vakit namazından önce kılmış olması, tertib sahibinin namazları kılarken sırayı gözetmesi konusunda delil olarak gösterilir.
Kaza edilecek namazlar arasında sıra gözetilip gözetilmeyeceği bu namazları kılacak kimsenin durumuna göre değişir. Buna göre sahib-i tertib kimseler yâni altı vakit veya daha fazla namaz borcu olmayanlar, vaktinde kılamadıkları ilk namazdan başlayarak sırayla kılarlar, ardından içinde bulundukları vaktin farzını kılarlar. Sahib-i tertib olanlar için bu sıraya uymak Hanefîlere göre vacibdir.
(Semerkandî, Tuhfe, II, 231; Aliyyu’l-kârî, Fethu bâbi’l-‘inâye, I, 357) Sahib-i tertib olmayanların ise kaza namazları için sıraya uyma zorunluluğu yoktur.

Cumhura göre, kaza namazlarını kılarken tertibe riayet etmek vâcibdir. Sadece Şafii'lere göre tertibe riayet etmek sünnettir.
Hanbelî mezhebine göre kazâ namazı sayısı çok olsa da tertibe uyulması gerekir.
Şâfiî mezhebinde ise kazâ namazları arasında ve kazâ namazı ile vakit namazı arasında tertibe uyulması sünnettir.

Kazâya kalan namazların sayısının vitir dışında altı vakit ve daha fazla olması ya da vakit namazının kılınışı sırasında kazâya kalmış namazı olduğunun hatırlanmaması durumlarında tertib düşer. Tertib düştükten sonra kazâ için belirli bir vakit kalmaz ve mekruh vakitler dışında istenildiği zaman kazâ namazı kılınabilir.
Detayı :
Namazların Kazasında Tertibin Düştüğü Durumlar

 
Üst Ana Sayfa Alt