Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Kurbağa Yemek Haram mıdır ?

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
"... İyi ve temiz şeyleri onlara helâl kılar; kötü ve murdar şeyleri onlara haram kılar.." (Â'raf 157)


Abdurrahman b. Osman (r.anh) den yapılan rivayette, adı geçen diyor ki:

أَنَّ رَسُولَ اللهَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ نَهَى عَنْ قَتْلِ الضِّفْدَعِ
[ رواه أحمد وابن ماجه وهو في صحيح الجامع ]
"Bir tabib, Rasulullah (a.s.)'ın yanında bir ilaçtan (tedavi etme maddesinden) bahsetti. Bu ilaçta kurbağanın da bulunduğunu (yani terkibinde kurbağa da bulunduğunu) söyledi.
Bunun üzerine Rasulullah (s.a.v.) "kurbağanın öldürülmesini men'etti."
(Nesâi, sayd: 36; Ahmed bin Hanbel, Musned, 3/453, 499; Dârimî, edâhî: 26)


Rasûlullah (s.a.v.) zamanında halk tabibleri bitki ve canlılardan birtakım ilâçlar yaparak tedavide bulunurlardı. Bunların çoğu ilmî bir ölçüye göre hazırlanmazdı. Bazı kişilerin tecrübelerine dayanırdı. O bakımdan faydalı olanı imal edildiği gibi, çoğu zararlı da olabilirdi. Yaptığı ilaca kurbağayı da karıştıran tabibin Rasûlullah (a.s.) tarafından uyarılması ve kurbağaların öldürülmesini men'etmesi elbetteki çok anlamlıdır. Sonra kurbağalar faydalı canlılardır.
Kurbağaların da birçok türleri vardır. Genellikle faydalı hayvanlardır. Çok sayıda böcek ve benzeri yaratıkları yedikleri için faydalı sayılırlar. Sinek, kurtçuk, hatta akrep bile yiyen kurbağalar bu bakımdan insanların en yakın dostudur.

Konuyla ilgili şöyle bir rivayette mevcuddur:
Beyhâki'nin Abdullah b. Amr b. As'den rivayet ettiği hadîste şöyle "deniliyor:
"Kurbağaları öldürmeyiniz. Çünkü onların vıkırdamaları teşbihtir."

Bu hadîs mevkuftur. Yani sahabeden rivayet edilmiştir,

Hafiz İbn Hacer ise, bu hadîsi incelerken Abdullah b. Amr'ın israiliyattan bazı şeyler naklettiğini belirterek, bu da onlardan biri olabilir neticesini ifâde etmek istiyor.


Hanefî muctehid ve fakîhleri, kurbağa, yengeç, deniz yılanı ye benzeri canlıları habaisden sayıb haram olduklarına hükmetmişlerdir. Aynı zamanda âyetteki "habâis" tabiriyle hem deniz, hem de karadaki haşere ve murdar hayvanlar kasdedilmiş bulunuyor.

(Alauddin Ebu Bekr b. Mesud b. Ahmed Kâsânî, Bedâiu’s-sanâ'i fî tertîbi’ş-şerâ'i, c 1, 5/35, Beyrut: 1394)

Şafiler, Hem karada, hem de denizde yaşayan kurbağa, yılan ve yengeç haramdır.


Fakîhlerden bir kısmı ile İbni Ebî Leylâ'ya göre, balıktan başka kurbağa, yengeç, su yılanı, su köpeği ve domuzu ve benzeri hayvanlar da şer'î şekilde kesildikleri taktirde helâl olup yenilir. Leys b. Sa'd de aynı görüştedir. Ancak bu zata göre deniz aslanı ve domuzu helâl değildir. (Alauddin Ebu Bekr b. Mesud b. Ahmed Kâsânî, Bedâiu’s-sanâ'i fî tertîbi’ş-şerâ'i, 5/35, Beyrut: 1394)



Hanefîlere göre; deniz hayvanlarından sadece balık türü helâldir. Diğer canlılar "habâis" kapsamına girer ve haramdır yenilmez. Ebû Hanîfe bu mesele hakkında A'raf sûresi 157. âyetle istidlal etmiş bulunuyor.

Cumhura göre ise, denizdeki canlıların hepsi yenilir. Ancak timsah ve kurbağayı istisna edenler olmuştur, imam Evzaî ise, insanlar tiksinmedikleri takdirde timsah etini yiyebilirler. Çünkü o da deniz avı kapsamına girmektedir.

Malikîlerin dışında kalan cumhura göre, kurbağa yemek helâl değildir. Çünkü Peygamber (a.s) kurbağanın öldürülmesini yasaklamıştır. Şayet yenilmesi helâl olsaydı öldürülmesini yasaklamazdı. Malikî'ler haram kılındığına dair bir nas varid olmadığı için, kurbağa yemeyi mubah kabul etmişlerdir.

İmam Şafii, deniz köpeği ve deniz domuzunun yenilmemesini tavsiye etmiş ve sebeb olarak da bu ismi taşıdıklarını göstermiştir. Oysa isimden dolayı bu deniz balıklarını mekruh veya haram görmeğe gerek yortur. Denizde yaşayan balık ve diğer canlılar kesilmeden mubahtır yenilir. Buna muhalefet eden olmamıştır.

Şa'bî ise kurbağa hakkında şöyle demiştir: "Eğer çoluk çocuğum kurbağa yemek isteseler onlara yediririm..." (İbn Kudama, el-Muğnî: 11/84)
Çekirge de balık gibi başı kesilmeksizin yenilir. (Damad Abdurrahman Gelibolulu Şeyhizade, Mecmeu'l-Enhur fi Şerhi Multeka'l-Ebrur: 2/496) İlim adamlarının ve muctehid imamların bu hususta icma'ı olmuştur. Yalnız imam Mâlik, çekirgenin kesilmesini savunmuştur. Dalak ve ciğer de böyle. Hayvanın bu iki organı birer kan limanı sayılır. İslâm akıtılmış kanı haram kılmış, bu iki organda bulunan kanı helâl kılmıştır.



İlgili Konu:


Deniz Ürünlerinin Yenmesi Câiz mi?
https://www.islam-tr.org/konu/deniz-urunlerinin-yenmesi-caiz-mi.33595/


Evdeki Böcek, Sinek, Karınca, Örümcek Haşare Gibi Hayvanları Öldürmek Caiz mi?

https://www.islam-tr.org/konu/evdek...asare-gibi-hayvanlari-oldurmek-caiz-mi.37261/

Muslumanlara Haram Olan Malların, Kafirlere Satılması Caiz midir?
https://www.islam-tr.org/konu/muslumanlara-haram-olan-mallarin-kafirlere-satilmasi-caiz-midir.27242/
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt