Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Livata Fiiline, Lût'ilik Demek Câiz mi?

aknczlfkr Çevrimdışı

aknczlfkr

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Lut Aleyhisselam'ın ismi ile Livata haşa karışırılıyor, ve avam hatta biz islamcılar arasında bile "Livatacılar" haşa "Luti" diye ifade ediliyor..

Lut özel isim olup, manası Aramca mıdır başka mıdır bilmiyorum, araştırılması lazım..

Ama bize bir ilim adamı tarafından Livata'nın kökü olduğu söylenen Lat -batırmak, sokmak, saplamak- ile Lut Aleyhisselam'ın isminin hem lafzı hem de hele hele manası aynı olmadığı kesindir.. Livata Lat'tan türetilirmiş Lut'dan değil; zaten Lut, o Peygamberin -Aleyhisselam-, adıdır, bir fiil kökü vs değildir..

Luti, Lut'a tabi olan demek bildiğim anladığım kadarıyla, ki bu da ancak O'nunla beraber hicret eden sahabesine ve iman edenlere denebilir, şehirde geri kalan helak olan sapıklara değil..

Luti değil; Lati, veya Livatacı, veya İ..ne, veya Eşcinsel, veya Homoseksüel vs demek gerek vesselam..

Başka da bir malumatı olan varsa paylaşalım, öğrenelim.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Bir erkeğin başka bir erkekle cinsi temas yapma fiiline Lût'ilik denmektedir. İlk defa Lût (Aleyhi's-Selâm)'ın kavmi bu çirkin fiili işlemiş olmasından dolayı bu isim verilmiştir. Yoksa haşa Lut (a.s.) bu fiili işleyen vs. manasında değildir.




İmam Katâde; karısına makattan cinsî temasta bulunan kimsenin durumu sorulduğunda, cevab olarak Peygamber Aleyhis-Selâm'ın: "Bu fiil, küçük lûtiliktir" buyurduğunu söylemiştir.

lutilik1.jpg


(Ahmed b. Hanbel, Musned, Mukessirin min es’Sahabe, 6672 - C. 2, Hadis no : 182, 210; Tergîb 31200; M. Zevâid 4/298; i. Kayyim s. 314; Dârakutnî 3/288: Tirmizî, roda H. 1164; Abdurrazzak 11/ 443)
 
A Çevrimdışı

Almunadil

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Ya AbdelMuizz bi zahmet bu hadisin arapça metnini bir aktarsana. Kaynaklarda aradım aradım bulamadımda ondan.
 
A Çevrimdışı

Almunadil

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Levent kardeşimiz doğru bir noktaya temas etti. Arapça'da araştırdım fakat لوطي diye bir kavrama rastlamadım. Bu Lûtîlik kavramı da herhalde türkçe lügatına yanlış yerleştirildi. Dolayısıyla bu kavramın zikredilmesi doğru değildir. Eğer aksine delil varsa başka.

AbdulMuizz fida ahbabımız bu konudaki hadisin arapça metnini bir aktarsa bunu daha iyi anlardık. Hadiste zikredilmesiyse sonradan uydurulan bir kavram olu verir. Ve duruma göre bundan ya vazgeçilir ya da devam edilir. Bu durumda devam edilmez çünkü kargaşaya yol açıyor.
 
A Çevrimdışı

Almunadil

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Yeni sözlüklerde evet geçiyor لوطي kelimesi fakat bu eski sözlükler içindemi geçerli? Eski sözlüklerden ve meşhur olan lisanu-larab'ta geçmiyor mesela.
 
E Çevrimdışı

ENSARİ

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Tükçede bazı isimler anlamları değişik olsada başka manalarda kullanılmaktadır..örneğin Şaban isminde olduğu gibi..Şaban Hicri Kameri ayların 8.si , Üç Ayların 2.si olarak geçer ama kelime anlamı Ortadaki , ortada olan(mevki,yer olarak)dır. ama bizde alaycı manada kullanılmaktadır..
 
A Çevrimdışı

Almunadil

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Mes'ele anlaşılmıştır başka yoruma gerek yok diye düşünüyorum. Hadiste açıkça لوطية kelimesi geçiyor. Hadisin sıhhatinde bir problem yoksa lutîlik kelimesi kullanılabilir.
 
Üst Ana Sayfa Alt