Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

MAKALE : Bilginin fişini elinde tutanlar

farkındayız Çevrimdışı

farkındayız

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Bilginin fişini elinde tutanlar
Daha önceden belirttiğimiz üzere özellikle ülkemiz gençlerini ve yeni nesilleri bekleyen tehlikelerden biri de “teknoloji tapınması” ve “bilimperestlik” yani gereksiz yere yeni olan her şeye karşı muazzam bir bağnazlıkla bağlanmaktır.

Tam da bu yüzden internet kullanımı gibi iletişim teknolojilerindeki tüm gelişmeler obur bir iştahla karşılanıyor ülkemizde.

İstanbul gibi bir kentte, Iphone kuyruğuna girenler aynen Tokyo ve New York’taki gibi teknoloji zombisi olmuşlar, haberleri yok. Basınımız bu tarz haberleri geçerken çok önemli bir detayı atlıyor genellikle. Yeni çıkan Iphone’un, bir önceki modelinden “zerre” kadar teknolojik gelişmişliği yok. Farklar sadece kozmetik.

Ama kapitalizm canavarı boş durmuyor, “bilimsel gelişme, teknolojik ilerleme” kisvesi altında her türlü beyhudeliği her çeşit topluma yutturuyor.

“internet çocukları beyinsizleştiriyor” sözünü 75 yaşındaki radyo teknolojilerindeki icatları ile tanınan İngiliz mucit Trevor Baylis söylemiş. Çok da doğru söylemiş. Şimdi hemen wikipedia açılıyor ödev yaparken, hemen copy-paste, yazıcıyı gönder, sonra hooop ödev yaptım diye hem ebeveyn, hem öğretmen hem de çoluk çocuk kendini kandırıyor.

Bilgi=Google=Wikipedia gibi bir denklem artık söz konusu, bu korkunç bir tehlike, ama kimsenin sesi çıkmıyor. Google, Wikipedia gibi kurumların elinde “dünyanın bilgisinin” fişi olması neden kimseleri rahatsız etmez, inanılır gibi değil.

Çocukluğumuzda bilgisayarları öve öve bitiremeyen hocalarımız vardı, bir tuşa basacaktık, bütün bilgiler ekrana dolacaktı.

Bütün bilgiler doluyor mu bilinmez ama milyarlarca “elektronik çöp” doluyor, orası kesin.

Araştırma sonuçlarının google tarafından bilmem kaç milisaniyede sunulması marifet gibi gösteriliyor, asıl önemli olanın “araştırma süreci boyunca” öğrenilenler olduğu gerçeği çoktan unutuldu.

Wikipedia için “herkesin katkıda bulunduğu özgür ansiklopedi” diye bir yafta uydurulmuş, külahımıza anlatsınlar. Bir örnek verelim, sıkıyorsa gidin “Armenian Genocide” maddesini değiştirin bakalım, veya bu makaleye bir takım “katkılar” yapmaya çalışın bir kaç saniye sonra neler oluyor?

Yeni nesiller bilgi toplama ve araştırma yeteneklerinin “devasa şirketlerin” kontrolünde mecraların elinde olması nasıl kimseyi rahatsız etmez, inanılır gibi değil. Bu tarz karşı çıkışlar sergileyenler, “vay efendim sen teknolojik gelişmelere karşı mısın” diyen “bilimperest” kitle tarafından susturuluyor. Kelli felli insanlar televizyonlara çıkıp insanları IPhone5′in, Iphone4′ten daha iyi, daha çok “teknolojik” özelliği olduğuna ikna etmeye çalışıyor.

Bizim toplumumuzda oluşan bu tarz bir tehlikenin bir başka boyutu ise “hardware” tutkunu olup işin “software” kısmına pek pas vermemek. Yani işin makinasına ulaşıp, ulaştırıp, bebelerin eline birer tablet verince iş tamam zannetmek. O tabletin içindeki yazılımların ne olabileceği, belki de onlarında da “milli” olması gerektiği fikrini savunan kalemlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.

Ar-Ge’yi google’a, bilgiyi wikipedia’ya, iletişimi twitter’a, arkadaşlığı facebook’a endeksleyen bir jenerasyon neyi nasıl icat edip geliştirecek, bu cümle içindeki “İngilizce” sözcüklerin birer Amerikan şirketi olup, bilginin fişlerinin ellerinde tuttukları gerçeği tez zamanda görülmeli, “teknolojik gelişmeleri delicesine savunmak” bazı bağnazların elinden alınmalı, teknolojik her türlü gelişmeyi savunan bilimperestlere, “epistemelojin kadar konuş hemşerim” denmeli.

Önemli olan bize dayatılan “bilgi teknolojileri” değil, kendi ar-ge’miz üzerinden neleri icat edebileceğimiz. Trevor Baylis amca doğru söylüyor, bilginin fişini elinde tutanlar öyle istiyor diye internet çocukları beyinsizleştiriyor.

Barış Tarmcıoğlu/Haricihaber.com
 
farkındayız Çevrimdışı

farkındayız

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Güzel yazı. Ama sanki uzunca bir kitabın sadece girizgahı gibi.
devamında ; yanlış bilgilerle insanların nasıl uyutulduğu ,toplumların nasıl kumanda edildiği , internetten alınan bilginin nasıl ilahaştırıldığı da eklense çok daha hoş olurdu .
 
G Çevrimdışı

gülnisa

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
güzelll
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt