Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Medet Ya Şeyh Diyenlere !!

T Çevrimdışı

tevhidulhak

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Medet ya Şeyh Diyenlere !!


Hamd âlemlerin Rabb'i olan Allah'a aittir.

"Duâ ve davet" sözü Kur'an'da iki anlam içerir:

1 - İbadet duası (İbadet amacıyla yapılan duâ)

2 - Dilek duası (Allah'tan birşey dilemek için yapılan duâ)

Şu âyetler bu tanımlara örnektir:

"Allah'la beraber başka bir ilâha duâ (ibâdet) etme, sonra azab edilenlerden olursun." (Şuarâ, 26/213)


"Kim, Allah'la beraber varlığını ispatlayacak hiçbir delil bulunmayan bir ilâha ibâdet (duâ) ederse, onun hesabı Rabbinin yanındadır. Kuşkusuz kâfirler kurtulamaz." (Mü'minûn, 23/117).

"Allah'la beraber başka bir ilâha duâ etme, O'ndan başka ibadete layık ilâh yoktur." (Kasas, 27/88).

"Allah'ın kulu Muhammed O'na ibâdet (duâ) etmek için kalkınca, neredeyse çevresinde birbirlerine kenetlenerek keçeleşirlerdi." (Cin, 72/19).

"Onlar Allah'ı bırakıp dişilere duâ (ibâdet) ediyorlar ve yalnız başkaldıran şeytandan başkasına ibâdet etmiyorlardı." (Nisa, 4/117)

"Hak duâ Allah'a yapılır; ondan başka duâ ettikleri, kendilerine hiçbir cevap veremez. Bunlar suyun ağzına gelmesi için avuçlarını suya açan kimseye benzerler. Hiçbir zaman su ağzına ulaşmaz." (Râd, 13/14)

"Onlar ki Allah ile beraber başka bir ilâha duâ etmezler. Allah'ın haram ettiği canı haksız yere öldürmezler, ve zina etmezler." (Furkân, 25/68)

"(Ey Muhammed), de ki: "Duanız (ibâdetiniz) olmasa Rabbim sizi ne yapsın (ne diye size değer versin?) Yalanladığınızdan ötürü azaba çarptırılmanız gerekecek." (Furkân, 25/77)

Âyetin yorumu ile ilgili olarak şöyle denildi:

"Eğer sizin O'na duanız olmasa; onun duası size olmasa..."

Buradaki mastar bazen özne ile bazen de nesne ile tamlanmaktadır. Ancak özne ile tamlanma olasılığı daha güçlüdür. Çünkü o duayı yapan bir öznenin olması mutlak gereklidir. Bu nedenle iki görüşten en güçlüsü budur. Bu durumda âyette şöyle denilmektedir:

"Şayet O'na duâ etmiyor, O'na ibâdet etmiyor ve O'ndan dilekte bulunmuyorsanız Rabbim sizi ne yapsın ? (ne diye size kıymet verip dikkate alsın?) "

ibn-i Teymiyye "dua ve tevhid" den alıntı

 
S Çevrimdışı

serhat21

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
BİZE ŞAH DAMARINDAN DAHA YAKIN OLAN YÜCE RABBMİZE ŞÜKÜRLER OLADSUN
 
Coolumsu Çevrimdışı

Coolumsu

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Bu tarz sözler zaten aklen saçma.. Ben en iyi kendimi bilirken, kendi günahlarımı ve eksikliklerimi görürken kalbini bilmediğim birinden yardım istemek aklen saçmalıktır..

Kuran ise zaten bunu yasaklamıştır. Saçma sapan şeylere gerek yok..
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt