Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Meditasyonlarda Yapılan Nefes Egzersizleri Caiz mi?

Öğrenen Müslüman Çevrimdışı

Öğrenen Müslüman

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum ve RahmetuLlahi ve Berekatuh

Hocam yoga ve meditasyon budist ve hindu kafirlerden gelenekler olduğunu ve burdaki şeylerin putlarına yaptıkları şirk şeyler olduğunu biliyorum. Ama nefes alıp verme egzersizleri de böyle midir? Derin nefes çekip bırakmak caiz midir?

Örnek vermek için
Alıntı

wim hoff metodu

1. Adım – Rahat oturma: Rahat bir pozisyonda oturun ve mümkünse gözlerinizi kapatın. Postürünüzün, akciğerlerinize rahatlıkla hava doldurabileceğiniz şekilde olmasına dikkat edin.

2. Adım – Isınma: Karın boşluğunuzda ve göğsünüzde hissedeceğiniz yoğunlukta, derin ve hızlı bir nefes alın. Aldığınız bu nefesi tutabildiğiniz kadar içinizde tutun ve sonrasında havanın tamamını boşaltarak birkaç saniye bekleyin. Bu adımı 15 tur tekrarlayın.

3. Adım – Güç nefesi: 2. adımdaki 15 turu tamamladıktan hemen sonra tıpkı balon şişiriyormuş gibi burnunuzdan diyaframınızı dolduracak şekilde, derin bir diyafram nefesi alın. Aldığınız bu nefesin karnınızı tamamen şişirdiğinden emin olun. Sonrasında aldığınız havayı ağzınızdan kısa ve güçlü bir nefes olarak boşaltın. Nefesinizi verirken karnınızın tamamen içine çekildiğinden emin olun. Bu adımı yaklaşık olarak 30 tur tekrarladığınızda, vücudunuzun oksijenle dolduğunu hissedeceksiniz. Bu tekniği ilk kez uygulayacaksanız ya da daha önce benzeri bir nefes egzersizi yapmadıysanız, egzersizin bu aşamasında aşırı oksijen alımı nedeniyle karıncalanma, denge kaybı, baş dönmesi gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

4. Adım – Nefes tutma: Bir sonraki adımda alabildiğinizce derin bir nefesle akciğerlerinizi doldurduktan sonra aldığınız havanın tamamını boşaltın. Tekrar nefes almadan bu şekilde durabildiğiniz kadar bekleyin.

5. Adım – 10 saniye nefesi: Burnunuzdan tekrar derin bir nefes alın ve aldığınız nefesi yaklaşık olarak 10-15 saniye kadar akciğerlerinizde bekletin.

6. Adım: 3., 4. ve 5. adımları ardı ardına, 3 set olacak şekilde tekrar edin.

7. Adım – Rahatlama: Tüm bu adımları izledikten sonra toplamda 4 seti tamamlamış olacaksınız. 4 setlik uygulamadan sonra, gevşemenize ve rahatlamanıza yardımcı olacak bir meditasyon tekniğiyle ya da sadece sessizce uzanarak bedeninizi 10-15 dakika kadar dinlendirebilirsiniz.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh kardeşim;
Yoga veya yoganın bir parçası olan Meditasyonun kökeni şirk üzeredir. Yoga; bedensel hareketlerin kontrolü ile birlikte meditasyon yardımıyla kurtuluşa erme yolu olarak kabul edilir. Kişiyi kurtuluşa ulaştırdığına inanılan yoga Hindu, Budist ve Caynist/Jainist öğretilerinin en temel kavram ve tekniklerinden biridir. Tasavvufa sonradan sokuşturulan Rabıta'yla benzerliğinden dolayı mahrecinin Hint yoga'sı olduğu görüşü de bulunmaktadır.

Yoga, meditasyon şirk ibadeti yaparken kullanılan nefes alıp verme usûlunun tekniğinin şeytan/kâfir cinlerin hoşnutluğunu kazanarak psikolojik ve fiziken bir rahatlık hissetmelerine sebeb olmaktadır. Müslümanların da bazı tedavi ve meşrû amaçlar niyetiyle nefes alıp vermede farklı teknikler kullanmaları câizir, tâ ki bâtıl dinlerin yoga gibi ibadet ritüellerinde geçen nefeslenme teknikleri kullanmış olmasınlar. Bunda ayrıca men edilen kâfirlere benzeme bakımından da tehlikeler vardır. Âllahu âlem .




Yoga kelimesi “bağlamak, birleştirmek; öküze bukağı vurmak” anlamında Sanskritçe yuj kökünden gelir. Bugün Batı dillerinde meselâ İngilizce’de aynı kök “öküze bukağı takma” anlamında yoke kelimesinde hâlâ yaşamaktadır.
 
Üst Ana Sayfa Alt