E
Çevrimdışı
" يخرج في آخر أمتي المهدي يسقيه الله الغيث و تخرج الأرض نباتها و يعطي المال
صحاحا و تكثر الماشية و تعظم الأمة يعيش سبعا أو ثمانيا , يعني حجة " .
قال الألباني في "السلسلة الصحيحة" 2 / 336 :
أخرجه الحاكم ( 4 / 557 - 558 ) من طريق سعيد بن مسعود حدثنا النضر بن شميل
حدثنا سليمان بن عبيد حدثنا أبو الصديق الناجي عن # أبي سعيد الخدري # رضي الله
عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : فذكره .
قلت : و هذا سند صحيح , رجاله ثقات
Ebu Said el-Hudrî (ra)’dan Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Ümmetimin son zamanlarında Mehdî çıkar. O’nun zamanında Allah bol yağmur yağdırır. Yer bol ürün çıkarır, mal herkes arasında eşit olarak paylaştırılır, sığırlar artar. Ümmet güçlü olur. Yedi veya sekiz sene yaşar.Müstedrek” (4/557-558) Hakim: “İsnadı sahihtir. Buharî veya Müslim rivayet etmemiştir” demiş Zehebî’de ona katılmıştır. Albâni şöyle diyor: “Bu sened sahihtir, ravileri sikadır.” Bak: Elbani Sahiha(2/336 Hadis no:711)
عن أبي سعيد الخدري قال: قال رسول الله صلى الله عليهوسلم:
"أبشركم بالمهدي يبعث على اختلاف من الناس وزلازل فيملأ الأرضقسطاً وعدلاً كما ملئت جوراً وظلماً يرضى عنه ساكن السماء وساكن الأرض يقسم المالصحاحاً". قال له رجل: ما صحاحاً؟ قال: "بالسوية بين الناس،ويملأ اللهقلوب أمة محمد صلى الله عليه وسلم غناء ويسعهم عدله حتى يأمر منادياً فيناديفيقول: من له
في مال حاجة؟ فما يقوم من الناس إلا رجل واحد فيقول: أنافيقول: ائت السدان - يعني الخازن - فقل له: إن المهدي يأمرك أن تعطيني مالاًفيقول له: احث حتى إذا جعله في حجره وائتزره ندم فيقول: كنت أجشع أمة محمد صلىالله عليه وسلم أو عجز عني ما وسعهم" قال: "فيرده فلا يقبل منه فيقال له:إنا لا نأخذ شيئاً أعطيناه فيكون كذلك سبع سنين أو ثمان سنين أو تسع سنين ثم لا خيرفي العيش بعده". أو قال: "ثم لا خير في الحياة بعده".
قلت: رواه الترمذي وغيره باختصار كثير.
رواه أحمد بأسانيد وأبو يعلى باختصار كثير ورجالهما ثقات.
Yine Ebu Said (ra)’dan Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Sizi Mehdî ile müjdeliyorum. O, insanlar arasında anlaşmazlık vedepremler olduğu zaman çıkar. Yeryüzü O’ndan önce zulüm ve haksızlıkla dolu olduğu gibi O’nun gelmesiyle adalet ve doğrulukla dolar. Gökte ve yerde kim varsa O’ndan razı olur. İnsanlar arasında mal eşit olarak paylaştırılır.” Sonra şöyle diyor: “Allah, Muhammed ümmetinin gönüllerini zenginleştirir, adaletini ortaya koyar. Öyle ki bir görevli şöyle bağırır: “Kimin mala ihtiyacı varsa gelsin” Bunu duyan bir adam kalkar: “Bana ver. Mehdî bana mal vermen için sana emrediyor, çabuk ol, çabuk!” der. Fakat görevli ona mal vermekten engel olur ve daha ileri gitmemesi için uyarır. Adam pişman olur ve şöyle der: “Ben Ümmeti Muhammed”in en aç gözlü insanıyım. Sizin bu kadar çok malınızdan bana bir şey düşmez mi?” Görevli ona verir ama adam geri çevirir. O’na şöyle denilir: “Biz verdiğimiz şeyden geri almayız.” Bu durum yedi sene veya sekiz sene veya dokuz sene böyle devam eder. O’ndan sonra yaşamanın bir hayrı olmaz. Veya O’ndan sonra hayatın bir hayrı olmazMüsned (3/37) Heysemî diyor ki: “Tirmizî, Ebu Ya’lâ ve diğerleri çok kısa olarak, Ahmed ise senedleriyle rivayet etmiştir. Ravileri sikadır.”Bak: “Mecmau’z-Zevâid” (7/313-314)
Hz. Ali(ra)’dan Rasulullah(sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Mehdî bizden Ehl-i Beyt’tendir. Allah O’nu bir gecede değiştirirMüsned (2/58 Hadis no: 645) Ahmed Şakir “İsnadı Sahih” demiştir. İbn Mâce (2/1367). Albâni hadisi sahihlemiştir. Bak: “Camıu’s-Sağır’in Sahihleri” (6/22 Hadis no: 6611)
Ebu Said el-Hudrî(ra)’dan Rasulullah(sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Mehdî benim soyumdandır. Alnı şakaklarına kadar açık, burnu uzun ve kıvrık uç tarafı ince ortası kemerlidir. Yeryüzü O’ndan önce zulüm ve haksızlıkla dolu olduğu gibi O geldikten sonra adalet ve doğrulukla dolup taşar. Yedi sene hükmederEbu Davud(4265) Hakim “Müstedrek”(4/557) Ahmed(3/17) Mişkat(3/24) Ebu Yala(2/987) Heysemi Maksadul Ali(1820) Mecmauz Zevaid(7/313) İbni Hibban(1880) Elbani Sahiha(1529) Hakim: “Bu hadis Müslim’in şartlarınagöre sahihtir, fakat rivayet etmemişlerdir.”demiştir. Zehebî: “Hadisin ravilerinden olan İmran zayıf birisidir. Müslim ondan hadis rivayet etmemiştir.”demiştir. Münzirî, Ebu Davud’un rivayeti için şöyle demiştir: “Senedinde İmran vardır. Buharî onu şahid olarak kullanmıştır. Yahya b. Said el-Kattan ondan övgü ile bahsetmiş, Yahya b. Main ve Nesaî ise onu zayıflamıştır.” Bak: Avnu’l-Ma’bud(11/375). Zehebî Mizan’da(3/236) şöyle demiştir: “Ahmed: Umarım hadisi düzgündür, demiştir. Ebu Davud: Zayıf, demiştir.” İbn Hacer “Takrib”de(2/83) onun hakkında: “Saduktur, fakat yanılır. Haricilikle suçlanmıştır.” demiştir. İbn Kayyım, Ebu Davud’un senedi hakkında: “iyi” demiştir. Bak: el-Manâru’l-Munif (s:144). Albâni şöyle diyor: “İsnadı hasendir.” Sahihul Cami(6/22-23 no: 6612)
Ümmü Seleme(ra) şöyle demiştir: “Ben Rasulullah(sallallahu aleyhi ve sellem)’i şöyle derken işittim: “Mehdî benim soyumdan, Fâtıma’nın çocuklarındandırEbu Davud (11/373) İbn Mâce (2/1368). Albâni: “Sahih” demiştir. Bak: “Camiu’s-Sağir’in Sahihleri” (6/22 Hadis no: 6610)
Cabir(ra)’dan Rasulullah(sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “İsa b. Meryem iner. Emirleri olan Mehdî, O’na şöyle der: “Gel bize namaz kıldır.” İsa: “Hayır. Allah’ın bu ümmete bir ikramı olarak onların bazısı, bazılarına emir olur” derİbn Kayyım “el-Menâru’l-Mûnif” te (s: 157-148) bu hadisin Müsned-i Hâris’te olduğunu ve senedinin iyi olduğunu söylemektedir. “el-Hâvî li’l-Fetâvi” Suyutî(2/64)
el-Şevkani (v. 1255/1839), “et-Tavzih fi Tevatürü Ma cae fi’l-Mehdi’l-Muntazar ve’d-Deccal Ve’l- Mesih” adlı eserinde konuyla ilgili rivayetlerin sayısının elliye ulaştığını bunların bir kısmının sahih, bir kısmının hasen bir kısmının zayıf olduğunu belirtir. Ayrıca bu rivayetlerin tevatür ile geldiği konusunda şüpheye yer olmadığını ifade eder. Yusuf b. Abdullah b. Vabil, Esratü’s-Seâh, Kahire 1990, s. 261; Bkz. Sarıtoprak, agm., s. 7.
Şevkâni diyor ki: “Mehdî’nin gelmesinin mütevâtir olduğunu elli tane hadisle açıklamak yeterlidir. Bunlar sahih, hasen ve zayıf hadistir. Şüphesiz bunlar mütevâtir olmuştur. Bu hadislerin mütevâtir olduğunu bütün usul kaideleri kabul etmektedir. Mehdî’nin gelmesiyle ilgili sahabeden gelen sözler ile bu konuda ictihad etmeye imkanyoksa da onlar en azından merfu hükmündediret-Tevzîh”, “el-İzâa”(s:113,114)
Münekkid ve hadis alimi Ukayli’ye (v. 323/935) göre bu konuda kabul edilebilir senetle gelen hadisler mevcuttur. Ukayli, age, III/253.
İmam el-Beyhaki’ye (v.402/1011) göre de Mehdinin geleceği konusunda gelen nasslar (hadisler) isnad bakımından sahihtir. İbn Kayyım, age, s. 130.
Yine Kurtubi’ye (v. 767/1277) göre de Mehdinin Hz. Peygamberin (sav) soyundan Fatıma evladından çıkacağına dair hadisleri sahihtir. Suyuti, age, III/85.
İbn Teymiyye’ye (v. 728/1328) göre de Mehdi konusunda gelen hadisler sahihtir. İbn Teymiyye, Minhacu’s-Sünneti’n-Nebeviyye, thk: Muhammed Reşad Sali, Kahire 1989, IV/211.
Ahmed b. Hanbel’in Müsned’i üzerine yaptığı şerh ve tahkik çalışmasıyla meşhur olan hadisçi Ahmed Muhammed Şakir de bu konudaki sahih haberlere dikkat çeker Ahmed Muhammed Şakir, age, I/377, h. nu: 3571
Ünlü Şafi Alimi Ebü’l-Hasen el-Abiri (v. 363/968), Ehl-i Beytten olacağı ve yedi sene yaşayacağı konuları tevatüren geldiğikanaatindedir. Yusuf b. Abdullah b. Vabil, Eşratü’s-Saa, Kahire 1990, s. 259-260
Hafız Ebu’l-Hasan el-Âbirî şöyle diyor: “Mehdî konusundaki Rasulullah (sav)’dan gelen hadislerin çokluğu mütevâtir olmuştur. O Ehl-i Beyt’tendir. Yedi sene yeryüzünde adaletle hüküm sürer. İsa (as) iner, Deccal’i öldürme de O’na yardımcı olur. Bu ümmete imamlık eder, İsa O’nun arkasında namaz kılar.Tehzibu’l Kemal(3/1194) el-Menâru’l Munîf(s:142) Fethu’l Bâri(6/493,494)
Yine Muhammed el-Berzenci, “el-İzaat bi-Eşrati’s-Saa” adlı eserinde bu hadislerin çok fazla olup tevatürle geldiğini söyler Yusuf b. Abdullah b. Vabil, Eşratü’s-Saa, Kahire 1990, s. 112
Muhammed Berzencî şöyle diyor: “Kıyamet alametleri çoktur. Onlardan biri ve ilki Mehdî’dir. Bu konuda birbirinden farklı rivayetler sayılamayacak kadar çoktur.” Sonra şöyle diyor: “Sizinde gördüğünüz gibi Mehdî’nin ahir zamanda çıkması, peygamberin soyundan Hz. Fâtıma’nın çocuklarından olması manevi tevâtür derecesine ulaşmıştır. Bu yüzden bunu inkar etmenin manası yokturel-İşâa”(s: 87 ve 112)
Muhammed Sefârînî şöyle diyor: “O’nun çıkmasıyla ilgili rivayetler çoktur, öyle ki manevi mütevâtir derecesine ulaşmıştır. Bu hadisler ehl-i sünnet alimleri arasında yaygındır, öyle ki onların temel akidelerinden sayılmıştır.” Sonra Mehdî’nin gelmesiyle ilgili hadisleri ve onları rivayet eden sahabeleri saymaktadır. Şöyle devam ediyor: “Yukarıda ismi geçen veya geçmeyen sahabe ve tabiinlerden bir çok rivayetler vardır. Bütün bunlar kesin ilim ifade etmektedir. Ehl-i sünnet alimlerinin görüşüne göre Mehdî’nin gelmesine iman vacibtirLevamiu’l-Envâr”(2/84)
Kettânî diyor ki: “Sonuç olarak, beklenen Mehdî hakkındaki hadisler mütevâtir olmuştur. Yine Deccal ve İsa(as)’ın inmesiyle ilgili hadislerde mütevâtir olmuşturNizamu’l-Mütenasir mine’l-Hadisi’l-Mütevâtir.”(s:147)
صحاحا و تكثر الماشية و تعظم الأمة يعيش سبعا أو ثمانيا , يعني حجة " .
قال الألباني في "السلسلة الصحيحة" 2 / 336 :
أخرجه الحاكم ( 4 / 557 - 558 ) من طريق سعيد بن مسعود حدثنا النضر بن شميل
حدثنا سليمان بن عبيد حدثنا أبو الصديق الناجي عن # أبي سعيد الخدري # رضي الله
عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : فذكره .
قلت : و هذا سند صحيح , رجاله ثقات
Ebu Said el-Hudrî (ra)’dan Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Ümmetimin son zamanlarında Mehdî çıkar. O’nun zamanında Allah bol yağmur yağdırır. Yer bol ürün çıkarır, mal herkes arasında eşit olarak paylaştırılır, sığırlar artar. Ümmet güçlü olur. Yedi veya sekiz sene yaşar.Müstedrek” (4/557-558) Hakim: “İsnadı sahihtir. Buharî veya Müslim rivayet etmemiştir” demiş Zehebî’de ona katılmıştır. Albâni şöyle diyor: “Bu sened sahihtir, ravileri sikadır.” Bak: Elbani Sahiha(2/336 Hadis no:711)
عن أبي سعيد الخدري قال: قال رسول الله صلى الله عليهوسلم:
"أبشركم بالمهدي يبعث على اختلاف من الناس وزلازل فيملأ الأرضقسطاً وعدلاً كما ملئت جوراً وظلماً يرضى عنه ساكن السماء وساكن الأرض يقسم المالصحاحاً". قال له رجل: ما صحاحاً؟ قال: "بالسوية بين الناس،ويملأ اللهقلوب أمة محمد صلى الله عليه وسلم غناء ويسعهم عدله حتى يأمر منادياً فيناديفيقول: من له
في مال حاجة؟ فما يقوم من الناس إلا رجل واحد فيقول: أنافيقول: ائت السدان - يعني الخازن - فقل له: إن المهدي يأمرك أن تعطيني مالاًفيقول له: احث حتى إذا جعله في حجره وائتزره ندم فيقول: كنت أجشع أمة محمد صلىالله عليه وسلم أو عجز عني ما وسعهم" قال: "فيرده فلا يقبل منه فيقال له:إنا لا نأخذ شيئاً أعطيناه فيكون كذلك سبع سنين أو ثمان سنين أو تسع سنين ثم لا خيرفي العيش بعده". أو قال: "ثم لا خير في الحياة بعده".
قلت: رواه الترمذي وغيره باختصار كثير.
رواه أحمد بأسانيد وأبو يعلى باختصار كثير ورجالهما ثقات.
Yine Ebu Said (ra)’dan Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Sizi Mehdî ile müjdeliyorum. O, insanlar arasında anlaşmazlık vedepremler olduğu zaman çıkar. Yeryüzü O’ndan önce zulüm ve haksızlıkla dolu olduğu gibi O’nun gelmesiyle adalet ve doğrulukla dolar. Gökte ve yerde kim varsa O’ndan razı olur. İnsanlar arasında mal eşit olarak paylaştırılır.” Sonra şöyle diyor: “Allah, Muhammed ümmetinin gönüllerini zenginleştirir, adaletini ortaya koyar. Öyle ki bir görevli şöyle bağırır: “Kimin mala ihtiyacı varsa gelsin” Bunu duyan bir adam kalkar: “Bana ver. Mehdî bana mal vermen için sana emrediyor, çabuk ol, çabuk!” der. Fakat görevli ona mal vermekten engel olur ve daha ileri gitmemesi için uyarır. Adam pişman olur ve şöyle der: “Ben Ümmeti Muhammed”in en aç gözlü insanıyım. Sizin bu kadar çok malınızdan bana bir şey düşmez mi?” Görevli ona verir ama adam geri çevirir. O’na şöyle denilir: “Biz verdiğimiz şeyden geri almayız.” Bu durum yedi sene veya sekiz sene veya dokuz sene böyle devam eder. O’ndan sonra yaşamanın bir hayrı olmaz. Veya O’ndan sonra hayatın bir hayrı olmazMüsned (3/37) Heysemî diyor ki: “Tirmizî, Ebu Ya’lâ ve diğerleri çok kısa olarak, Ahmed ise senedleriyle rivayet etmiştir. Ravileri sikadır.”Bak: “Mecmau’z-Zevâid” (7/313-314)
Hz. Ali(ra)’dan Rasulullah(sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Mehdî bizden Ehl-i Beyt’tendir. Allah O’nu bir gecede değiştirirMüsned (2/58 Hadis no: 645) Ahmed Şakir “İsnadı Sahih” demiştir. İbn Mâce (2/1367). Albâni hadisi sahihlemiştir. Bak: “Camıu’s-Sağır’in Sahihleri” (6/22 Hadis no: 6611)
Ebu Said el-Hudrî(ra)’dan Rasulullah(sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Mehdî benim soyumdandır. Alnı şakaklarına kadar açık, burnu uzun ve kıvrık uç tarafı ince ortası kemerlidir. Yeryüzü O’ndan önce zulüm ve haksızlıkla dolu olduğu gibi O geldikten sonra adalet ve doğrulukla dolup taşar. Yedi sene hükmederEbu Davud(4265) Hakim “Müstedrek”(4/557) Ahmed(3/17) Mişkat(3/24) Ebu Yala(2/987) Heysemi Maksadul Ali(1820) Mecmauz Zevaid(7/313) İbni Hibban(1880) Elbani Sahiha(1529) Hakim: “Bu hadis Müslim’in şartlarınagöre sahihtir, fakat rivayet etmemişlerdir.”demiştir. Zehebî: “Hadisin ravilerinden olan İmran zayıf birisidir. Müslim ondan hadis rivayet etmemiştir.”demiştir. Münzirî, Ebu Davud’un rivayeti için şöyle demiştir: “Senedinde İmran vardır. Buharî onu şahid olarak kullanmıştır. Yahya b. Said el-Kattan ondan övgü ile bahsetmiş, Yahya b. Main ve Nesaî ise onu zayıflamıştır.” Bak: Avnu’l-Ma’bud(11/375). Zehebî Mizan’da(3/236) şöyle demiştir: “Ahmed: Umarım hadisi düzgündür, demiştir. Ebu Davud: Zayıf, demiştir.” İbn Hacer “Takrib”de(2/83) onun hakkında: “Saduktur, fakat yanılır. Haricilikle suçlanmıştır.” demiştir. İbn Kayyım, Ebu Davud’un senedi hakkında: “iyi” demiştir. Bak: el-Manâru’l-Munif (s:144). Albâni şöyle diyor: “İsnadı hasendir.” Sahihul Cami(6/22-23 no: 6612)
Ümmü Seleme(ra) şöyle demiştir: “Ben Rasulullah(sallallahu aleyhi ve sellem)’i şöyle derken işittim: “Mehdî benim soyumdan, Fâtıma’nın çocuklarındandırEbu Davud (11/373) İbn Mâce (2/1368). Albâni: “Sahih” demiştir. Bak: “Camiu’s-Sağir’in Sahihleri” (6/22 Hadis no: 6610)
Cabir(ra)’dan Rasulullah(sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “İsa b. Meryem iner. Emirleri olan Mehdî, O’na şöyle der: “Gel bize namaz kıldır.” İsa: “Hayır. Allah’ın bu ümmete bir ikramı olarak onların bazısı, bazılarına emir olur” derİbn Kayyım “el-Menâru’l-Mûnif” te (s: 157-148) bu hadisin Müsned-i Hâris’te olduğunu ve senedinin iyi olduğunu söylemektedir. “el-Hâvî li’l-Fetâvi” Suyutî(2/64)
el-Şevkani (v. 1255/1839), “et-Tavzih fi Tevatürü Ma cae fi’l-Mehdi’l-Muntazar ve’d-Deccal Ve’l- Mesih” adlı eserinde konuyla ilgili rivayetlerin sayısının elliye ulaştığını bunların bir kısmının sahih, bir kısmının hasen bir kısmının zayıf olduğunu belirtir. Ayrıca bu rivayetlerin tevatür ile geldiği konusunda şüpheye yer olmadığını ifade eder. Yusuf b. Abdullah b. Vabil, Esratü’s-Seâh, Kahire 1990, s. 261; Bkz. Sarıtoprak, agm., s. 7.
Şevkâni diyor ki: “Mehdî’nin gelmesinin mütevâtir olduğunu elli tane hadisle açıklamak yeterlidir. Bunlar sahih, hasen ve zayıf hadistir. Şüphesiz bunlar mütevâtir olmuştur. Bu hadislerin mütevâtir olduğunu bütün usul kaideleri kabul etmektedir. Mehdî’nin gelmesiyle ilgili sahabeden gelen sözler ile bu konuda ictihad etmeye imkanyoksa da onlar en azından merfu hükmündediret-Tevzîh”, “el-İzâa”(s:113,114)
Münekkid ve hadis alimi Ukayli’ye (v. 323/935) göre bu konuda kabul edilebilir senetle gelen hadisler mevcuttur. Ukayli, age, III/253.
İmam el-Beyhaki’ye (v.402/1011) göre de Mehdinin geleceği konusunda gelen nasslar (hadisler) isnad bakımından sahihtir. İbn Kayyım, age, s. 130.
Yine Kurtubi’ye (v. 767/1277) göre de Mehdinin Hz. Peygamberin (sav) soyundan Fatıma evladından çıkacağına dair hadisleri sahihtir. Suyuti, age, III/85.
İbn Teymiyye’ye (v. 728/1328) göre de Mehdi konusunda gelen hadisler sahihtir. İbn Teymiyye, Minhacu’s-Sünneti’n-Nebeviyye, thk: Muhammed Reşad Sali, Kahire 1989, IV/211.
Ahmed b. Hanbel’in Müsned’i üzerine yaptığı şerh ve tahkik çalışmasıyla meşhur olan hadisçi Ahmed Muhammed Şakir de bu konudaki sahih haberlere dikkat çeker Ahmed Muhammed Şakir, age, I/377, h. nu: 3571
Ünlü Şafi Alimi Ebü’l-Hasen el-Abiri (v. 363/968), Ehl-i Beytten olacağı ve yedi sene yaşayacağı konuları tevatüren geldiğikanaatindedir. Yusuf b. Abdullah b. Vabil, Eşratü’s-Saa, Kahire 1990, s. 259-260
Hafız Ebu’l-Hasan el-Âbirî şöyle diyor: “Mehdî konusundaki Rasulullah (sav)’dan gelen hadislerin çokluğu mütevâtir olmuştur. O Ehl-i Beyt’tendir. Yedi sene yeryüzünde adaletle hüküm sürer. İsa (as) iner, Deccal’i öldürme de O’na yardımcı olur. Bu ümmete imamlık eder, İsa O’nun arkasında namaz kılar.Tehzibu’l Kemal(3/1194) el-Menâru’l Munîf(s:142) Fethu’l Bâri(6/493,494)
Yine Muhammed el-Berzenci, “el-İzaat bi-Eşrati’s-Saa” adlı eserinde bu hadislerin çok fazla olup tevatürle geldiğini söyler Yusuf b. Abdullah b. Vabil, Eşratü’s-Saa, Kahire 1990, s. 112
Muhammed Berzencî şöyle diyor: “Kıyamet alametleri çoktur. Onlardan biri ve ilki Mehdî’dir. Bu konuda birbirinden farklı rivayetler sayılamayacak kadar çoktur.” Sonra şöyle diyor: “Sizinde gördüğünüz gibi Mehdî’nin ahir zamanda çıkması, peygamberin soyundan Hz. Fâtıma’nın çocuklarından olması manevi tevâtür derecesine ulaşmıştır. Bu yüzden bunu inkar etmenin manası yokturel-İşâa”(s: 87 ve 112)
Muhammed Sefârînî şöyle diyor: “O’nun çıkmasıyla ilgili rivayetler çoktur, öyle ki manevi mütevâtir derecesine ulaşmıştır. Bu hadisler ehl-i sünnet alimleri arasında yaygındır, öyle ki onların temel akidelerinden sayılmıştır.” Sonra Mehdî’nin gelmesiyle ilgili hadisleri ve onları rivayet eden sahabeleri saymaktadır. Şöyle devam ediyor: “Yukarıda ismi geçen veya geçmeyen sahabe ve tabiinlerden bir çok rivayetler vardır. Bütün bunlar kesin ilim ifade etmektedir. Ehl-i sünnet alimlerinin görüşüne göre Mehdî’nin gelmesine iman vacibtirLevamiu’l-Envâr”(2/84)
Kettânî diyor ki: “Sonuç olarak, beklenen Mehdî hakkındaki hadisler mütevâtir olmuştur. Yine Deccal ve İsa(as)’ın inmesiyle ilgili hadislerde mütevâtir olmuşturNizamu’l-Mütenasir mine’l-Hadisi’l-Mütevâtir.”(s:147)