Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru Melek İsmini Koymak Caiz midir?

simsim Çevrimdışı

simsim

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
esselemu aleykum ve rahmetullah

Melek ismini çocuklara koymak yahut angel, melek yüzlü vs. rumuzlarını kullanmanın bir sakıncası var mı?
 
M Çevrimdışı

Mustafa Sabri

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Çocuğa İsim Koymada Bazı Ölçüler
بسم الله الرحمن الرحيم
Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.
Müslim, Ebu Dâvud ve başka kaynaklarda geçen bir rivayete göre “Abdullah” ve “Abdurrahman” isimlerinin Allah’a (azze ve celle) en sevimli isimler olduğunu (ki sahabeden yaklaşık 300 kişinin ismi Abdullah idi), sonra sırasıyla çocuğa; Abdulkadir, Abdulaziz gibi Allah’ın (azze ve celle) isimlerinden birinin başında “abd (kul)” kelimesinin bulunduğu bir ismi, peygamber ismi (ki Nebi -(sallallahu aleyhi ve sellem)- oğullarından birine “İbrahim”, Abdullah b. Selam’ın -(radiyallahu anh)- oğluna “Yusuf” ismini vermiştir), başta sahabeler olmak üzere kıyamete kadar onların yolunu takip eden âlim veya salih bir zatın ismini (ki Zübeyr b. Avvam (radiyallahu anh)- 9 çocuğunu bedir şehitlerinden olanların isimleriyle isimlendirmiştir) koymanın müstehab olduğunu, el-Azîz, er-Rahîm gibi başında “el” takısı bulunan, Samed, Rahman, Hâlık, Cebbar gibi başında “el” takısı bulunmayan ama sadece Allah’a (azze ve celle) has olan Allah’ın isimlerini, Abdualiyy, Abdulhuseyn, Abdulhâris gibi Allah’tan (azze ve celle) başkasının kulu anlamına gelen isimleri, sadece kâfirlerin kullandığı isimleri, -Bekr b. Abdillah Ebu Zeyd’in dediğine göre- Nerîman, Şâdi gibi Arapça olmayan isimleri koymanın haram olduğunu, manası veya lafzı nedeniyle hoş karşılanmayan ve bu sebeple de alay konusu yapılabilecek bir ismi, şarkıcı, artist, oyuncu, aktör ve tiyatrocu ismi, bir günahı ifade eden ismi, zorba, diktatör, kâfir bir yönetici ismi, kimi Âlimlere göre Cebrail, Mikail, İsrafil gibi bir melek ismi, yine kimi ilim ehline göre Taha, Yasin gibi sure isimleri, İzzeddin, Nureddin, Muhiddin, Ziyaeddin, Alaeddin, Seyfulislam (yani sonunda “din” veya “İslam” kelimelerinin bulunduğu isimler), Muhsin, Halis, Muhlis gibi tezkiye (temize çıkarma) anlamı taşıyan bir ismi (ki Zeynep binti Cahş’ın (radiyallahu anhâ) ilk ismi “Berre (sadık, doğru dürüst)” idi ve Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem); “Nefislerinizi temize çıkarmayın. Allah içinizden sadık olanları en iyi bilendir” (Müslim) diyerek O’nun bu ismini Zeynep ismi ile değiştirdi.) koymanın mekruh olduğunu, böyle olmayan isimleri koymanın ise caiz olduğunu biliyor muydunuz?
Tamamlayıcı Bilgiler

Aliyy (Ali), Rahim, Kerim, Latif, Rauf, Basir gibi hem Allah (azze ve celle) hem de başkaları için kullanılan isimleri Allah’a (azze ve celle) kullanıldığı anlamları kastedilmeksizin koymak caizdir. (Bkz: Tuhfetu’l-Mevdûd bi Ahkâmi’l-Mevlûd, İbnu’l-Kayyîm, sy: 88) (Hakîm b. Hizam isminde bir sahabi vardı.)
Kız çocuğunu melek isimlerinden biriyle ve “Melek” ismi ile isimlendirmek haramdır. Zira bunda, meleklerin Allah’ın kızları olduğuna inanmış bazı Arap müşriklerine benzeme söz konusudur.
Haram isimlerin değiştirilmesi vacip, mekruh isimlerin değiştirilmesi müstehabtır. Bu isimler ya müstehap ya da caiz olan bir isimle değiştirilir. Nitekim Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bazı sahabelerin isimlerini değiştirmiştir.
“Yasin” ve “Taha” isimlerinin Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in isimlerinden olduğu bilgisi sahih değildir. (Bkz: Tuhfetu’l-Mevdûd sy: 109)
Âlimlerin ittifakıyla çocuğa isim koymada en hak sahibi olan babadır. Dolayısıyla baba ve anne isim konusunda anlaşmazlığa düşerlerse hak babanındır. Çünkü çocuk anneye değil babaya nisbet edilir, çağırılırken -örneğin- “Abdullah oğlu (veya kızı)…” diye çağrılır, fakat -örneğin- Âişe oğlu (veya kızı)…” diye çağrılmaz. Nitekim Ahzab sûresinin 5. ayetinde de buna işaret edilmiştir. Keza Buhari’de geçen bir rivayete göre insanlar kıyamet gününde babalarının ismiyle çağrılacaklardır.
Çocuğa babasının isminin koyulmasında bir beis yoktur. Nitekim seleften bazıları çocuklarını kendi isimleriyle isimlendirmişlerdir.
Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’e nisbet edilen: “Çocuğun babası üzerindeki hakkı, ismini güzel koyması ve edebini güzelleştirmesidir.” rivayeti uydurmadır.
(Not: Bu yazı, büyük ölçüde Bekr b. Abdillah Ebu Zeyd’in “Tesmiyetu’l-Mevlûd” isimli kitabından istifade edilerek hazırlanmıştır.)(Tarık Hoca )
 
N Çevrimdışı

nereyeboyle

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
valla benim ismim de melek ismi ... Abdulmuiiz hocam uygun değil diyo .. Bu günahla ben napıcam bilmiorum :)
 
S Çevrimdışı

Seyyid Talha bin Asım

Sen neden korkuyorsun ölmek varken kaderde?!.
Banned
valla benim ismim de melek ismi ... Abdulmuiiz hocam uygun değil diyo .. Bu günahla ben napıcam bilmiorum

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

İsmini değiştir.

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 
Üst Ana Sayfa Alt