Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Müddessir Suresinden Alınacak Dersler

eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Bu sûre ile Allah-u Teâlâ insanların İslâm'a nasıl davet edileceğini ve bir davetçide bulunması gereken vasıfları Rasûlullah'a bildirmiştir.

Bu sûre Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den sonra davet vazifesini yüklenen dava erleri için de bir yol gösterici ve bir rehberdir.

"Ey (elbisesine) bürünüp sarınan!"

Bu hitapta ve bundan sonra gelen emirde davetçiye sesleniş vardır. Allah-u Teâlâ bu ayetlerde artık davetçi için rahat yaşantı vaktinin geçtiğini, onun için dünyada artık rahat bir yaşam sürmesinin söz konusu olmadığını ve yegâne hedefinin bu daveti insanlara ulaştırmak ve bu davanın yücelmesi için çalışmak olduğunu bildiriyor.

Bu davayı yüklenen kişiye artık rahat ve dinlenme yoktur.

Onun yaşamı ancak bu dava için çalışmakla mana bulur.

Onun için artık uyuma vakti geçmiştir.

Zira bu ayet nazil olduğunda Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Hadice Radıyallahu Anhu'ya şöyle buyurmuştur:

"Ey Hadice! Artık uyku vakti geçti."


"Kalk da uyar!"

Bu ayetle Rasûlullah'a, hiç fark gözetmeksizin bütün insanlara hareket metoduna uygun şekilde tebliğde bulunması emredildi.

Bu hitab aynı zamanda İslâm davetçileri için de geçerlidir.


"Rabbini yücelt."

Davetçiye; verilen tebliğ emrinden sonra neye davet edeceği bildiriliyor:

Allah'ı yüceltmeye davet...

Şüphesiz Allah'ı yüceltmek kuru laflarla olmaz.

Allah'ı yüceltmek ancak; O'nu her türlü şirk ve ortaklardan tenzih etmek, yegâne emir mercii olarak O'nu tanımak, itaat edilecek yegâne varlığın O olduğunu ikrar etmek, bütün ibadetleri O'na has kılmak, bu inanç ve söylenen sözleri pratik yaşamda sergilemekle mümkündür. Bu da kısaca; "Lâ ilahe illallah" düsturunu kabul edip onun gerekleriyle amel etmekten ibarettir.

"Elbiseni temizle."

Burada Rasûlullah'a emredilen, sadece zahiri manadaki elbisesini temizlemek değildir. Çünkü Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in elbisesi zaten temiz idi.

Arap dilinde elbiseyi temizlemek; "kalbi, ahlâkı ve ameli kötü şeylerden temizlemek manasında kinaye olarak da kullanılır."

Burada Rasûlullah'a emredilen; "kalbini, amellerini ve düşüncelerini şirkten koruması, ilerde Allah'a şirk koşmaktan sakınmasıdır."

Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem o zamana kadar zaten Allah'a şirk koşmamıştı. Bundan sonra da koşmamakla emrolunuyordu.

Burada davetçi için de aynı emir söz konusudur. Davetçinin ilk yapacağı iş, kendini şirkin her türlü pisliğinden temizlemek ve şirke götüren her türlü düşünce, inanç ve amelden uzak durmaktır.

"Kötü şeylerden sakın."

Burada kaçınılması gereken kötü şeyler (pislik); "putlar ve tağutlardır."

Şüphesiz bunlardan kaçınmak sadece onlardan beden olarak uzak durmakla gerçekleşmez. Gerçek kaçınma ancak; "fikir, adet, inanç ve değer ölçüleri açısından" cahiliyeden uzak durmakla gerçekleşir.

"Yaptığın iyiliği çok görerek başa kakma."

Burada Allah-u Teâlâ dava adamına; yaptığı işlerden, elde ettiği başarılardan dolayı böbürlenmeyi yasaklıyor.

Allah-u Teâlâ dava adamına, şayet davasında bir ilerleme ve başarı kaydederse bunun ancak Allah'ın yardımıyla olduğunu, bunu böylece bilip, bunun için şükretmesi gerektiğini bildiriyor.

"Rabbin için sabret."

Allah-u Teâlâ davetçiye bu yolda zorluklar ve eziyetlerle karşılaşacağını bildirip, bunlara karşı sırf Allah'ın rızasını gözeterek sabretmesini emrediyor. Çünkü sırf Allah'ın rızası için gösterilen sabır sonucu; ya bu dünyada zafer, ya ahirette büyük ecir, ya da her ikisi birdendir.
 
Üst Ana Sayfa Alt