Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Muhammed Mursi Kimdir?

Kafkasyali Çevrimdışı

Kafkasyali

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleykum kardeşler. Ben Mursi ile ilgili bir kaç soru sorucam.

Mursi kimdir müslümanmı yoksa demokratmı?
Eğer bu insan demokratsa neden kendini tevhid ehli sayan müslümanlar onu destekliyor?
Bir de Mısırdaki cemaatlarla ilgili bir yazı istiyorum.

Admin kardeşlerden rica ediyorum sorularıma cevab versinler.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Selamun aleykum kardeşler. Ben Mursi ile ilgili bir kaç soru sorucam.

Mursi kimdir müslümanmı yoksa demokratmı?
Eğer bu insan demokratsa neden kendini tevhid ehli sayan müslümanlar onu destekliyor?
Bir de Mısırdaki cemaatlarla ilgili bir yazı istiyorum.

Admin kardeşlerden rica ediyorum sorularıma cevab versinler.

Aleykum selam we rahmetullah ;

Muhammed Mursi kimdir?

Tam adı Muhammed Mursi İsa el Ayyat
( ‏محمد محمد مرسي عيسى العياط) olan Mısır Cumhurbaşkanı, 8 Ağustos 1951 tarihinde, ülkenin kuzeyindeki Şarkiye ilinde doğdu.
İlk eğitimini memleketinde alan Mursi, daha sonra Kahire Üniversitesi'nde mühendislik okudu. Eğitimine ABD'de devam eden Mursi, 1982 yılında Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde mühendislik doktorasını tamamladı. Northridge Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nde 1985 yılında doçent olan Mursi, daha sonra ülkesine dönerek akademik çalışmalarını Zagazig Üniversitesi'nde sürdürdü.

Muhammed Mursi'yi Mısır cumhurbaşkanlığı koltuğuna ulaştıracak politik kariyeri "Müslüman Kardeşler" Hareketi içerisinde 2000 yılında başladı. Müslüman Kardeşler'in yasal olarak seçime katılmaları mümkün olmadığından parlamentoya bağımsız siyasetçi olarak girdi ve 2000-2005 yılları arasında milletvekili olarak görev yaptı.

Munafık Hüsnü Mubarak'ın devrildiği 2011 yılındaki ayaklanmaya muhalif olarak destek veren Mursi, daha sonra Müslüman Kardeşler'in kurduğu "Hürriyet ve Adalet Partisi"nin başkanı seçildi.

2012 Mısır Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Müslüman Kardeşler'in aday gösterdiği Hayrat Şatır'ın adaylığı düşünce, yerine Muhammed Mursi seçildi.

İlk turda yüzde 25.5 oy aldı ve ikinci tura girmeye hak kazandı. İkinci turda da oyların yüzde 51.73'ini alarak Mısır'ın 5'nci ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı oldu.

Mursi'nin Cumhurbaşkanı seçilmesinin yıl dönümü olan 30 Haziran'da başlayan eylemler sonrasında 3 Temmuz'da Tağut Mısır ordusu yönetime el koydu. Mursi ise darbeyi kabul etmediğini açıkladı ve direnme çağrısında bulundu. Darbe sonrasında Muhammed Mursi'nin gözaltına alındığı açıklandı. Mursi halen gözetim altında tutuluyor.

Mısır'daki islâmî cemaatlerin en geniş kitle tabanına sahip olanı İhvan-ı Muslimîn cemaatı.

İhvan'ın yanında en çok ismini duyuran ve etkinlik gösteren islâmî grup Prof. Dr. Ömer Abdurrahman'ın liderliğindeki Tanzîmu'l-Cîhad hareketi. Bu cemaatin mensubları rejime karşı sert bir mucadele vermekten yanalar ve zaman zaman silahlı eylemlere de giriyorlar. Bu cemaat içinde iyi bir hiyerarşik düzen mevcut değil ama cemaat mensubları İslâm'ı iyi yaşama konusunda gayretliler.

Mısır'daki İslâmî cemaatlerin ileri gelenlerinden biri de Hafız Selame'nin liderliğindeki Cemaatu'l-Hidaye'l-İslâmîyye. Bu cemaat daha çok eğitim çalışmalarına ağırlık veriyor. Muhtelif eğitim kurumları açmış durumda. Son zamanlarda adını duyurmaya başlayan el-Cemaatu'l-İslamiyye de hareket ve eylem yanlışı. Bu cemaat, çalışmalarını daha çok üniversite öğrencileri arasında yoğunlaştırıyor.

Seyyid Sabık'ın etrafında toplanan selefîler daha çok Müslüman halk arasındaki bir takım itikadî sapmalar üzerinde durduklarından dolayı sisteme yönelik mücadelede pek etkili değiller. Selefîlik hareketi daha çok orta tabaka ve gençlik üzerinde etkili durumda. Ancak selefîlerin fikrî yönden diğer islâmî cemaatlerin mensuplarını da etkiledikleri hissediliyor. Bunların yanısıra Hizbu't-Tahrir, Telliğ Cemaati vs gibi idare merkezleri Mısır dışında olan muhtelif islâmî akımların da çalışmaları mevcut. Ancak bunların çalışmaları pek fazla etkisini göstermiyor.
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt