Çözüldü Eskiyen, Yıpranan Kur'an-ı Kerim, Muska, Cevşen'leri Nasıl İmha Ederiz?

Q Çevrimdışı

Qan

Üyeliği İptal Edildi
Banned
esselamu aleykum.
muska nazar boncugu wb seyleri takmanın sirk oldugunu artık biliyoruz. Hadislerde yazıyor cünkü.
Benim sorum şu.? Muskaları cevşenleri nasıl yok edicez.
Şuan bende bikaç muska we cevşen war. Onları nasıl yok edicem ?
Yakıcam mı çöpe mi atıcam. Çünkü içinde kuran yazıyor. Bilgi werirseniz sewinirim. Allah swt razı olsun.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullah ;
Eskiyen veya Yıpranan Kur’an-ı Kerimler Nasıl İmha Edilir?
İslam’a göre, Kur’an-ı Kerim, Allah’ın kelamıdır ve ona hürmet göstermek farzdır. Dolayısıyla eskiyen, yıpranan veya kullanılamaz hale gelen Kur’an mushaflarını saygısızlığa yol açmayacak bir şekilde imha etmek gerekir. Bunun için sahih kaynaklarda belirtilen iki temel yöntem vardır:

Toprağa Gömme

İbn Abidin (rahimehullah), Kur’an-ı Kerim’e saygıyı korumak için mushafın temiz bir beze sarılıp toprağa gömülmesini tavsiye eder. (Reddu’l-Muhtar, C. 5, Sf: 271)
Gömülecek yerin kirlenmeyecek bir alan olması gerekir. Mushaf, doğrudan toprağa temas ettirilmemeli, önce bez, tahta veya mukavva gibi temiz bir malzemeye sarılmalıdır.

İnsanların pek gelip geçmediği (yol üstü olmayan) Bir çukur kazarak, ateşte yakar, üstünü toprakla kapatabilirsin.
Bazı âlimler yakılmasını hoş karşılaşmamış, temiz bir beze sarıp, gömülmesi yeterli gelir diyenler de vardır. Bu (torağa gömme yöntemi) Hanefi mezhebine göre en güvenilir yöntem kabul edilir.

Yakma (Bazı Mezheblerde Câiz Görülen Bir Yöntem)
Osman bin Affan (r.anh), İslam dünyasında tek kıraat düzenini korumak için bazı farklı yazımlardaki mushafları yakmıştır. Ancak bu, ancak Kur’an’a saygıyı koruyarak ve gerekli şartlar yerine getirilerek yapılmalıdır. Yakılan sayfalar tamamen kül haline geldikten sonra toprağa gömülmelidir.


Not:
Çöpe atmak, rastgele yırtmak veya aşağılayıcı bir şekilde yakmak kesinlikle câiz değildir. Çok eskiden bazı alimlerin Denize atılması veya akarsuya bırakılmasını tavsiye ettiği de rivâyet olmuşsa da , günümüzde bu yöntem benimsenmemektedir.


Eskiyip Yıpranan Kur'an-ı Kerimin Sayfalarından Ayetlerin Bir Kısmını Keserek, Dua ve Ezber vb. İçin Kullanmak Câiz mi?

"Kim Allah’ın şiarlarına (dinin kutsal saydığı şeylere) saygı gösterirse, şubhesiz bu kalblerin takvasındandır." (Hacc, 32)
"Bu, şerefli bir Kur’an’dır. Levh-i Mahfuz’da korunmuştur." (Vakıa, 77-78)

Hiçbir sahabe veya İslam alimi, Kur’an-ı Kerim’i keserek küçük parçalara ayırmayı meşru görmemiştir.

Sahabeler, eskiyen mushafları ya yakarak ya da toprağa gömerek imha ederlerdi. Osman bin Affan (r.anh), farklı kıraatlerde yazılan mushafları bütün halinde yakmış, ancak ayetleri kesip dağıtmak gibi bir uygulama yapmamıştır.

İmam Nevevi (rahimehullah) şöyle der
: "Kur’an’a gereken saygıyı göstermek farzdır. Onun sayfalarını yırtmak, bölmek ve gelişi güzel bir şekilde kesmek câiz değildir." (Ebû Zekeriyyâ Yahyâ b. Şeref b. Murî en-Nevevî, el-Mecmu’ şerḥu’l-Muheẕẕeb, C. 2, Sf:85)
Ayrıca Kur’an’dan bir ayeti keserek almak, bazen bağlamından koparmaya sebeb olabilir. Bu durum yanlış anlaşılmalara yol açabilir.


Kur’an ayetlerini keserek ayrı ayrı bölümler halinde kullanmak (dua niyetiyle bile olsa) uygun değildir. Ayetleri kesmek ve koparmak saygısızlık olarak görülebilir. Eğer bir dua kartı yapmak isteniyorsa, o dua elle yazılmalı veya ayrı bir kağıda basılmalıdır. Ancak Kur’an sayfasının tam haliyle saklanması ve bir dua kitabında muhafaza edilmesi câizdir.


****


Muska , Cevşen Gibi Çeşitli Dua veya Tılsımlar Nasıl İmha Edilmeli

Şeyhu'l İslam İbn Teymiyye, büyüden korunmak için materyallerin imha edilmesi gerektiğini belirtir. Materyallerin suya atılması, yakılması veya gömülmesi gibi yöntemlerin câiz olduğunu ifade eder. (İbn Teymiyye, Mecmu' Fetava, C. 19, Sf: 64 - 65)
Yine klasik fıkıh kaynaklarında, zararlı şeylerin güvenli bir şekilde ortadan kaldırılması gerektiği belirtilir. Bu tür materyallerin yok edilmesi için gömme işlemi, temizliğin sağlanması açısından önerilmektedir. (Fetava-i Hindiyye, C. 5, Sf: 356)

İslam hukukunda zararlı şeylerin (maddelerin, objelerin) temizlenmesi veya yok edilmesi gerektiğine dair genel bir ilke vardır. Gömmek, bu ilkeye uygun bir yöntemdir. Bu ilke, el-Kasani gibi âlimlerin eserlerinde detaylandırılmıştır.
Bu ilkeler şöyledir; Zararlı şeylerin ortadan kaldırılması, İslam hukukunda önemli bir prensiptir. Bu ilke, İslam'ın temel ahlaki kurallarından olan "zararın giderilmesi gereklidir" kaidesine dayanır.
"
Zarar vermek de, zarara uğramak da yoktur."
(İbn Mace, Ahkam, 17)

Bu sebeble zararlı materyallerin insanlara veya çevreye zarar vermemesi için yakılması veya gömülmesi gibi yöntemler önerilir.

Necis ve zarar verici maddelerin yok edilmesi, hem fiziksel temizlik hem de manevi arınma açısından gereklidir. El-Kasani, bu konuyla ilgili Gömmek, çevreyi kirletmeden zararlı şeyleri ortadan kaldırmayı bir yöntemi olarak sunar.
(Alâuddîn Ebû Bekr b. Mes'ûd b. Ahmed el-Kâsânî, Bedaiu's-Sanai fî Tertîbi’ş-Şerâʾi, C. 5, Sf: 125) b
 
Geri
Üst Ana Sayfa Alt