Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Müslim'deki Bu Hadis Toplu Zikre Delil midir?

M Çevrimdışı

Mutedil Olun

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Hz. Muâviye’nin rivâyetine göre; bir gün Peygamberimiz (a.s.m.) sahabîlerden bir kısmının bir halka teşkil ederek oturduklarını gördü. Yanlarına vardı ve sordu:

“Ne maksatla bir araya gelip burada oturdunuz?”

Onlar, “Bize İslâm gibi bir din bahşeden ve bu yolla bizi imtihana tâbi tutan Allah’ı zikretmek ve ona hamdetmek için oturduk.”dediler.

Peygamberimiz (asm) bir defa daha sorup, onlardan yeminli bir cevap aldıktan sonra şöyle buyurdu:

“Sizi suçlamak için yemin ettirdiğimi sanmayın. Lâkin şu var ki; bana Cibril geldi, Aziz ve Celîl olan Allah’ın meleklerine karşı sizinle iftihar ettiğini haber verdi.”(Müslim, Zikir 40)

Bu hadisi alimler nasıl şerh ediyor? Çğnkü hadisde ''zikir ve hamdetmek'' tabiri geçiyor. Yani buradaki zikiri Kur'an okumak veya ilmi bir sohbet halkası alarak almak doğru olur mu?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Bid'at ehli sofiler, kendi bi'atlerine payanda bulabilmek için zorlama yorum ve çarpıtma tevillerle, ehl-i sunnete aykırı anlayışlarına "bu sefer delil buldum" sevinciyle ortalığa düşmektedirler. Bu sebeble de ilgili konuya sebeb olan rivâyettte; Allahı zikretmek için bir araya gelip oturanları, toplu halde sesli şekilde tesbihat yaptılar diye kendileri gibi bâtılca anlamamızı istemektedirler.
Bunlara sormak lazım 'n
eden bu hadisi kafanıza göre algılamaya çalışıyor da, Ehli sunnetin nasıl anladığı (Kur'an okumak, ilmi ders) şekilde anlamıyorsunuz?'

İşte hadisin aslı ve manası şöyledir

40- (2701) Bize Ebû Bekr b. Ebî Şeybe rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Merhum b. Abdi'l-Aziz, Ebû Neâmete's-Sa'dî'den, o da Ebû Osman'dan, o da Ebû Saîd-i Hudrî'den naklen rivayet etti. (Şöyle demiş) :

Muâviye Mescidde bir halkanın yanma çıktı da : — Sizi (buraya) ne oturttu? diye sordu.
Allah'ı zikretmek için oturduk, dediler.
Allah aşkına mı; sizi ancak bu mu oturttu? dedi.
Vallahi bizi ancak bu oturttu, cevâbını verdiler.
Beri bakın, ben sizi itham ettiğim için yemin ettirmedim. Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den benden daha az hadîs rivayet etmek hususunda benim mertebemde hiç bir kimse yoktur. Gerçekten Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ashabından muteşekkil bir halkanın yanma çıktı da :
«Sizi (buraya) ne oturttu?» diye sordu.
Ashab : — Allah'ı zikretmeye, bizi İslâm'a hidâyet buyurduğu ve onunla bize imtihanda bulunduğu için ona hamdetmeye oturduk, dediler.
«Allah aşkına mı? Sizi ancak bu mu oturttu?» buyurdu.
Vallahi bizi ancak bu oturttu, dediler.
«Beri bakın! Ben sizi itham ettiğim için yemin ettirmedim. Lâkin şu var ki; bana Cibril geldi de Allah (Azze ve Celle)'nin sizinle meleklere iftihar ettiğini haber verdi.» buyurdular.
(Muslim, Zikr, Bab 11, hadis no: 40 - 2701 ; Tirmizi, Deavat, Bab 7, Hadis no: 3379; Nesai, Adab'ûl Kudat, 36)

Tirmizi : Bu hadis hasen garibtir. Ancak bu şekliyle bilmekteyiz. Ebû Neame es Sa’dî’nin ismi Amr b. İsa’dır. Ebû Osman en Nehdî’nin ismi ise Abdurrahman b. Mell’dir.

Ebû Hurayra rivayeti hakkında İmam Nevevî: «Bu hadîs bütün ilimleri, kâideleri ve âdabı bir araya toplayan büyük bir hadîsdir.» diyor. Hadîsin bölümleri evvelce izah edilmişti. Hadîs-i şerif, Müslümanların hacetlerini görmenin onlara ilim, mal, yardım ve nasihat gibi şeylerle faydalı olmaya çalışmanın kusurlarını örtbas etmenin faziletine ödelildir.

Sekînet: Asıl itibariyle vakar, itminan ve mehabet mânâlarına gelirse de, Kaadi Iyâz burada ondan murad rahmettir, demiştir. Mamaafih Nevevî, Kaadî'nin bu tefsirini zayıf bulmuş, ona vakar ve itminan mânâsı vermenin daha güzel olduğunu söylemiştir. Bu hadîs Mes'ud 'datoplanarak Kur'ân okumanın faziletine delildir. Cumhurun mezhebi budur. İmam Mâlik'in bunu kerih gördüğü rivayet olunmuşsa da Malikiye ulemâsından bazıları onun sözünü te'vil etmişlerdir. Bu fazileti ihraz için medrese, kışla ve şâire gibi yerlerde toplanmak da mescid hükmündedir.
«Bir kimseyi ameli yavaşlatırsa, nesebi hızlandırmaz...» cümlesinden murad : Soy ve sülâlesinin şerefine güvenerek amelde kusur eden kimse, amel edenler mertebesine ulaşamaz, demektir.

Allah Teâlâ'mn meleklere iftiharda bulunması Kur'ân okuyanların faziletini onlara bildirerek haklarında medh-u senada bulunmasıdır Allâhi tâbiri yemin ifade eder. İstifham hemzesi kasem harfinden be deldir. Tıybî bu kelimenin «Allahc» şeklinde mansub okunacağını söyle mistir. Bu takdirde harf-i cer atılmış, sonra kelime fiile bitiştirilmiş, fakat fiilde hazfedilmiş olur. Cümle «etuhlfûnellahe» takdirindedir.
(Sahih Muslim; Zikir, Dua, Tevbe ve İstiğfar, Hadis no : 40)



İlgili Konular :

Tasavvuf Ehlinin Toplu Halde Cehri Zikir İçin Delil Aldıkları Hadisin Sıhhati Nedir?
https://www.islam-tr.org/konu/tasav...n-delil-aldiklari-hadisin-sihati-nedir.29822/

Islam'da Sesli (cehri) Ve Toplu Zikir Var Mı?
https://www.islam-tr.org/konu/islamda-sesli-cehri-ve-toplu-zikir-var-mi.26509/

Namazdan Sonra Toplu Şekilde Yapılan Tesbihatin Hükmü Nedir ?
https://www.islam-tr.org/konu/namazdan-sonra-toplu-sekilde-yapilan-tesbihatin-hukmu-nedir.7835/
 
Üst Ana Sayfa Alt