Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Müsrikler icin istigfar !!!

E Çevrimdışı

Ebu_Zubeyr

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Bazi insanlar , "nasil oluyorda , kafirler icin istigfar dilemek haram oldugu halde , her musluman namazda anne-babasini da dahil ederek bu ayeti okuyor . Anne-babasi musluman olanlar icin problem teskil etmiyor belki bu , anne-babasi müsrik olanlarin durumu nasildir peki ?! En basta peygamber sav de , ebeweynlerinin müsrik olduklarini hadislerde bize söylemesine ragmen , her namazda onlar icin istigfar etmis olmuyor mu ?! " seklinde bu ayetle ilgili akillarina takilan meseleleri dile getiriyorlar .. Deriz ki :


Rabbenagfirli veli vali deyye velil muminine yevme yegumul hisab „


Ibrahim suresi 41. ayet tefsiri :


---"Rabbimiz, hesabın görüleceği gün beni, ana babamı ve bütün iman edenleri bağışla." Denildiğine göre Hz. İbrahim ana babasına onların Allah'ın düşmanı olduğuna dair kesin kanaati oluşmadan önce mağfiret dilemişti, el-Kuşeyrî de der ki: Annesinin müslüman olmuş olma ihtimali uzak değildir. Çünkü yüce Allah, yalnızca babasına mağfiret dilemekteki mazeretini söz konusu ettiği halde, annesi hakkında böyle bir şeyden söz etmemiştir.
Derim ki: İşte Said b. Cübeyr'in "Rabbim bana ve ana babama mağfiret buyur" ile babasını kastediyor, şeklindeki,kanaati bu açıklamaya göredir. Denildiğine göre; o ana babası iman eder umuduyla onlar için mağfiret isteğinde bulunmuştur. Bir diğer açıklamaya göre, müslüman olmaları şartı ile onların günahlarının bağışlanmasını istemiştir. Bir başka açıklamaya göre o, Hz. Adem ile Hz. Havva'yı kastetmiştir.
Rivayet edildiğine göre kul: Allah'ım, bana ve ana babama mağfiret buyur, dediğinde eğer anne babası kâfir olarak ölmüş iseler buradaki mağfiret isteği Hz. Âdem ile Hz. Havva hakkında söz konusu olur. Çünkü onlar bütün insanların ana babasıdırlar.
Yine denildiğine göre; o bu sözleriyle iki oğlu İsmail ile İshak'ı kastetmiştir. İbrahim en-Nehaî de -bu anlamı verecek şekilde-; "Ve iki oğluma..." diye okumuştur ki; bununla iki oğlunu kastetmektedir. Yahya b. Ya'mer de böyle okumuştur. Bunu el-Maverdî ve en-Nehhâs zikretmişlerdir. Imam Kurtubi Tefsiri ---




--- Müşrikler İçin Duanın Hükmü



Şayet bir kimse: "O, ebeveyni kâfir olduğu halde, onlar için nasıl mağfiret talebinde bulunabilmiştir?" derse, buna birkaç yönden cevap verilebilir:
1) Kâfir olan ebeveyn için mağfiret talebinde bulunulmama
meselesi, ancak tevkîfîlikle (Allah'ın bildirmesiyle) bilinebilecek bir husustur. Binâenaleyh, İbrahim (a.s) belki de, bu hususta herhangi bir men emri, yasaklama almamış; bundan dolayı da bunun caiz olacağını sanmıştır.
2)Ayetteki, "Anne ve babamı" sözüyle, Hz. Adem ve Havva'yı kastetmiştir.
3)Bu, müstüman olmak şartına bağlıdır.
Bir kimse şöyle diyebilir: "Durum, şayet böyle olsaydı, o istiğfar batıl olmazdı. O, batıl olmazsa, HakTeâlâ'nin, "Yalnız ibrahim'in, babasına, "senin bağışlanmanı isteyeceğim" demesi müstesna" {Mümtehine. 4) sözü batıl olur," Bazıları da, Hz. İbrahim'in annesinin müslüman olduğunu; işte bundan dolayı, Cenâb-ı Hakk'in, "Fakat onun Allah'ın bir düşmanı olduğu kendisine besbelli olunca, o, ondan uzaklaştı" (Tevbe, 114) ifâdesinde, özellikle babası zikredilmiştir. Allah, en iyisini bilendir. Tefsiri Kebir Fahruddini Razi ---




--- Ömer Nasuhi Bilmen diyor ki: “Anne baba’dan maksat, ya Adem ile Havva’dır veya İslamiyeti kabul etmeleri şartıyla Hz. İbrahim’in babasıyla anasıdır veyahut bu dua ana-babası hakkındaki emrin ortaya çıkmasından evvel vuku bulmuştur. Maamafih bazı rivayetlere göre Hz. İbrahim’in annesi mü’min bulunuyordu. Bunun içindir ki Tevbe: 9/114 ayet-i kerimesinde yalnız babası zikredilmiş ve ondan uzak olduğu gösterilmiştir.
Hz. İbrahim’in mü’minler hakkındaki bu duası, büyük bir müjde taşımaktadır. Çünkü o, Allah’ın dostudur, onun duaları Allah katında makbuldür. Artık biz de kerem sahibi Yaratıcıdan niyaz ederiz ki: Baba ve dedelerimizle evlad ve torunlarımızla beraber Allah’ın affına kavuşalım. Ömer Nasuhi Bilmen, Kur’an-ı Kerim Meali ve Tefsiri, İpek Yayınları: 4/36-37 ---




--- Celaleyn diyor ki: “Ayette yer alan “Veli valideyye” müfred (tekil) olarak “validi” ve “veledeyye: İsmail ve İshak’ı” şeklinde de okunmuştur.Celaleyn Tefsiri, Fatih Enes Kitabevi: 2/899---




Benim görebildigim kadariyla bu dua , eger anne-baba yasiyorlarsa , ve kafir iseler , müslüman olma sartlarina bagli olarak ve dua seklinde (yani Allah`im sen onlara hidayet ver ve onlara magfiret et seklinde) okunur .Eger müslüman iseler zaten problem yok. Eger kafir olarak ölmüs iseler anne-baba lafzi hz Adem ve hz Havva`ya hamledilir.Yok müslüman olarak ölmüs iseler zaten problem yok. Bu duanin namazda dua olarak degil de , kiraat seklinde okunmasi görüsü ise her iki durumda da ,yani ebeweynler hayatta olsalar da olmasalar da gecerlidir Allahualem .. En iyisini Allah bilir …
 
Üst Ana Sayfa Alt