Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Müstehap Olan Gusüller

I Çevrimdışı

islami bilgiler

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
1- Cuma günü gusletmek; Semüre İbnu Cündeb radıyallahu anh anlatıyor: "Rasululla h aleyhissa lâtu vesselâm buyurdula r ki: "Cuma günü kim abdest alırsa bununla (o, sünneti yerine getirmiş, fazilete ermiş) olur ve (sünneti yapmış olma) nimetine erer. Ama cuma günü kim de gusleders e (bilsin ki) gusül daha faziletli dir."
Aişe r.a.’dan; Cumaya insanlar yaylalarındaki evlerinde n abâ içinde gelirler, yolda tozlanıp terlerler di. Bu nedenle üzerlerinden pis bir koku çıkardı. Hatta Rasululla h sallallah u aleyhi ve sellem’e henüz evde yanımdayken bir adam geldi. (onun halini görünce) buyurdu ki;
“Bu gününüz için yıkanıp temizleni rseniz daha iyi olur.”
İkrime rahimehul lah anlatıyor: "Iraklılardan bir grup kimse İbnu Abbas radıyallahu anh'a gelerek:
"Cuma günü gusletmek vacib midir ne dersin" diye sordu. İbnu Abbas şu açıklamayı yaptı:
"(Farz değil), ancak temizliğe çok uygundur ve gusleden için pek hayırlıdır. Yıkanmayan üzerine de vacib değildir. Ben size guslün nasıl başladığını anlatayım: "İnsanlar meşakkatli işler yapıyorlar ve yünlü elbiseler giyiyorla rdı. Çalışmaları çoğunlukla sırtlarında yük taşımak şeklinde oluyordu. Mescidler i dardı ve tavan alçaktı, yani arîş (denen üzeri hurma dallarıyla örtülmüş çardak) şeklindeydi. Sıcak bir günde Rasululla h aleyhissa lâtu vesselâm (minbere) çıktı. Cemaat yün elbiseler in içinde terlemişti. (Terleri sebebiyle) onlardan çıkan kokular ortalığı sardı ve herkesi rahatsız etti. Koku Rasululla h aleyhissa lâtu vesselâm'a da uzanınca:
"Ey insanlar, bu gün gelince yıkanın. Ayrıca herkes, bulabildiği en güzel kokuyu sürünsün!" buyurdula r. Bilahare Cenab-ı Hakk'ın lütfu yetişti (bolluk arttı), herkes yünlüden başka elbiseler giydiler, çalışmaları hafifledi, mescidler i genişletildi. Birbirler ini rahatsız eden terlerin bir kısmı ortadan kalktı."
2- Arefe ve Bayram günü gusletmek ; Zadan dedi ki; “Birisi gusül hakkında sorunca; “istersen her gün yıkan” dedi. “Hayır, gusül olan yıkanmayı soruyorum” dedi. Ali r.a. dedi ki; “Cuma günü, (Hacda) arafe günü, kurban günü ve fıtır günü guslet.”
İbnu Ömer radıyallahu anhüma'nın, Fıtır bayramında, musallaya gitmezden önce yıkandığı rivayet edilmiştir. İbnül Müseyyeb der ki; “Fıtrın (Ramazan bayramının) sünneti üçtür; namazgaha yürümek, çıkmadan önce bir şeyler yemek ve gusletmek .”
3- İhram guslü; Zeyd Bin Sabit r.a.’den; Rasululla h sallallah u aleyhi ve sellem (ihram giyilip) telbiyeye başladığı zaman gusletti.” İbni Ömer r.a’dan; “İhrama girilirke n ve Mekke’ye girileceği zaman gusletmek sünnettendir.”
4- Mekke’ye girerken gusletmek; İbni Ömer r.a., Rasululla h sallallah u aleyhi ve sellem’in Zi Tuva’da geceleyip sabah namazını kıldıktan sonra Mekke’ye girerken guslettiğini rivayet etmiş, kendisi de böyle yapmıştır.
5- Ölü yıkayanın gusletmes i; Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "Rasululla h aleyhissa lâtu vesselâm: "Kim ölü yıkarsa, yıkansın. Kim de cenaze taşırsa abdest alsın" buyurdula r."
Diğer bir hadiste; “Ölü yıkadığınız zaman gusletmen iz gerekmez. Zira ölüleriniz necis değildir. Elleriniz i yıkasanız size yeter.” Buyrulmuştur. İbni Ömer r.a dedi ki; “Biz ölü yıkadığımız zaman bazılarımız guslediyo r, bazılarımız gusletmiy ordu.”
6- Her cima için; Ebu Râfi (radıyallahu anh) anlatıyor: "Rasululla h (aleyhissa lâtu vesselâm), birgün bütün hanımlarına uğradı. Her birisinin yanında ayrı ayrı yıkandı. Kendisine:
"Ey Allah'ın Resulü dedim, en sonunda bir kere yıkansanız olmaz mı?"
"(Olmasına olur, ancak) böyle yapmak daha temiz, daha hoş ve daha paktır!" buyurdula r."
7- İstiazelinin (özürlünün) her namaz için veya öğleyle ikindiye bir, akşamla yatsıya bir ve sabah namazı için bir gusletmes i; Aişe şöyle dedi: Ümmü Habibe bint Cahş Rasululla h zamanında istihaze oldu. Rasululla h kendisine her namaz için yıkanmasını emretti.
Aişe şöyle demiştir: Rasululla h devrinde bir kadın istihaza oldu. İkindiyi öne (ilk vaktine) alıp öğleyi te’hir ederek ikisi için bir defa; akşamı te’hir edip, yatsıyı öne alarak ikisi için bir defa gusletmek le ve sabah için de bir defa gusletmek le emrolundu
8- Müşriğin defninden dolayı; Naciye İbnu Ka'b anlatıyor: "Ali radıyallahu anh dedi ki: "Ebu Talib ölünce Rasululla h aleyhissa lâtu vesselâm'a gelip: "ihtiyar amcan müşrik olarak öldü" dedim. Bana: "Git babanı göm! Sonra, bana gelinceye kadar hiçbir şey yapma!" buyurdula r. Ben de gidip gömdüm ve Rasululla h aleyhissa lâtu vesselâm'a gelip haber verdim. Bunun üzerine bana yıkanmamı emir buyurdula r ve yıkandım.. Sonra bana dua ediverdi (ancak duayı ezberleye medim)"
9- Baygınlıktan dolayı; Ubeydulla h İbnu Abdillah'tan gelen bir rivayette Ubeydulla h der ki: "Hz. Aişe radıyallahu anhâ'nın yanına girdim. Ona: "Resülullah aleyhissa lâtu vesselâm'ın hastalığından bana anlatmaz mısın?" dedim. Anlatmaya başladı: "Elbette! Resülullah aleyhissa lâtu vesselâm ağırlaştı ve: "Halk namazını kıldı mı?" diye sordu. Biz: "Hayır! Ey Allah'ın Resûlü, onlar sizi bekliyorl ar!" dedik.
"Leğene benim için su koyun!" emrettile r. Hz. Aişe der ki: "Hemen dediğini yaptık, o da yıkandı. Sonra kalkmaya çalıştı, fakat üzerine baygınlık çöktü. Sonra kendine geldi ve tekrar:
"Cemaat namaz kıldı mı?" diye sordu. "Hayır!" dedik, onlar sizi bekliyorl ar ey Allah'ın Resülü!" Tekrar:
"Benim için leğene su koyun!" emretti. Hz. Aişe der ki:
"Dediğini yaptık, yıkandı. Sonra tekrar kalkmak istedi. Yine üzerine baygınlık çöktü. Sonra ayılınca:
"İnsanlar namaz kıldı mı?" diye sordu.
"Hayır! dedik, onlar sizi bekliyorl ar, ey Allah'ın Resülü!" Aleyhissa lâtu vesselâm: "Benim için leğene su koyun!" dedi ve yıkandı…
 
Üst Ana Sayfa Alt