Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Mutlak tevbe

I Çevrimdışı

islami bilgiler

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
بســـم الله الرحمن الرحيم


Mutlak tevbe


İnsan bir günahı işler ve ondan tevbe eder. Bazan insan, işlediği günahı belirtmed en kayıtsız şartsız, mutlak anlamda tevbe eder. Ne var ki insanın amacı genel anlamda bir tevbe etmekse bu, günah olarak görülen bütün eylemleri kapsar. Çünkü;

"genel tevbe", emredilen fiili yapmak, sakıncalı fiili terketmek le genel bir kararlılığı içerir.

Bunun gibi genel anlamda bir pişmanlık da bütün sakıncalı eylemleri içerir.

" Pişmanlık" kavramı ile ilgili olarak şöyle denilmekt edir:

- Pişmanlık, itikâdî ya da iradî (istem) konularda dır. Ya da:

- İnsana zarar veren eylem / amel olması nedeniyle, insanın canını yakan eylemler konusunda olur.

Çünkü kalp, yapılan işin zararlı olduğu bilincine vardığı zaman, yapılan bu işin kötü eylemlerd en olduğu bilgisi meydana gelir. Bu durum, itikâdî konularda söz konusudur . Bu tür eylemin, yapan kimse tarafından çirkin görülmesi ise iradî (istem) konularda ndır.

Bu koşullar altında böylesi eylemi yapan kimsede bir sıkıntı ve eziyet meydana gelir. Bu da gam, keder gibi psikoloji k acı veren eylemlerd endir.

Buna karşın insana tad ve ruhî sevinç veren eylemler de vardır ki, bunlar da insana ruhî hazlar kazandıran eylemler kapsamındandır itikad ve iradî eylemlerd en değildir.

Oysa "felsefeci ler" ve onların yolundan giden bazıları şöyle diyorlar:

"Tad, güzel ve uygun olanın algılanmasıdır, acı ise insana nefret veren şeyin algılanmasından doğan bir duygudur."

Bu görüş yanlıştır; çünkü tad ve acı, insan ruhuna uygun ve aykırı düşen eylemleri n algılanması ardından meydana gelen iki farklı durumdur.

Meselâ sevgi, insan ruhuna hoş gelen bir duygudur. İstekle yenilen yemek gibi.

Burada üç farklı durum söz konusudur:

1 - Sevgi; örnek yemeğe istek duymak.

2 - Bu yemekten meydana gelen tad. Oysa tad isteğe ve yemeğe istek duyan kimsenin zevkine terstir. Belki tad, yemeğe istek duyan kimsenin tatmasının meydana gelmesidi r; iştiha duyanın bizatihi tatması değil.

Mekruh (hoş görülmeyen) şeylerde de durum aynıdır. Sözgelişi bir şeyi çirkin görmek bir şeydir, onun meydana gelmesi ise başka bir şeydir.

3 - Bu çirkin olan eylemden ruhsal acının meydana gelmesi ise üçüncü bir durumdur.

Allah sevgisine ehliyet kazanmış arif kimseleri n elde ettikleri nimet ve sevinçler de aynı kapsama dahildir.

Meselâ onların Allah için sevmeleri bir durum, sevgilini n anılmasından meydana gelen sevab başka bîr durum; bu zikir ile ruhsal bir lezzetin meydana gelmesi ise üçüncü bir durumdur.

Kuşkusuz sevgiliyi duyumsama k için sevginin bulunması şarttır. İştihayı duyumsama k için şehvetin şart olması gibi.

Ne var ki tad almada şart koşulan duyumsama, sevgide şart koşulan duyumsama biçiminden farklıdır.

Bu ikinci duruma algılama, zevk alma, vecd ve visal hali denilir, bâtınî olsun zahirî olsun sevgilini n algılanabilmesi durumu bu kavramlar la anlatılır. Daha sonra bu algılama zevki, tad almayı gerektiri r. Lezzet ise açıktan ya da gizli olarak canlı kimsenin duyumsadığı bir durumdur.

Nitekim Resûlullah bir hadisleri nde şöyle buyurmuşlardır:

"Allah'ın Rablığına, İslâm'ın din olduğuna ve Muhammed'in Nebîliğine razı olan ve bunları kabul eden kimse imanın lezzetini tadar."

(Müslim, Kitâb-ül-İman, c. 1, s. 62; Beyhâkî, Şu'ab'ül-İman, H. 195)

Öte yandan Buhârî ve Müslim'in kaydettiği bir hadiste ise Resûlullah (sallallah u aleyhi ve sellem) aynı konuda şöyle buyurmuştur:

"Şu üç özelliğe sahip olan kimse imanın lezzetini duyar."

1 - Allah ve Rasûlü, kendisine her şeyden daha sevgili olan kimse,

2 - Bir kimseyi yalnız Allah için seven kimse,

3 - Allah kendisini kurtardıktan sonra tekrar küfre dönmeyi, ateşe atılmaktan daha tehlikeli bulan kimse."

(Buhârî, Kitab-ül-İkrâh, c. VIII, s. 56; Müslim, K. İman c. 1, H. No 67-68; Beyhâki, Şu'ab'ül-İman, H. No 401)

Bu hadisleri nde Resûlullah (sallallah u aleyhi ve sellem):

"Allah'ın Rablığına İslâm'ın din olduğuna ve Muhammed'in nübüvvetine rıza göstererek onları kabul eden kimsenin imanın tadını tadacağını; Allah'ı ve Resûlü'nü her şeyden daha çok sevmeyi başaran, bir kişiyi başka bir amaçla değil yalnızca Allah için seven; imanın karşıtı olan küfre düşmeyi ateşe düşmek kadar çirkin ve tehlikeli bulan kimsenin yüreğinde imanın tadını bulacağını", açıklamaktadır.

İşte bu imanı sevmek, küfrü çirkin ve tehlikeli görmek, rıza ve kabulün imanın lezzetini tatmayı gerekli kıldığı gibi imanın lezzetini gerekli kılar. İşte asıl lezzet budur.

Burada kastedile n lezzet kalpte meydana gelen tasdik ve marifetin bizzat kendisi değildir; bunun gibi kalbde husule gelen sevginin kendisi de değildir. Bilâkis bu tasdik ve marifetin sonucu, onun semeresi ve gerekçesidir.

Bu kavramlar birbirini gerekli kılan olgulardır.

Ruhsal lezzet ancak sevgi ve zevkin bulunması durumunda meydana gelir. Şayet böyle olmazsa, kim bir şeyi sever lâkin ondan bir zevk duyamazsa bu sevgiden hiçbir tad alamaz. Tıpkı istekle yemek yediği halde ondan bir zevk alamadığı gibi.

Ya da bunun tersi durum olursa, yani bir kimse sevmediği bir şeyi tatsa, istemediği bir duyguyu tattığı zaman olduğu gibi, bundan da bir tat alamaz. Ancak insan bir şeyin sevgisi ve zevkini bir araya getirebil diği zaman, bundan sonra bir lezzet meydana gelir ve o kimse de o lezzeti tadabilir .

Şayet insan birisine buğz etse ve bu buğzun zevkini tatsa, bundan acı meydana gelir. Sözgelişi günaha buğzeden (kızan) kimse onu yapmazsa pişman olmaz.

Günaha kızmayan kimse onu işlediğinden dolayı pişmanlık duymaz.

İnsan günahı işlediği ve onun, kızdığı eylemlerd en/amellerden olduğunu ve kendisine dünyada ve âhirette zarar vereceğini anladığı zaman, bu günahı işlediğinden dolayı büyük bir pişmanlık duyar.

Nitekim Müsnedde İbn Mes'ûd, Resûlullah'ın şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:

" Pişmanlık bir çeşit tevbedir."

(Ahmed, el-Müsned, c. I, s. 376, 223-433; El-Hâkim, c. IV, s. 242; El-Beyhâkî, Şu'ab'ül-İman, Tevbe babı, 47. Şube)

 
Üst Ana Sayfa Alt