Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Namaz Hakkında 4 Soru ?

Selahaddin Eyyubi Çevrimdışı

Selahaddin Eyyubi

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
1.Namazda sureleri sırayla şu şekilde okuyorum..Sırası önemlimi ?
-ilk rekaat İhlas
-2. rekaar fil
-3. rekaat felak
-4.rekaat nas

2.Namazda sesimiz ne kadar çıkmalı ?
3.Fatihada sonda dalin derken dalini biraz uzatıyorum cuma namazndaki gibi bunun bir sakıncası var mı ?
4.Sureleri okurken belli bir makama göre okumak uygun mu dinlediǧim kuran hatim setlerindeki gibi yani mesela kabe imamlarndan Saad adndaki bir imam var onunki gibi...
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
El Haydar;254294' Alıntı:
1.Namazda sureleri sırayla şu şekilde okuyorum..Sırası önemlimi ?
-ilk rekaat İhlas
-2. rekaar fil
-3. rekaat felak
-4.rekaat nas

2.Namazda sesimiz ne kadar çıkmalı ?
3.Fatihada sonda dalin derken dalini biraz uzatıyorum cuma namazndaki gibi bunun bir sakıncası var mı ?
4.Sureleri okurken belli bir makama göre okumak uygun mu dinlediǧim kuran hatim setlerindeki gibi yani mesela kabe imamlarndan Saad adndaki bir imam var onunki gibi...

C 1- Namaz Kılarken Sureleri Sırayla mı Okumak Gerekir?
https://www.islam-tr.org/konu/namaz-kilarken-sureleri-sirayla-mi-okumak-gerekir.15148/



C 2- Cemaatle kılınan sabah, Cuma, bayram, teravih ve vitir namazlarının bütün rekatlarında, akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekatında kıraatı cehrî yapmak, yani sesli okumak vacibtir. Akşam namazının üçüncü rekâtında, yatsı namazının da son iki rekâtında gizli okumak vacibtir. Ancak, tek başına sabah, akşam ve yatsı namazını kılan kimse, isterse kıraati sesli yapar, dilerse gizli olarak okur.

Bu kıraat şekillerinin gündüz namazlarında gizli, gece namazlarında, Cuma ve bayram namazlarında açıktan okunmasının hikmeti de (kesin delil olmamakla birlikte alimlerin yorumları) tefsirlerimizde şöyle anlatılmaktadır:Rasulullah (s.a.v.) İslâma dâvetin ilk yıllarında tebliğ vazifesini gizli olarak yapıyordu. Sahabîlere namaz kıldırdığı zaman da kıraatte sesini yükseltir, namazları cehri kıldırırdı. Muşrikler Peygamberimizin sesli kıraatini duyunca şiirlerle ve uydurdukları sözlerle karıştırmaya başladılar. Peygamberimize de hakaret ederek işi alay etmeye kadar vardırdılar. Muşriklerin bu çirkin hareketine meydan verilmemesi ve Müslümanların eziyetlere maruz kalmamaları için bir âyet-i kerime nazil oldu: “Namazında sesini ne çok yükselt, ne de fazlaca kıs; ikisi ortasında bir yol tut.” (İsrâ 110)
Âyette, muşriklerin duymalarına mâni olmak için Peygamberimizin sesini yükseltmemesi isteniyordu. (ez-Zemahşerî, Keşşâf, (Kahire: Dâru’l-Mushaf, 1397-1977), 3/196)
Bundan sonra Peygamberimiz, öğle ve ikindi namazlarında, muşriklerin eziyetiyle muhatab olamamak için kıraatı gizli yaptı. Akşam namazı vakit ise onların yemek saati, yatsı ve sabah da uyku saatleri olduğundan bu namazlardaki kıraati açıktan yaptı. Cuma ve bayram namazları da zaten Hicretten sonra farz ve vacib kılındığından, muşriklerin de bir zararı olmayacağından kıraatler cehrî oldu. (krş.Taberî; Zemahşerî, Razî; Kurtubî; Semarkandî, ilgili ayetin tefsiri)

Ancak Mekke muşriklerinin ilk Müslümanlara neler ettiklerinin bilinmesi için, durum kıyâmete kadar yaşayacak insanların ibretine sunulmuş, gündüz namazlarında gizli okunması emri bu hikmetle devam ettirilmiştir.
Elbette başka hikmetleri de vardır. Ancak muşriklerin ilk Müslümanlara yaptıklarını hatırlamak bakımından bundaki ibretler akla ilk gelendir.
Allah'u a'lem

Gece Namazlarının Sesli, Gündüz Namazlarının Kırâatinin Sessiz Okunmasının Sebebleri :

Gece namazlanyla gündüz namazlarının kıraatlerini sesli ve sessiz olarak birbirinden ayrılmasına gelince bu da son derece munasib ve hikmete uygundur. Şundan ki gece, seslerin, gürültülerin, hareketlerin sukûn bulduğu, kalplerin dünya meşgalesinden arındığı; gündüzün dağınık vaziyetteki yöneliş ve kasıtlarının bir araya gelip toparlandığı bir zamandır. Gündüz ise, uzun meşguliyetlerin kalbi ve bedeni işgal ettiği bir zamandır. Gece kalbin dile, dilin de kulağa baskın geldiği bir zamandır. İşte bu sebepten ötürü sabah namazlarındaki kıraati, diğer namazlardakine nispetle daha fazla uzatmak sünnet olmuştur. Peygamber (s.a.v.), sabah namazında Bakara sûresini okurdu. Ömer (r.anh) de, sabah namazında Nuh, Hûd, Beni İsrail, Yunus ve benzeri sûreleri okurdu. Çünkü uykudan yeni uyanıklığında kalb, meşguliyetlerden arınmış bir vaziyette bulunur.
Bu esnada duyduğu ilk sözler hayırlı sözler olunca onları tam olarak telakki eder. Ve hiç zahmet çekmeksizin onları idrâk eder. Gündüze gelince o, geceye zıt olduğundan ötürü gündüz kılınan namazların kıraatleri sessiz olmalıdır. Ancak bazı geçici sebeplerden ötürü bu süre içinde kılman namazların kıraatleri sesli olabilir. Meselâ bayram, cuma, yağmur, güneş ve ay tutulması namazlarında büyük cemaatler teşekkül ettiği için bu namazlarda kıraatin sesli olması icab eder. Bu tür namazlarda kıraatin sesli olması maksadı hasıl etmek, cemaate fayda vermek açısından daha güzel ve daha mükemmeldir. Bu namazlarda okunan Allah kelâmını yüksek sesle okuma halinde cemaate ilâhî mesajı ulaştırmak daha kolay olur. Ki bu da risaletin en büyük amaçlarından biridii. Yine de doğrusunu Allah bilir. (İbn Kayyim, Kıyas, Tevhid Yayınlar: 246)


C 3- Fatiha suresinin sonundaki وَلاَ الضَّالِّينَ (welâd'daaaalliin) kelimesindeki dad harfinde medd-i tabi yani 4 elif miktarı uzatma olduğundan, uzatılarak okunur. Bu hem tüm namazlardaki fatiha kıraatı hem normal Kur'an okuma için de böyledir.


C 4- Okuyabilirsin kardeşim.

Kur'an'ın "Yedi Harf / Tertil / Kıraat" Üzerine Okunabilmesinin Kur’an’dan Delilleri
https://www.islam-tr.org/konu/kuran-7-kiraat-uzerine-indi-hadisini-nasil-anlamaliyiz.21645/
 
Üst Ana Sayfa Alt