Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Namaz Hakkında 4 Soru ?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Nas' Alıntı:
Selamunaleykum ve rahmetullahi ve berakatuh hocam;
1)farz namazda imama uymuş kişi imamla birlikte fatiha okuyorsa ve okurken yanılırsa sehiv secdesi yapmalı mıdır?

2)mesbuk kimse akşam namazının 3. Rekatına yetişmişse 1. Rekattan sonra oturuş yapmalıdır değil mi?Ayrıca yetiştiği 3. Rekatın sonunda ve yetişemediği 1. Ve 2. Rekatların oturuşunda tahiyyatı okumalı mıdır?

3)namaz sırasında abdesti bozulan kişi selam veripte hemen namazı bozmalı mıdır yoksa direk kalkıp gitmeli midir?

4)Hocam geçen cumada iken tam namaza başlama anında abdest alıp almadığımı hatırlayamadım.Önlerde olduğum içinde çıkıp alma fırsatım olmadı. Şüpheye kapılmamak adına olumlu düşündüm ama böyle bir durumda ne olursa olsun abdest mi almalıyım yoksa vesvese olduğunu düşünüp namaza devamlı etmeliyim?
Aleykum selam we rahmetullahi we berakatuhu kardeşim ;

C 1- İmama uymuş bulunan kimseye, kendi yaptığı yanılma için, sehiv secdesi gerekmez. İmama uymuş olan bir kimse, kendi başına harâketle secde yapamaz.

C 2- Mesbûk, akşam namazının son rekâtında imama uysa; Subhâneke'yi okur, imamla beraber o rekâtı kılıp teşehhudde oturur, sonra kalkar, Subhaneke ile Eûzu ve Besmele'yi ve Fâtiha ile zamm-ı sure okur ve , rukû ve secdelerden sonra oturur, yalnız et-Tehiyyât'ı okur, sonra Allahu Ekber diyerek ayağa kalkar, sadece Besmele ile Fatiha ve zamm-ı sure okuyarak rukûya ve secdelere varır, bundan sonra son kâdeyi (oturuş) yaparak selâm ile namazdan çıkar. Bu halde üç defa teşehhudde bulunmuş olur.
Bununla beraber mesbûk, ikinci rekatın sonunda teşehhudde yanlışlıkla oturmayacak olsa kendisine sehiv (yanılma) secdeleri gerekmez. Çünkü bu rekât, onun yönünden birinci rekât mesabesindedir.

C 3- Namaz esnasında Abdesti bozulan (cemâatten) kişi, direkt olarak namazdan çıkar, selam vermez. Fakat abdestli ve kendi iradesiyle namazdan çıkmak isteyen kişi selam vererek çıkar.

C 4- Bu tür şubheye düşürücü vesveseleri sıklıkla yaşıyorsanız, şeytandan bilib namaza devam etmelisiniz. Eğer bu durum nadiren oluyor ve zann-i galib olarak abdest aldığınızı hatırlamıyor iseniz, namazdan çıkıp abdest almalısınız.
Namaz esnasında yellenme (gaz çıkarma) şubhesi meydana geliyor ve kâti olarak abdestsizliğinize emin değilseniz namaza devam etmelisiniz. Çünkü usul-u fıkıhta “şekk ile yakîn zâil olmaz - şubheyle gerçekler ortadan kalkmaz" (Mecelle, madde: 4) diye bir kâide mevcuttur. Bu sebeble namaza devam edilmelidir, aksi taktirde zamanla vesveseye düşer, hayatınız çekilmez olur. Vesvese şeytandır. Selâmetle .

İlgili Konu :

Abdest ve Gusul Konusunda Aşırı Şüphe ve Vesveselerime Çare?

https://www.islam-tr.org/konu/abdest-ve-gusul-konusunda-asiri-suphe-ve-vesveselerime-care.32576/
 
Üst Ana Sayfa Alt