Çözüldü Namaz Hakkında 7 Sual ?

S Çevrimdışı

sadobaba

Üye
İslam-TR Üyesi
1-Ben hanefi mezhebindenim imama uyduğum zaman fatiha suresini okumuyoruz ama hadislere baktığımız da okumamız gerekiyor.ben bu durumda fatiha suresini(imam açıktan okusun okumasın) okuyorum sizce doğrumu yapıyorum?

2-imama uyduğumda fatiha suresini okumazsam namazım kabul olur mu?

3-tekbir alırken baş parmağımı kulak mememe değdirmiyorum hanefi mezhebine göre değdirmem gerekiyor.

4-ellerimi göbek altından bağlıyorum göbek altından bağlarsam namazım kabul olur mu?(illa ellerimi göğsümdemi bağlamam gerekiyor.)

5- evde yalnız namaz kılarken rüküdan sonra doğrulurken semiallahu limen hamideh dedikten sonra rabbena lekel hamd diyorum.bunu sölememde bir sakınca varmı?(sadece imam semiallahu limen hamideh dedikten sonramı demem gerekiyor.)

6-1.soruda sorduğumu yaparsam mezhep taklitcisimi olyorum niyetim tamamen Peygamber Efendimizin(s.a.v) sünneti uygulamak günaha girermiyim.4. soruda da hanefi mezhebine göre hareket ediyorum bunları yapsam taklitcilikmi olurum. 1. soruda sorduğuma hanefi mezhebine göre uymuyorum ama 4. sorudaki sorduğuma hanefi mezhebine göre uyuyorum.abdest alırken diğerbilgilerde de hanefi mezhebi imamının görüşlerini uyguluyorum.
Bu şekilde namaz kılmam günah olur mu mezhep taklitciliğimi yapmış olurum?

7- öğle,ikindi,yatsı namazlarında 1.ve2.rekatta fatihadan sonra zamm-ı sure okuyorum 3.ve 4. rekatta sadece fatiha suresini okuyorum doğru bir şekildemi namaz kılıyorum.3.ve 4. rekatta zammı-sure okumamız gerekirmi farzmı okumazsak namazımız kabul olurmu?

Bu soruları soruyorum çünkü korkuyorum Allah'tan namazımın kabul olup olmadığı hakkında yanlış mı kulıyorum diye sürekli kendi kendime sorguluyorum.
Bugün ben bursa da oturuyorum tarihi bir cami de bir imama 1. sorumdaki soruyu sordum öle yapma dedi yapsam ne olur dedim sen mezhep imamının söylediğine inanmıyormusun dedi.Bu cevabı alınca kafam çok karıştı bişeyleri yanlışmı yapıyorum diye ben ona hadisden bahsettim yanlış bişey demedimki mezhep imamıda kur'an ve sünnete göre hareket eden bir imam sonuçta beni lütfen aydınlatın bu konuda?
Hz.Peygamber'in Namaz Kılma Şekli kitabını aldım onu okumaya başlıyacam.

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
1-Ben hanefi mezhebindenim imama uyduğum zaman fatiha suresini okumuyoruz ama hadislere baktığımız da okumamız gerekiyor.ben bu durumda fatiha suresini(imam açıktan okusun okumasın) okuyorum sizce doğrumu yapıyorum?

2-imama uyduğumda fatiha suresini okumazsam namazım kabul olur mu?
C 1 - 2- Mezheblere Göre İmama Uyan Kimsenin Fatiha Okumasının Hükmü?

Çözüldü - Mezheblere Göre Imama Uyan Kimsenin Fatiha Okumasının Hükmü?
3-tekbir alırken baş parmağımı kulak mememe değdirmiyorum. hanefi mezhebine göre değdirmem gerekiyor.

4-ellerimi göbek altından bağlıyorum göbek altından bağlarsam namazım kabul olur mu?(illa ellerimi göğsümdemi bağlamam gerekiyor.)

C 3 - 4- Namaza başlarken iftitah tekbirinde Hanefi mezhebince elleri kulak (memesi) hizasına kadar kaldırmak sünnet, baş parmakları kulak memesine temas ettirmek ise mustehabdır. Diğer mezheblerde ise eller omuza veya kulak hizasına kadar kaldırmak sunnettir. Kulak memesine değdirme rivayeti ise zayıf görüldüğünden amel edilmemektedir.
Yine Hanefi ve Hanbeli muctehidlerince namazın kıyamında elleri göbek altına bağlamak esas görülürken, diğer mezheb muctehidlerince elleri göbek üstüne, göğüse bağlama hadisi sahih kabul edilmiş, göbek altına bağlama rivayeti zayıf görülmüştür. Bu sebeble uygulamada farklılıklar mevcuttur.

5- evde yalnız namaz kılarken rüküdan sonra doğrulurken semiallahu limen hamideh dedikten sonra rabbena lekel hamd diyorum.bunu sölememde bir sakınca varmı?(sadece imam semiallahu limen hamideh dedikten sonramı demem gerekiyor.)
C 5- İster cemaatle ister cemaatsız kılarken olsun söylemek sunnettir.

6-1.soruda sorduğumu yaparsam mezhep taklitcisimi olyorum niyetim tamamen Peygamber Efendimizin(s.a.v) sünneti uygulamak günaha girermiyim.
4. soruda da hanefi mezhebine göre hareket ediyorum bunları yapsam taklitcilikmi olurum.
1. soruda sorduğuma hanefi mezhebine göre uymuyorum ama 4. sorudaki sorduğuma hanefi mezhebine göre uyuyorum.
abdest alırken diğer bilgilerde de hanefi mezhebi imamının görüşlerini uyguluyorum.
Bu şekilde namaz kılmam günah olur mu mezhep taklitciliğimi yapmış olurum?
C 6- Mezheb Taklidi Caiz mi?

Çözüldü - Mezheb Taklidi Caiz mi?

Mezhebleri Karma Ederek Bağlılık Caiz mi?

Çözüldü - Mezhepleri Karma Ederek Bağlılık Caiz mi?

Rasulullah (s.a.v.)'ın Namaz Kılma Şekli:

Çözüldü - Rasulullah'ın (s.a.v.) Namaz Kılışı Nasıldır?

7- öğle, ikindi, yatsı namazlarında 1.ve2.rekatta fatihadan sonra zamm-ı sure okuyorum 3.ve 4. rekatta sadece fatiha suresini okuyorum doğru bir şekildemi namaz kılıyorum. 3.ve 4. rekatta zammı-sure okumamız gerekirmi farzmı okumazsak namazımız kabul olurmu?
C 7- Üç ve dört rekatlı farz namazların üç ve dördüncü rekatlarında fatiha suresinden sonra bir şey (zamm-ı sure) okumak gerekmez.

3 ve 4 rekatlı Farz Namazların Son 1 ve 2 rekatında zamm-ı sure neden okunmuyor?

Çözüldü - Farz Namazların 3 Ve 4. Rekatında Zamm-ı Sure Neden Okunmaz?

Bu soruları soruyorum çünkü korkuyorum Allah'tan namazımın kabul olup olmadığı hakkında yanlış mı kulıyorum diye sürekli kendi kendime sorguluyorum.
Bugün ben bursa da oturuyorum tarihi bir cami de bir imama 1. sorumdaki soruyu sordum öle yapma dedi yapsam ne olur dedim sen mezhep imamının söylediğine inanmıyormusun dedi. Bu cevabı alınca kafam çok karıştı bişeyleri yanlışmı yapıyorum diye ben ona hadisden bahsettim yanlış bişey demedimki mezhep imamıda kur'an ve sünnete göre hareket eden bir imam sonuçta beni lütfen aydınlatın bu konuda?
Hz.Peygamber'in Namaz Kılma Şekli kitabını aldım onu okumaya başlıyacam.
Mezheb imamları hata yaptıklarında vahiyle düzeltilmiyorlardı. Mezheb muctehidleri, her hangibir meselede ulaşabildikleri delillerle konu hakkında fetvalarını vermişlerdir. Bir mezheb aliminin söylediği bir görüşe diğerleri (hatta kendi mezhebi içerisinde diğer muctehidler ve öğrencileri dahil) farklı delillerle muhalefet edebilmişlerdir. Bu sebeble bakmamız gereken, mezheb muctehidini körü körüne taasubla taklid değil, o ruknun veya fetvanın delili ve sıhhatinin sahihliğidir.
Almış olduğun kitab sahihtir inşeallah.

İlgili Konu :

Bir Mezhebe Uyarak Namaz Kılmak Caiz mi? Mezhebler Arasındaki Farklılıklar?

Çözüldü - Bir Mezhebe Uyarak Namaz Kılmak Caiz mi? Mezhebler Arasındaki Farklılıklar?

Geri
Üst Ana Sayfa Alt