Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Namazda Besmelenin Okunması ve Kur'andan Bir Ayet Olup Olmadığının Hükmü? Namazda Besmeleyi Unutma Durumunda Ne Yapılır?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Besmelenin Namazda Okunmasının Hükmü


Fakihler besmelenin namazda okunması konusunda birkaç görüşe ayrılmışlardır.

A) İmam Malik'e göre, besmele yalnız farz namazlardaki Fatiha ve diğer surelerin başında gizli ve açık olarak okunmaz. Farz dışındaki sünnet ve nafile namazlarda isteyen okuyabilir.

B) İmamı Azam'a göre, besmele namazlardaki her rekatta Fatiha suresinden önce okunur. Diğer surelerin başında okumak ise güzeldir. (Cessas, Ahkamu'l-Kur'an , C. 1. S. 15; Kurtubi, Camiu'l-Ahkam, C. 1. S. 98)

C) İmam Şafi'ye göre,besmelenin gizli okunacak yerde gizli, açık okunacak yerde açık okunması farzdır.

D) İmam Hanbel'e göre, besmele namazda gizli okunur. Açık okunması sünnet değildir.

Adı geçen imamların besmele hakkındaki görüş ayrılıklarının sebepleri birinci hükümde delilleriyle beraber açıklanmıştır. Bu hususta selefin görüşleri arasında da ayrılık vardır.


İbni Cevzi, Zâdu'l Mesir'inde: «Alimler arasında besmelenin Fatiha'dan olup olmadığı konusunda görüş ayrılıkları vardır. Bununla ilgili olarak Ahmed bin Hanbel (r.aleyh)'den rivayet edilen iki görüş bulunmaktadır.
Birisi, besmelenin Fatiha'dan olduğunu, dolayısıyla namazda okunmasının farz olduğunu söyleyenlerin görüşüdür.
Diğeri ise Fatiha'dan olmadığını, bundan dolayı namazda okunmasının sünnet olduğunu söyleyenlerin görüşüdür. Bu görüşe yalnız İmam Malik (r.aleyh) karşıdır. Hatta ona göre besmelenin farz namazlarda okunması mustehab bile değildir.

«Besmelenin namazda açıktan okunması da alimler arasında ihtilaf konusu olmuştur. Alimlerin bir kısmı imam Ahmed bin Hanbel (r.aleyh)in 'Besmelenin namazda açıktan okunması sünnet değildir' görüşünü nakletmişlerdir. Bu görüş Ebu Bekr (r.anh), Ömer (r.anh), Osman (r.anh), Ali (r.anh) ve İbni Mesud (r.anh)un sözlerine dayanır. İmam Sevri ve İmam-ı Azam'ın görüşleri de bu yoldadır, imam Şafî'ye göre de besmelenin namazda açıktan okunması sünnettir. Bu da Muaviye (r.anh), Âtâ (r.anh) ve Tâvûs (r.anh)un rivayetine dayanır.» demektedir. (İbni Cevzi, Zâdu'l Mesir, C. 1. S., 7-8)


Adı geçen imamların besmele hakkındaki görüş ayrılıklarının sebebleri; Besmele’nin her Sureden bir ayet olup olmadığı konusu ile farklı hadis rivayetlerinden kaynaklanmaktadır.


Besmele Kur'andan Bir Ayet midir?

Neml Suresinin 30. Âyetinde geçen Besmele’nin Kur’an’dan bir Âyet olduğu kesindir. Bu hususta icma vardır. Ancak Tevbe Suresi istisna edilirse, Kur’an’daki Sure başlarında bulunan 113 Besmele’ nin her birinin mustakil birer Âyet olup olmadığı meselesi âlimler arasında ihtilaflı olup bu konudaki görüşleri dört grupta toplamak mümkündür.

1. İmam Malik (r.aleyh)'in görüşüne göreyse, Besmele ne Fatiha'dan bu ayettir, ne de herhangi bir surenin başından bir ayettir. Besmelelerden hiçbiri Âyet değildir. İmam Mâlik ve Evzâî ile Hanefi ve Hanbelî mezheblerinin ilk dönem âlimleri bu görüştedir.

2. İmamı azam Ebu Hanife (r.aleyh)'in görüşüne göre de Kur'an-ı Kerim'den tam bir ayettir. Sureleri birbirinden ayırmak için gönderilmiştir. Fatiha suresinden bir ayet değildir. Her biri mustakil bir Âyettir ve Surelerin arasını ayırmak için nâzil olmuştur. Başında bulunduğu Sure’nin bir cuzu de değildir. Bu görüş muteahhir Hanefi âlimlerine göre Ebu Hanîfe’ye ait olup Davud ez- Zâhirî ve bir rivayete göre de Ahmed b. Hanbel aynı görüşü paylaşmışlardır.

3. İmam Şafii (r.aleyh)'nin görüşüne göre besmele, hem Fatiha'dan, hem de diğer surelerin başından bir ayettir. Her biri başında bulunduğu Sureden bir Âyettir. Şâfii ve meşhur olan rivayete göre Ahmed b. Hanbel bu görüştedirler. İmamiyye ve Zeydiyye mezheblerindeki anlayış da budur.

4. Yalnız Fatiha Suresinin başındaki Besmele bir Âyet olup Sureye dahildir. Diğerleri ise, Âyet değildir.” Teberruken” yazılmaktadır. Bu da Şâfiî ‘ye nisbet edilen bir başka görüştür.

(Cessas, I, 7; Serahsî, I,15-16; Kurtubî, I, 92)
 
Üst Ana Sayfa Alt