Çözüldü Namazda Her Rekat Aynı Zammı Sureyi Okumak Caiz midir?

T Çevrimdışı

Türkmen (Türk+İman)

Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Aleykum.

1. Namazda her rekat aynı zammı sureyi okumak caiz midir?

2. Dört mezhebe göre bunun hükmü nedir?

3. Her namazda İhlas Suresi okuyan bir sahabeyle ilgili hadis okudum. Bu hadisin anlamı ilk rekat farklı bir zammı sure ikinci rekat İhlas Suresi okumak mıdır yoksa iki rekatta da İhlas Suresi okumak mıdır?

Allah radı olsun.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh
1. Namazda her rekat aynı zammı sureyi okumak caiz midir?
C 1- Evet, câizdir, namaz sahih olur. Ancak mustehab olan, her rekâtta farklı sûre okumaktır. Zira bu, Rasulullah ’ın fiiline uygun olandır.
2. Dört mezhebe göre bunun (her rekat aynı zammı sureyi okumanın) hükmü nedir?
C 2- Namazın her rekatında aynı zammı sureyi okumak;
Hanefi mezhebinde namazın her rekatında aynı zamm-ı sureyi okumak "tenzihen mekruh" (yani faziletçe eksik) olarak câizdir.
"Hanefi mezhebince tertib ve tedebbur için farklı sûreler tercih edilmesi daha güzeldir. Fakat aynı sûrenin tekrarı namazı bozmaz." (İbn Âbidîn
Muhammed Emîn b. Ömer b. Abdilazîz el-Huseynî ed-Dımaşkī , Reddu’l-Muhtâr ʿale’d-Durri’l-muḫtâr, C. 1, Sf: 484)

Şafi mezhebinde namazın her rekatında aynı zamm-ı sureyi okumak câizdir. Şafi mezhebince tertib sırası farz değil, sünnettir. Aynı sûreyi okumakta beis yoktur. (
Ebû Zekeriyyâ Yahyâ b. Şeref b. Murî en-Nevevî, el-Mecmû‘, C. 3, Sf: 405)

Mâliki mezhebinde namazın her rekâtında aynı zamm-ı sureyi okumak câizdir. Mâliki mezhebince zamm-ı sûre okumak sünnettir; hangisini seçerse fark etmez. (
Ebû Abdillâh Şemsuddîn Muhammed b. Muhammed b. Abdirrahmân el-Hattâb er-Ruaynî, Mevâhibu’l-Celîl, C. 2, Sf: 204)

Hanefi
mezhebinde namazın her rekatında aynı zamm-ı sureyi okumak câizdir. Ancak farklı sûre okumak daha faziletlidir. (Ebû Muhammed Muvaffakuddîn Abdullāh b. Ahmed b. Muhammed b. Kudâme el-Cemmâîlî el-Makdisî, el-Muğnî, C. 1, Sf: 575)
3. Her namazda İhlas Suresi okuyan bir sahabeyle ilgili hadis okudum. Bu hadisin anlamı ilk rekat farklı bir zammı sure ikinci rekat İhlas Suresi okumak mıdır yoksa iki rekatta da İhlas Suresi okumak mıdır?
C 3 - Rasulullah ’ın ashabından biri, bir seriyyede imamlık yapıyordu.
Her rekâtta önce bir sûre okuyor, ardından mutlaka
قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ (İhlâs Sûresi) okuyordu.
Cemaat bunu gârib bulup Rasulullah
’a şikâyet etti.
Rasulullah
Ona sordu: “Neden her rekâtta bunu okuyorsun?
O da dedi ki: “Çünkü bu sûre, Rahmân’ın sıfatlarını anlatıyor. Ben Onu okumayı severim.”
Rasulullah
buyurdu: Onun sevginden dolayı Allah Seni sever.

(Buhârî, Salât 109; Muslim, Salât 259)

Hadisten de anlaşıldığı üzere Sahâbî, her rekâtta iki zamm-ı sûre okuyor: Önce bir başka sûre (âyet) okuyor ardından İhlâs sûresini okuyordu. Yani her rekâtta sadece İhlâs okumuyordu, önce başka sûre/ayet, sonra İhlâs okuyordu.
Bu yüzden ulema, bu hadisten her rekâtta İhlâs okumak câizdir, hatta Allah sevgisine vesile olabilir demiştir. Ancak sadece İhlâs sûresini her rekâtta okumak, farz veya sünnet namazlarda sürekli yapılırsa, Hanefîlere göre mekruh tanzihîdir, çünkü “sünnete muhalif şekilde devamlılık” olur.
 
Üst