Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Namazın ilk Tahiyyatından Sonra Yere Dayanarak Kalkmanın Hükmü ve Ellerin Durumu Nedir?

Alp Arslan Çevrimdışı

Alp Arslan

.
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum ve Rahmetullah
Secdeden kalkerken sağ sol veya her iki elle yerden destek alarak kalkmak caiz midir ?
Cezakallahu hayran kesira.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykumu's selam we rahmetullahi we berakatuh;

عَنْ أَبِي قِلاَبَةَ، قَالَ: جَاءَنَا مَالِكُ بْنُ الحُوَيْرِثِ، فَصَلَّى بِنَا فِي مَسْجِدِنَا هَذَا، فَقَالَ: إِنِّي لَأُصَلِّي بِكُمْ وَمَا أُرِيدُ الصَّلاَةَ، وَلَكِنْ أُرِيدُ أَنْ أُرِيَكُمْ كَيْفَ رَأَيْتُ النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُصَلِّي، قَالَ أَيُّوبُ: فَقُلْتُ لِأَبِي قِلاَبَةَ: وَكَيْفَ كَانَتْ صَلاَتُهُ؟ قَالَ: مِثْلَ صَلاَةِ شَيْخِنَا هَذَا - يَعْنِي عَمْرَو بْنَ سَلِمَةَ - قَالَ أَيُّوبُ: وَكَانَ ذَلِكَ الشَّيْخُ «يُتِمُّ التَّكْبِيرَ، وَإِذَا رَفَعَ رَأْسَهُ عَنِ السَّجْدَةِ الثَّانِيَةِ جَلَسَ وَاعْتَمَدَ عَلَى الأَرْضِ، ثُمَّ قَامَ
Ebû Kılâbe şöyle demiştir:
Mâlik ibnu'l-Huveyris (r.anh) bize geldi de, bizim şu (Basra'daki) mescidimizde bize namaz kıldırdı.
Gelince: Namaz kılmak istemediğim hâlde sizlere namaz kıldıracağım. Lâkin sizlere Peygamber'i nasıl namaz kılar gördüğümü göstermek istiyorum, dedi:
Eyyûb dedi ki: Ben, Ebû Kılâbe'ye: Mâlik'in namazı nasıl oldu (yânî nasıl kıldırdı)? diye sordum.
Bizim şu şeyhimiz, yânî Amr ibn Seleme'nin namazı gibi dedi (ki o şeyh, birinci rek'atta sucûddan başını kaldırdıktan sonra ayağa kalkmadan evvel otururdu).
Eyyûb: Bu şeyh, (i'tidâlden başka olarak her intikaalde) tekbîri tamamlar, ikinci secdeden başını kaldırdığında (İkinci ve dördüncü rekatlara kalkarken) biraz oturur ve (elleriyle) yere dayandıktan sonra ayağa kalkardı, dedi.

(Buhari, Salât, Bab 62, Hadis no: 91, 824)



Şâfîi , Hanbelî ve (bir kısım hadis ehli) mezheblerine göre sünnette uyarak secdeden ve tahiyyattan iki eliyle dayanarak kalkmak mustehab sunnettir. Bunun yasaklanması ile ilgili rivayet zayıftır. (Said b. Muhammed Ba Ali Baişin Ed-Dev'ani El-Hadrami Eş-Şâfi'i, Şerhu'l-Mukaddimeti'l-Hadramiyye, sf: 46; Zekeriya el-Ensari, Esna’l-Metalib, 1/163)
Tahiyyattan kalkarken “yere dayanma” usulû, İmam Şaffi’nin belirttiği gibi, kulun tevazuuna daha uygundur, namaz kılanın kalkmasına da yardımcı olur. (Nevevi, Mecmu’, 3/441)

İmam Nevevi’ye göre, “yere dayanma” hususu hem sahih hadislerle sabit, hem de arkadaşlarımızın (Şafii alimlerinin) büyük çoğunluğu tarafından kabul edilen bir konudur. Bu sebeble ikinci secdeden diğer rekata kalkarken hafif bir oturuşu terk etmemek gerekir. Çünkü bu konuda sahih hadisler var ve bunlara tearuz eden başka sahih rivayetler de yoktur. Bu konuda gevşeklik gösteren bazı tembellere bakmamak gerekir. Kişi, ister birinci teşehhudden sonra olsun, ister secdeden (başka bir rekata) kalkarken yaptığı hafif bir celseden sonra olsun, namaz kılan kişi ister zayıf ister güçlü olsun, ister erkek ister kadın olsun, elleriyle yere dayanarak kalkması mustehabdır. Yere dayanma biçimi ise, ellerin iç kısmı -parmaklar da açılarak- yere gelecek şekilde olduğu konusunda bir ihtilaf yoktur. (Nevevi, Mecmu’, 3/441-442)

Alimlerin büyük çoğunluğu bunun sünnet olmadığı kanaatindedir. (İbn Hacer, Fethu’l-Bari, 2/302)

Hanefî mezhebine göre bu dayanma sünnet değildir.
Hanefî ve Mâliki mezhebine göre, hasta, zayıf ve güçsüzlerin dışında yere dayanarak kalkmak mekruhtur. (Vehbe Zuhaylî, el-Fıkhu'l-İslamî, 1/711)
 
Üst Ana Sayfa Alt