Nurettin Yıldız denen saptırıcıyı belamı dinlemiyorum. Bu tip adamları hatta Cübbeli gibilerden daha tehlikeli buluyorum. Hakkı batıla karıştırıyorlar. Bu adama göre Mahmut denen kişi makbul biri hatta Allah’ın ayetullahıymış filan.. Saçmalıkları ve sapkın fetvaları Youtubeda duruyor..
Şirke sessiz olan bir adama hoca demek şöyle dursun, müslüman gözüyle bile bakmam.
Dediklerinde kısmen haklısın.Bazıları sana aşırı yüklenmiş ben yine de bazı hususlara değinmek istiyorum.Nureddin Yıldızla birebir görüşmediğimiz ve sosyal medyadan tanıdığımız için olası ihtimaller üzerinden belli başlıklar altından olayı değerlendirmeye çalışacağım.
Nureddin Yıldız eğer ki;
1-Mahputun şirklerini gördüğü halde
o fiillere şirk demiyor,o fiillerin doğru olabileceğini düşünüyor ise kendisi de dinden çıkıp mürted olur.Kimse babamızın oğlu değildir din bellidir tekfirin şartları bellidir bunu ben desem bende dinden çıkarım Nureddin Yıldız dese o da dinden çıkar.Kimse dokunulmaz değildir.İstersen sabah akşam dini anlatan bir kişi ol ama bir insan şirk fiiline islam kılıfı giydirirse,
şirk fiilin şirk olmadığını, doğru olabileceğini iddia ediyorsa o da müşrik olur.
Sizin kâfirleriniz onlardan daha mı hayırlıdır? Yoksa sizin için Kitaplarda (azaptan kurtulacağınıza dair) bir beraat (belgesi mi) var?
(Kamer, 43)
Ama şu ihtimalde var belki de Mahputun şirklerini ifşa eden videolarına veya tefsir kitabında yazmış olduğu şirk sözlerine denk gelmemiş olabilir.Yani vakadan habersiz olabilir.Mahputu yeteri kadar bilmiyor olabilir.Elimizde net bir bilgi yok.Eğer durum böyleyse tekfir edilmez.Taki mesele anlatılana kadar.
2- Örneğin biri büyük şirkte cehaleti mazeret görüyor olabilir.Ki bu hatalı bir çıkarımdır,çünkü
büyük şirkte cehalet mazeret değildir.Sadece bazı "hafi meseleler" hariç.
Diyelim ki biri cehaleti mazeret görüyor, kendisi şirk işlemeyip şirk fiillerinin şirk olduğunu kabul ettiği halde şirk işleyen birini gördüğünde cehaleti mazeret gördüğü için tekfir etmiyor olabilir.Bu şekilde davranan kişi cehalet sebebiyle tekfir etmiyorsa kafir olmaz diye düşünüyorum.
Ama karşıdaki insanların şirkini bildiği halde cehaletten dolayı tekfir etmiyorsa bile youtube de onu saatlerce överek video vs. yapamaz, insanlara tavsiye edemez.Çünkü müşrik birini bir insan nasıl övüp insanlara tavsiye edebilir.Bu sapıklığın daniskasıdır.
Özetleyecek olursam Nureddin Yıldız
şirk fiillerinin şirk olduğunu kabul ettiği halde; Mahputun
şirklerinden habersizse Mahputu tekfir etmediği için kafir olmaz.Çünkü vakadan habersiz olabilir.
Diğer ihtimalde de eğer cehaleti mazeret görüp, Mahputun şirklerinden haberdar olup ve
bu şirk fiillerinin şirk olduğunu kabul ettiği halde cehalet engelinden dolayı Mahputu tekfir etmiyorsa kafir olmaz diye düşünüyorum.
Ama bu durumda bile bu adamı insanlara tavsiye edip saatlerce övemez.Çünkü cehalet engelinden dolayı tekfir etmiyorsa bile eğer onu insanlara tavsiye ederse insanlarda bu yönlendirmeyle beraber Mahputu dinleyip o şirk fiilerini doğru kabul edebilir insanlarda müşrik olabilir bu sebeplerden dolayı kesinlikle ona hoca diyemez,onu insanlara karşı methedemez.
Eğer durum buysa şirk liderini överek insanların ona karşı sempati,rağbet göstermelerine sebep olur buda açık bir sapıklıktır.İnsanları şirk işleyen bir müşriğin kollarına sürüklemek olur bu.Hem bir müslüman nasıl oluyorda şirk işleyen birini görüp cehalet engelinden dolayı tekfir etmiyorsa bile ona hoca der insanları onun kucağına atar.Eğer olay buysa bu da sapıklıktır.
Olayları ihtimaller üzerinden değerlendirdim.Herhangi bir ihtimal de olabilir.Çünkü Nureddin Yıldız hakkında net bilgiler elimizde mevcut değil.Şahıstan ziyade olgular üzerinden gittim.
Kendi şahsi görüşüm ise Nureddin Yıldızın Mahputun şirklerden haberdar olmamasının zor olduğunu düşünüyorum.Çünkü illaki denk gelmiştir,talebelerinden biri,çevresinden birileri videoları göstermiş olabilir diye düşünüyorum.Yani her kesimden insanın haberdar olduğu böyle bir durumu bilmemesi bana zor bir ihtimal gibi geliyor ama aksi de olabilir.Onun için net bir şey söylemek doğru olmaz.
Rabbim bizleri
ircadan da
haricilikten de muhafaza etsin.