Ferhat hocam; ben önceki mesajımda misal olsun diye iki vakıayı aktardım. Siz böyle yapıyorsunuz veya yapmıyorsunuz diye değil, böyle yapılması durumunda vebal olabileceğini örneklendirdim. Diğer konuları bunun gibi mukayese edebilirsiniz. Çünkü tek tek ne yapıp ne anlattığınıza cevab veremeyiz, siz öğrettiklerinizi bilirsiniz. İslama aykırı ise bundan vebaliniz olur, İslam dininin yasaklamadığı konular ise mubahdır, misal soru işareti veya diğer noktalama işaretleri böyledir. Öğretmenlik ilk mesajımda dediğim gibi kritik ve oldukça hassas bir meslektir. Bu branşta sizin gibi sorumluluk sahibi, Allah'tan korkup sakınan öğretmenlerin olması, öğrenciler ve veliler için büyük bir nîmettir.
Resim konusunda canlı suretin çiziminin haramlığını anlatmanız sizin mesûliyetinizi ortadan kaldırır. Fakat buna rağmen bir öğrenci sizin uyarmanıza, sakındırmanıza rağmen suret çiziyor veya ressam oluyor ise vebali kendisinedir, size bir sorumluluk düşmez. Tüm meselelere bu bağlamda yaklaşabilirsiniz. Yâni haram olan meselelerden bahsettiğiniz canlı resmi çizmenin haramlığının tebliğini yapıp yapmamanıza göre mesuliyette pay sahibi olur veya olmazken; dinen bir kerahiyet olmayan mevzularda (imla kuralları, noktalama işaretleri, matematik, sağlık vb) sakındırmadan salt dersi anlatsanız da bir mesuliyeti olmaz, çünkü dinen bir mâni yoktur, dolayısıyla mubahdır.