Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Ölmeden Önce Miras Taksimi Olur mu? Dede Yetimine Miras Düşer mi?

L Çevrimdışı

lookingforthetruth1

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleykum ve rahmetullah,

Öncelikle Kuran'ı Kerimde miras hukuku konusunda ölmüş bir kişinin mallarının nasıl taksim edileceği belirlenmiştir (erkeğe 2 kadın payı vb.).

1. Soru: Benim merak ettiğim kişi hayattaki iken miras bölüştürürken istediği gibi taksim yapabilir mi?
Örneğin 2 kızı 2 oğlu olan birisi ben ölünce 4 evimi birer birer bölüşün diye vasiyet etse (tabi vasiyet şartları nelerdir islama göre onu bilmiyorum onu da açıklarsanız sevinirim) kişi vefat ettikten sonra erkeğe 2 kıza 1 hisse yerine vasiyetteki gibi bölüşebilir mi?

2. soru: Miras hukukunda "dede yetimi" nedir ?
Bizzat bir tanıdığımızda başımıza gelen olay hakkında miras bölüşümü konusunda cevap arıyoruz biiznillah.

OLAY:
Mirası bölüşülecek kişinin 4 evladı var (iki kız ve iki erkek olmak üzere). Yalnız durum şu ki mirası bölüşülecek kişinin kızlarının ikisi de kendisinden önce vefat etmiş durumdadır. Bu durumda bu vefat etmiş kızların çocuklarına (yani mirası bölüşülecek kişinin torunları olmuş oluyor) bir hisse düşer mi ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh ;

Uzun zaman olmuş tevafuk az önce google'da konuya denk geldim ve zamanı geçmiş olsa da başkalarına lazım olur diyerek cevab yazmak istedim.

C 1- Malı, mülkü olan kişi, malını ölmeden önce zulmetmeden, adilane şekilde paylaşabilir. Bu paylaştığı miras değildir. Miras öldükten sonra vârislere kalan malıdır.


Vâsiyet etmiş, vâsiler de kabul etmişlerse o şekilde hediyesi taksim edilir, daha sonra kalan mallar vârisler arasında Allah'ın taksimine göre paylaşılır. Vâris veya vârisler vâsiyeti kabul etmeyip, öldükten sonra kalan mal mirastır ve kendilerinin haklarının olduğunu da söyleyebilirler. Bundan dolayı miras bırakan kişi böyle bir fitneye sebeb olmamak için, hediye vermek istediği malı, hayatındayken vermiş gibi kendisinin vefatından sonra istediği kişiye verilmesini vâsiyet etmeli, bunu onaylatması uygun olur.

Vâsiyet; aslen miras düşmeyenlere yapılır. Çünkü miras düşenlere oranı zaten nass ile sabitlenmiştir. Kişinin malından hayatta iken (gerekirse miras düşen evlatlardan olsun) veya miras alamayacak şekilde mahrum kalacak kimseye vermek istediği malı kendisinin vefatından olma kaydı ile ileri dönük bağış vâsiyet etmesi de câizdir. Hatta bu tür vâsiyet Hanefi mezhebinde tavsiye edilir, Şafi mezhebinde ise buna el - vâsiyetu'l vacibe adı verilir ve hükmü vâcibdir. Vasiyet etmezse günahkar olur.
Başka mirasdan mahrum olacak şekilde ise Ona vasiyet edilmesi. Yani benim malım da şu kadarını falan verin torununa verin diye vasiyet etmesi tavsiye ediliyor hanefi fıkhında. Şafi mezhebinde bu vaciptir bu vasiyet vaciptir buna el- vasiyetü'l vacibe denilir. Mutlaka vasiyet etmesi lazım. Vasiyet etmezse günahkar olur. Peki vasiyet etmeden ölürse ne olur?

C 2- Torun mirasçı olur mu?
Dede yetimine miras kalma konusunda ihtilaf vardır. Velisi ölmüş toruna miras kalır görüşüne göre; Babası veya annesi ölen torunun mirascı olabilmesi için Dedenin hayatta başka erkek oğlu olmamış / kalmamış olması gerekir. Yani torunun amcası olmaması gerekir, yoksa amca mirası keser ki, buna "mahcub" denir. Kendisi ile aynı istikamette olan daha yakın başkaları varsa, O başkaları bunu mahrum eder. Buna hacb-i hirman derler.
Dedenin kız çocuklarının (torunun halası) olması toruna mirası kesmez.

 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt