Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Oruçlunun Orucunu Hafifletecek Şeyleri Aramasında Sakınca Yoktur

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبنا الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Oruçlunun Orucunu Hafifletecek Şeyleri Aramasında Sakınca Yoktur

Soru: Oruçlu kendi sıcak beldesinden serin bir beldeye veya gündüzlerin kısa olduğu bir beldeye yolculuk yaptığı zaman hüküm ne olur?

Cevap: Bunu yapmaya gücü yettiği zaman yapmasında bir sakınca yoktur. Çünkü bu, ibadetin yükünü hafifleten şeylerdendir. İbadetin yükünü hafifleten şeyleri yapmak arzu edilen bir şeydir.
Peygamber (sav) oruçlu iken susuzluktan veya hararetten dolayı başına su dökerdi.
İbn Ömer (r.a) oruçlu iken elbisesini ıslatırdı.
Bütün bunlar ibadetin yükünü hafifletmek içindir. İbadet kişiye hafiflediği zaman onu daha canlı/daha zinde yapar, huzur içinde ve rahat bir şekilde yapar.
Bu sebeple Peygamber (sav) bir kimsenin idrarına sıkışık iken namaz kılmasını yasaklamıştır. O şöyle buyurmuştur: “Yemek hazır vaziyette iken ve abdestine daralmışken namaz kılınmaz.”

Bütün bunlar, insanın Rabbine karşı daha rahat ve huzurlu bir şekilde ibadetini eda etmesi içindir.
Buna göre oruçlunun klima civarında, serin bir odada ve benzeri bir yerde kalmasında bir mani yoktur.

(Şeyh Muhammed es-Salih el-Useymin, Fetâvâ, 1/505-506)
Bitkin Yorgun Oruçlunun Uzanıp Yatması ve Uyuması

Soru: Ramazanda şiddetli açlık ve susuzluk hissettiğim için gündüz saatleri uyuyarak veya sırt üstü yatarak geçiriyorum. Bunun orucumun sıhhatine bir etkisi olur mu?

Cevap: Bunun orucun sıhhatine bir zararı olmaz ve (içinde bulunduğu durumun) sevabı da fazladır. Çünkü Peygamber (sav) Aişe validemize (r.a) şöyle dedi: “Senin sevabın yorgunluğun ve bitkinliğinle orantılıdır.” Bir kimsenin yorgunluğu arttıkça sevabı da artar. Su ile serinlemek ve serin bir mekânda oturmak gibi ibadetin yükünü hafifletecek şeyleri yapabilir.

(Şeyh Muhammed es-Salih el-Useymin, Fetâvâ, 1/509)

Hemen burada bir ayrıntıyı da aktarmak istiyorum; şöyle ki her şeyin bir ölçüsü olmalıdır:

Ramazanda Çok Uyuyan Oruçlunun Hükmü

Soru: Bir kimse Ramazan günlerinde sahura kalktığı, sonra sabah namazını kıldıktan sonra öğle namazına kadar uyuduğu, sonra öğleyi kıldığı ve ikindi namazına kadar uyuduğu sonra ikindiyi kıldığı ve iftar vaktine kadar uyuduğu zaman orucu sahih midir?

Cevap: Durum anlatıldığı gibi olduğu zaman oruç sahihtir fakat oruçlunun gündüz vakitlerinin çoğunu uyuyarak geçirmesi büyük bir tefrittir. Özellikle Ramazan ayı mübarek bir zaman dilimi olduğu için bir Müslümanın bol bol Kur’an okumak, rızık aramak ve ilim öğrenmek gibi kendisine faydalı şeylerle ondan istifade etmesi gerekir.
Başarı Allah’tandır.


(Fetava el-Lecnetu’d-Daimetu li’l-Buhusi’l-İlmiyyeti ve’l-İfta, Fetva no: 12901)
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt