Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Peygamber, Bir Günde Onbir Hanımıyla İlişkiye Girerdi Hadisinin Sıhhati Nedir?

Aziz Tutal Çevrimdışı

Aziz Tutal

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
kaynağını tam olarak hatırlamıyorum bir yerde gördüm internette arattırdım bulamadım

Hz. Enes (r.a) birgün sahabelerle otururken peygamberimizin 1 günde 11 eşiyle cinsel ilişkiye girebilecek gücünün olmadığını söylemiş yani tam olarak hatırlamıyorum

bu hadisin sıhhati nedir?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Bize İbnu Ebî Adiyy ile Yahya ibn Saîd, Şu'be'den; o da İbrâhîm ibn Muhammed ibni'l- Munteşir'den; o da babası Muhammed'den tahdîs etti. O şöyle demiştir:
İbn Umer'in "Ben ihramlı olup da koku neşretmemi sevmem" sözünü Âişe'ye zikrettim.
Bunun üzerine Âişe: Allah Ebû Abdirrahmân'a (yânî îbn Umer'e) rahmet etsin. Ben Rasûlullah (s.a.v.)'a koku sürerdim, O da gece kadınlarını dolaştıktan sonra sabahleyin koku neşrederek (yânî koku izleri üzerinde iken) ihrama girerdi, dedi.
(Buhari, Gusul, Bab 12, Hadis no: 20)


Bize Muâz ibn Hişâm tahdîs edip şöyle dedi: Bana babam Hişâm, Katâde'den tahdîs etti. O şöyle demiştir:
Bize Enes ibn Mâlik tahdîs edip şöyle dedi: Peygamber (s.a.v.) gece yâhud gündüzün bir saatinde kadınlarını devrederdi; kadınlar da on bir tane idiler, dedi.
Katâde dedi ki: Ben Enes'e: Rasûlullah buna takat getirir miydi? diye sordum.
Enes: Biz aramızda O'na otuz erkek kuvveti verilmiştir, diye söyleşirdik, dedi.
Saîd ibn Ebî Arûbe de Katâde'den, Enes'in onlara dokuz kadın diye tahdîs ettiğini söylemiştir.
(Buhari, Gusul, Bab 12, Hadis no: 21; İbn Hacer, 1/377, Sahih Hadis; Buhari, Muhtasar Tecıîd-i Sarih, hadis no: 192)



Cebrâil bana bir çömlek getirdi de ben ondan içtim ve bunun üzerine bana cinsî münasebette kırk erkek gücü verildi.”
(İbn Sâd
Ebû Abdillâh Muhammed b. Sâd b. Menî‘ el-Kâtib el-Hâşimî el-Basrî el-Bağdâdî, et-Tabakatu’l- Kubra, sf: 374, 1/282; Ebu’l-Fazl Celâluddîn Abdurrahmân b. Ebî Bekr b. Muhammed el-Hudayrî es-Suyûtî eş-Şâfiî , Hasâisu’n-Nubuvve , 1/120; Nuraddin el Heysemi, Mecmau’z-Zevaid, Hadis no: 14007 Zayıf hadis demiştir.)


Bu bilgiyi aktaran rivâyet, Peygamber (s.a.v.)’den nakledilen bir bilgi değil, -Enes (r.anh)’in “Biz kendi aramızda öyle konuşurduk” sözlerinden de anlaşıldığı gibi- sahabelerin kendi aralarında yürüttükleri bir tahmine dayanır. Bunun doğru olması da Peygamber (a.s.) için -haşa- bir noksanlık değildir.

Muellif Buhârî bunu 12 bâb sonra mevsûlen rivayet etmiştir. Bu sayı farkı ya vakitlerin başka başka olmasından, ya da râvîlerin ayrı kişiler olmasından ileri gelmiştir. Çünkü onbir rivayeti Muâz ibn Hişâm Destevâî, dokuz rivayeti de Saîd ibn Ebân tarîkinden gelmiştir. Yâhud da zevceler dokuz idi, fakat Mâriye ile Reyhâne de tağlîb tarikiyle bunlara katılıp, hepsine onbir kadın denilmiştir.

Peygamber, bünye kemâli bakımından herkese üstün ve erkeklikte insanların en kuvvetlisi olduğu hâlde, yine nefsine herkesten daha mâlik idi. Dikkat çekici taraf şu ki, 25 yaşına kadar geçen gençlik çağında kadına yanaşmamış olduğu gibi, evlenmesinden 50 yaşına kadar da bir kadınla yaşamıştır...


"Onbir tane hanımı vardı (!)"
Peygamber Medine'ye geldiği vakit sadece Şevde validemizle evli idi. Daha sonra Âişe validemiz ile evlendi. Sonra hicretin üçüncü ve dördüncü yıllarında Ummu Seleme, Hafsa, Zeyneb bint Huzeyme'yle, beşinci yılında Zeyneb bint Cahş'la, altıncı yılında Cuveyriye ile, yedinci yılında Safiye, Ummu Habîbe ve Meymûne ile evlendi.
Meşhur görüşe göre Peygamber'in Medine döneminde evlendiği hanımları bu kadardır. Beni Kurayza esirlerinden olan Rayhâne hakkında ise farklı bilgiler kaydedilmiştir. İbn İshâk, kesin bir ifade ile Peygamber'in ona kendisiyle evlenmesini ve tesetture girmesini teklif ettiğini, onun ise cariye olarak kalmayı tercih ettiğini kaydeder. Alimlerin çoğunluğuna göre Rayhâne, Peygamber'den önce hicretin 10. yılında vefat etmiştir. Zeyneb bint Huzeyme de, Peygamberle evlendikten kısa süre sonra âhirate intikal etmiştir. Bu konuda Ibnu Abdilberr şöyle demiştir: "Zeyneb validemiz, Peygamberle şeriki ya da üç ay evli kalmıştır."

Bu bilgilere göre, Peygamber aynı zamanda dokuz kadından fazlasıyla evli değildi. Kaldı ki, Şevde validemiz de kendi sırasını Aişe'ye hibe etmişti.

"Peygamber, buna güç yetirebilliyor muydu?"
İbnu'l-Munîr şöyle demiştir: "Peygamber'in hanımlarını dolaşmasını ifade eden hadis, bâb başlığına delil teşkil etmez. Olabilir ki, Peygamber hanımlarıyla birlikte olmuş ve her birlikteliğinden sonra gusul abdesti almıştır. Hadiste geçen, gece ifadesi, bir vakit ifadesine göre bu ihtimali daha da güçlendirir."
Âişe hadisinde Peygamber'in hanımlarıyla gece birlikte olduğu, açıkça belirtilmemiştir. Bu durumu açıkça belirten Enes hadisi ise, Peygamber'in aldığı guslu bir ile takyit eder. Şöyle ki, söz konusu takyit, hadiste geçen bir vakit ifadesinden anlaşılır. Dolayısıyla guslun bir lafzı ile sınırlandırılmasına ihtiyaç kalmaz. Çünkü bu kadar kısa zamanda her birliktelik için ayrı ayrı gusul abdesti almak zordur, hatta imkansızdır. Bu durumda her iki hadis arasında bir lafız farkının olmaması için, Âişe hadisinde yer alan mutlak hüküm, Enes hadisinde yer alan mukayyed hükme dayandırılarak anlaşılır. Bir vakitte veya bir gecede hanımlarla birlikte olmak, bir kaç defa ilişki kurmak anlamına gelir. Bu da, bâb başlığı ile bu hadisin alakasını ortaya koyar.

İmam Buhari bu hadisi Nikâh Bölümünde çok kadınla evlenmenin mustehab olduğuna delil getirmiştir. Yine burada, Peygamber'in eşleri arasında nöbet yapması, onlara sırayla gitmesi hususuna riayet etmesinin farz olmadığına işaret etmiştir. Bazı ilim adamları bu görüştedir. Şâfiîlerden İstahrî ise kesin bir dille bunu savunmuştur. Halbuki Şâfiîler'in meşhur olan görüşüne ve çoğunluğa göre eşler arasına nöbet yapmak Peygamber için de farzdır. Ancak nöbet/sırayla eşlere gitme işinin farz olduğunu söyleyenler bu hadise uygun bir yorum getirmek zorunda kalmışlardır:
Bir görüşe göre Peygamber'in bir vakit hanımlarıyla birlikte olması, sıra sahibi hanımının izni ile olmuştur. Nitekim Allah Rasulu hastalandığı zaman, Aişe'nin yanında kalmak için öteki hanımlarından izin istemişti. Belki de bu durum, kasnım/ sırayla eşlere gitme işinin sona erdiği bir sırada meydana gelmişti. Peygamber de yeniden sıra yapmaya başlamış olabilir. Bir diğer görüşe göre ise, bu olay Peygamber'in sefer dönüşünde meydana gelmişti. Çünkü Peygamber sefere çıkacağı zaman, hanımları arasında kura çeker ve kurada kazananı yanında götürürdü. Seferden dönünce kasme sıra yapmaya yeniden başlardı. Bu görüş, ikinci ihtimale göre daha özel bir durumu ifade etmektedir. İlk görüş ile ikinci görüş Aişe'den nakledilen hadise daha uygundur. Bu olay, kasmın/sıra yapmanın farz kılınışından önce gerçekleşmiş olabilir. Peygamber farz kılınmasından sonra bu uygulamasını terk etmiş olabilir.


Peygamber'e yukarıda ifade edildiği üzere cima gücü verilmiştir. Bu durum, onun bünyesinin sağlıklı olduğunu ve ve erkekliğinin mükemmelliğini göstermektedir..

Peygamber'in çok evlenmesinin hikmetlerinden biri daha ortaya çıkmıştır. Şöyle ki, çok evlilik sayesinde hanımları, herkesin kolay kolay öğrenemeyeceği hükümleri öğrenip insanlara nakletmişlerdir. Bu tür konularda Aişe'den oldukça fazla ve yararlı bilgiler gelmiştir. Bunun için bazı ilim adamları onu, Peygamber'in diğer eşlerinden üstün tutmuştur.
 
Üst Ana Sayfa Alt