Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Peygamber (s.a.v.)'in Sünnetini Terk etmek Günah mıdır?

T Çevrimdışı

turkboy

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
misal sabah namazinin sunnetini bir isten veya bir seyden dolayi derk ettim bunda gunah varmidir
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
misal sabah namazinin sunnetini bir isten veya bir seyden dolayi derk ettim bunda gunah varmidir

Sunnetler, nafileler namazdaki ise, bu eksiklerimiz olan namazların yerine sayılabilecektir. Namazdaki sünnet olsun diğer hayatta nebevi sünnetler olsun; Allah c.c şu ayeti gereği hem peygamberi sevmenin , hem dini daha iyi anlayıp yaşamanın bir zaruretidir.

De ki, siz gerçekten Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve suçlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok esirgeyici ve bağışlayıcıdır. (Al-i İmran 31)
Kim peygambere itaat ederse Allah'a itaat etmiş olur. Kim de yüz çevirirse, biz seni onlara bekçi olarak göndermedik. (Nisa 80).

Ayrıca Rasulullahın sünnetlerini yapmak , yarın ahirette Rasulullah (s.a.v.) in şefaatine nail olmaya sebeblerdendir

Sorduğunuz sabah namazı sünneti hakkında şu rivayetleri aktarabileceğim :

Ebu Hureyre (r.a.) rivayet eder.
Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurur:
“Sizi atlılar kovalasa bile, yine de sabah namazının sünnetini bırakmayın.” ( Sunen-i Ebu Davud, Kitabu Salâtu"t-Tatavvu, B. 3, Hds. 1258. Ayrıca bkz. Ahmed b. Hanbel, Musned, C. 2, Sh. 405)

Hafız Munâvî (rh.a.), “el-Câmiu"s-Sağir” şerhinde hadisi şöyle açıklamıştır:
“Düşman atlıları sizi kovalasa bile sabah namazının sünnetini terk etmeyiniz. Yaya iseniz de, binekli iseniz de, gerek kıbleye, gerekse başka bir cihete doğru, imâ ile de olsa, yine sabah namazının sünnetini kılınız.
Hadis-i şerifteki bu ifade, sabah namazının iki rek"at sünnetinin önemini göstermekte, gerek korku, gerek emniyet hâlinde, gerek yolculukta, gerekse hazarda, kısaca her hâl u kârda onu kılmaya teşvik etmektedir.” (Sunen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Hzr. Necati Yeniel-Hüseyin Kayapınar, İst. 1988, C. 4, Sh. 506-507. Munâvî, Feyzu"l-Kadîr, C. 4, Sh. 393"den)

Kadın olsun, erkek olsun müsallî mü"min müslüman bir şahsiyetin günü, sabah namazının iki rek'atlık Sünneti ile başlamakta ve bu namazı, önderi Rasulullah (s.a.v.)"den gördüğü ve duyduğu gibi kılmalıdır…
Mâlik ibn Huveyris (r.a.)"ın rivayetiyle Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurur:
“Benim nasıl namaz kılar olduğumu gördünüzse, öylece namaz kılınız!” (Sahih-i Buhârî, Kitabu Ahbâri"l-Âhâdî, B. 1, Hds. 1.)

Hayat örneğimiz Rasulullah (s.a.v.), sabah namazının iki rek'atlık sünnetinde hangi sûreleri okurdu? sorusunun cevabını, Rasulullah (s.a.v.)"in yanında bulunan, O"nun iman ve cihad mektebinin talebeleri olan Ashab-ı Kiram"dan alalım!..
Mu"minlerin annesi Âişe (r.anha.) anlatıyor:
Rasulullah (s.a.v.), sabah namazından önce iki rek"at kılardı ve şöyle buyururdu:
“Bu iki sûre ne güzeldir. Sabah farzından önceki iki rek"atta (Fatiha'dan sonra) okunur. (Bu sûreler): Kul huvallahu ahad ve kul ya eyyuhe"l-Kâfirun (Sûreleri) dir.” (Sunen-i İbn Mace, Kitabu İkâmetu"s-Salâ, B. 102, Hds. 1150. ; İmam el-Hafız İbn Hacer el-Askalânî, A.g.e. C. 4, Sh. 353, Hds. 3810. Musedded b. Muserhed, Musned"den.)

Ebu Hureyre (r.a.) şöyle der:
Rasulullah (s.a.v.), sabah namazının iki rek"at Sünnetinde Kâfirun ile İhlâs Sûrelerini okurdu. ( Sahih-i Muslim, Kitabu Salâti"l-Musafirin, B. 14, Hbr. 98.; Sunen-i Ebu Davud, Kitabu Salâtu"t-Tatavvu, B. 3, Hbr. 1256. ; Sunen-i Neseî, Kitabu"l-İftitâh, B. 39, Hbr. 945.; Sunen-i İbn Mace, Kitabu İkâmetu"s-Salâ, B. 102, Hbr. 1148)

İbn Ömer (r.anhuma)anlatıyor:
Ben, bir ay Rasulullah (s.a.v.)i takip edip baktım. Sabahın farzından önceki iki rek"atta (Fatiha"dan sonra), “Kul ya eyyuhe"l-Kâfirun” ve “Kul huvallahu ahad” Sûrelerini okurdu. ( Sunen-i İbn Mace, Kitabu İkâmetu"s-Salâ, B. 102, Hbr. 1149.; Sunen-i Tirmizî, Kitabu"s-Salât, B. 306, Hbr. 413)
 
Üst Ana Sayfa Alt