Çoğumuzun Ramazan için heyecanlı olmasının sebeplerinden biri bu güzel ayda dualarımızın kabul olacağını umuyor olmamızdır. Hiçbir kimse yoktur ki cevaplanmamış duaya ihtiyacı olmasın.
Ramazan dua listesi nedir?
Yapmam gereken dualar nelerdir?
Ramazana özel dualar var mıdır?
Ramazan Dua Listesi
Kişisel dualarınızın yer aldığı bir liste + kitap veya yazılı çıktı şeklinde Ramazan ayında Kur’an ve sünnetten yapmaya niyetlendiğiniz dualar. Bu dualar gün içerisinde herhangi bir zamanda yapılabilir veya belli dualara özel bir zaman tahsis edebilirsiniz. Bir liste hazırlamak verimliliğinizi arttıracaktır + hiçbir duayı unutmadığınızdan emin olun.
Dualarınızı 6 Kısıma Ayırın
1.Kısım :Sabah namazında yapmaya niyetlendiğiniz 10 dua. Dua sayısı 10’dan az olmalı. Kendinize fazla yüklenmeyin. Fakat daha fazlasını yapabilecekseniz devam edin, nasıl tercih ederseniz.
2.Kısım :Öğle namazı için aynı programı farklı dua dizisiyle tekrarlayın.
3.Kısım :İkindi namazı için aynı programı farklı dua dizisiyle tekrarlayın.
4.Kısım :Akşam namazı için aynı programı farklı dua dizisiyle tekrarlayın.
5.Kısım :Yatsı namazı için aynı programı farklı dua dizisiyle tekrarlayın.
6.Kısım : Orucunuzu açmadan önce ve teheccüd namazında yapmaya niyetlendiğiniz en az 20 dua. Bu dualar özel ve en çok istediğiniz dualar olmalı. Din ve dünya işlerini dengeleyen dualara yer verdiğinizde emin olun. Bu özel bölümde dualarınızda Ümmeti de unutmayın.
Secdede Dua
Her bir secdede yapacağınız ve yapmanız gereken en az 4 duayı listeleyin. Aynı şekilde bu duaların en çok ihtiyacınız olan dualar olduğundan emin olun. Tavsiyemi tekrarlayıp dua sayısını arttırmamanızı tembihleyeceğim.
Ramazana Özel Dua Var Mı?
Evet! Ramazana özgü 2 sahih dua bulunmaktadır.
Dua 1: Orucu açtıktan sonra
Not: Ramazanda oruç açmadan önce yapılan tüm dualara da’if denir. Bismillah deyip orucu açmak en iyisidir. Ve ardından aşağıdaki duayı yapın. Basit ve kolay.
ذَهَبَ الظَّمَأُ وَابْتَلَّتِ الْعُرُوقُ وَثَبَتَ الأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللَّه
“Susuzluk gitti, damarlar nemlendi ve inşallah ecir hasıl oldu.”
Mervan b. Salim el-Mukaffa’dan rivayetle; İbn Ömer (r.a) sakalını avuçlar, avcundan artan kısmı keserdi. O şöyle dedi; “Rasulullah (s.a.v) iftar ettiği zaman “susuzluk gitti, damarlar nemlendi ve inşallah ecir hasıl oldu” buyururdu. (1)
Dua 2: Ramazanın son 10 gününde
عَنِّي فَاعْفُ الْعَفْوَ تُحِبُّ عَفُوٌ إِنَّكَ اللَّهُمَّ
“Allah’ım sen affedicisin, cömertsin. Affetmeyi seversin. Beni de affet.”
Hz Aişe (r.a); “Rasulullah’a “Ey Allah’ın elçisi ! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu anlarsam gece nasıl dua edeyim ?” diye sordum. O da “Şu duayı oku” buyurmuştur. “Allahım sen affedicisin, cömertsin. Affetmeyi seversin. Beni de affet.” (2)
Dua Lafızları ve Fikirleri
(Lütfen dua listenize eklemekten çekinmeyin.)
Ümmete ve sıkıntılarına dualarınızda yer verin.
Suriye, Mısır, Filistin, Keşmir, Sri Lanka ve daha birçok yerdeki Müslümanlara..
Yalnız annelere
Dul kadınlara
Çocuk sahibi olamayan çiftlere
Evlenmek için çabalayan bekar Müslümanlara
Hatalığa yakalanmış Müslümanlara
Kabir fitnesi, Deccal ve cehennem ateşinden korunmak için
Vakıa suresinde bahsedilen “sabıkun” (öne geçmiş öncüler) arasında olmak için mahşer gününde Allah’ın tahtının gölgesi altında olmak için, ve kıyamet günü Peygamberimizin (s.a.v) eliyle kevser havuzundan su içmek için
Çocuklarınız, kocanız, anne-babanız, kardeşiniz ve kaynınız (bekar olsanız bile) için
Para ve maddi rahatlık için – Milyoner olmak için dua edebilirsiniz. Allah ile her şey mümkündür.
Açgözlü ve parayı yanlış işlerde harcayan biri değil de Allah yolunda harcayan zengin bir Müslüman olmak için
Kin, kıskançlık, nankörlük ve nefretten uzak olmak için
Müslüman tutuklular ve aileleri için
İnsanlık ve yetimler için
Cennet’ül Firdevs için
Peygamberimiz ve sahabesine komşu olmak için
Kaderimizdeki sıkıntıların defolması ve yerine hayırlar gelmesi için
Kişi ve sevdiklerinizin sağlığı için
Hac ve umre ibadetini ikame etmek amacıyla birçok kez Mekke ve Medine’ye çağırması için
Kanser hastaları için
Ölüm acısı ve kabir azabından kurtulmak için
Işık hızıyla sırat köprüsünden geçmek için
Kara büyü ve nazardan korunmak için
Aile bağlarını güçlü kılması için
Akıl sahiplerinden olmak için DUA
Doğaçlama aklıma gelen birkaç öneri
Dualarla İlgili İki Tüyo
Tüyo 1: Hz Muhammed (s.a.v)’in sık yaptığı duayı ezberleyin.
النار عذاب وقنا حسنة الآخرة وفي حسنة الدنيا في آتنا اللهم
“Allah’ım ! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru.” (3)
-Müslim’in rivayetinde Enes (r.a)’in ne zaman dua etse bu dua ile Allah’a yalvardığı bilgisi eklidir.
Tüyo 2 : Müslüman Kalelerini Kazanın
Duaların en az 10 kopyasını satın alın. Bunu bir kuşatma olarak değerlendirin. Ailenize, arkadaşlarınıza verin. Sürekli, özelikle Ramazanda el altında bulundurun. Boş zamanınız mı var? Kitabı açın ve okumaya başlayın. Online sürümü de mevcuttur fakat yazılı bir kopya almanızı öneririm. İnternette çevrim içi olduğunuzda dikkat dağıtıcı birçok şey olacak. Ben şahsen odamın bir köşesinde seccademe oturup dua etmeyi seviyorum. Dikkat dağıtıcı şeylerden hoşlanmıyorum ve hoşlanan olduğunu da sanmıyorum. Bu kopyayı başkalarına hediye etmek ve onlarında yararlanmasını sağlamak size daha fazla sevap kazandıracaktır. Ramazan da kim ek sevap kazanmak istemez ki?
5 farklı renkte fosforlu kalem edinin ve dualarınızı işaretleyin. Mesela yeşille işaretlenmiş tüm dualar sabah namazında yapmaya niyetli olduğunuz dualar için, kırmızılar öğle namazı için olsun vs. Bu şekilde dualarınızı taksim etmiş olacak ve yorulmadan, ilginiz dağılmadan tüm dualarınızı okuduğunuzdan emin olacaksınız.
Unutmamanız Gereken Noktalar
1.Duayı 3 kez tekrarlamak sünnettir.
2.Duayı itidalli (ölçülü) bir sesle yapmak duanın adabıdır.
Ne çok sesli
Ne çok alçak
“Ey insanlar ! Kendinizi yormayınız. Çünkü sizler sağır ve uzaktaki birine değil, her an sizinle olan, her şeyi duyan Allah’a dua ediyorsunuz.” Hz Muhammed (s.a.v) (4)
3.Allah’a O’nun güzel isimleriyle dua edin.
Veliyy-> Mü’minlere dost
Karib-> Kuluna yakın olan
Vekil-> İşlerini kendisine bırakanların işlerini düzeltip onların yapabileceğinden daha iyisini temin eden
4.Allah şeytanın duasını bile kabul etti. Sizinkini etmeyeceğini mi düşünüyorsunuz ?
5.Duanın 3 şekilde cevaplandığını unutmayın.
a) Evet
b) Evet, fakat daha sonra, şimdi değil.
c) Bazı sıkıntı ve belaların def olmasıyla
“Mü’minin hiçbir duası geri çevrilmez. Karşılığı ya dünyada verilir; yahut ahirete te’hir edilir; yahut da günahlarına kefaret olur.” Hz Aişe (r.a)
6.Arkadaşlarınız ve ümmet için dua edin, meleklerde aynı duayı sizin için yapacaklardır. Kesinlikle kazançlı bir durumdur bu. En az 10 yakın arkadaşınız için dua ettiğinizde emin olun.
7.Peygamberimize (s.a.v) selam göndererek dualarınıza başlayın ve bitirin.
“Dualarınızın başında ve sonunda salavat getirin. Allah bu iki salavatı da kabul eder ve ikisi arasındakileri kabul etmemesi muhtemel değildir.” -Ebu Süleyman Darani
“Dua, sema ile arz arasında durur. Rasulullah’a salavat getirmedikçe, Allah’a yükselmez.” – Hz Ömer
8.Bazı selefler 20 sene aynı duayı etmişler ve dualarının kabul olacağına dair umutlarını yitirmemişlerdir. Eğer aceleci olmaya eğilimliyseniz bunu unutmayın.
9.Dua bir ibadet şeklidir. Dua ettiğiniz için ödüllendirilirsiniz. Bu bile sürekli dua ile meşgul olmamız için yeterli bir sebeptir.
10.Allah Kur’an’da bir duadan söz edince sizinle doğrudan bir bağ kuruyor. Hz Muhammed (s.a.v)’i bile aradan kaldırıyor. Allah Peygamberimize (s.a.v) insanlara bildirmesini emretmiştir. Fakat dua ile ilgili bir ayet geldiğinde “De ki” emri ortadan kalkar. Bu da halis tevhidi taşır bize. Dua siz ve Allah arasında doğrudan bir bağ kurar, ne Hz Muhammed (s.a.v), ne başka elçi, ne de başka bir veli siz ve Allah arasında değildir.
SubhanAllah bir dakikanızı ayırın ve dua etmeye başladığınızda siz ve Allah arasında kurulan şu saf ve sarih bağa bir bakın!
“Öyleyse siz, bütün zamanlarınızda ve bütün imkanlarınızla her yerde beni anın, ben de sizi her an bağışlamak ve sevap vermekle anayım. Verdiğim nimetlere karşı bana şükredin, nankörlük etmeyin.” (Bakara/152)
11.Birkaçını saymak gerekirse duanın şu durumlarda kabul olması muhtemeldir; secdede, farz namazda selam vermeden önce, ezan ve kamet arasında, oruç açmadan önce, teheccüd veya gece namazı olarak da bilinen gecenin üçte birinde yapılan ibadette, yağmur yağarken…
Bunları birleştirmeye çalışın. Mesela o gecenin Kadir gecesi olma ihtimalinin olduğu gecelerde kılacağınız teheccüd namazının secdesinde dua edebilirsiniz.
12.Dua ederken gururunuzu yenin ve günahlarınızı itiraf edin.
13.Bilin ki Allah haya sahibidir ve kuluna boş elle dönmeyecektir.
“Allah Hayy’dır (haya sahibi), Kerim (cömert)’dir. Dua için açılmış iki eli içine hiçbir hayır koymadan boş çevirmez, boş çevirmeye haya eder.” (Hadis-i Şerif/Tirmizi)
14.Samimiyet ve tevazu ile dua edin. Kalbinizin tamamen, candan ve içtenlikle Allah’a teslim olduğundan emin olmalısınız. Allah boş bir kalbi dinlemez.
“Ey imana ermiş olanlar! Allah’a kendinizi tam olarak teslim edin…” (Bakara/208)
Kalbinizi parçalara ayıramazsınız. Bir kısmını Allah’a adayıp bir kısmını refah, mevki, kariyer, eş vs gibi ilahlara adayamazsınız.
15.Kuşku duymadan sarahat ile dua edin. Duanıza sadakatinizi de katın ve Allah’ın duanızı kabul edeceğine dair olumlu olun. Tevekkül edin, duanız gerçekleşecektir. İşe yarayacak mı bilmiyorum demeyin. Büyük bir günah işlemediyseniz işe yarayacaktır Allah’ın izniyle. Kararlı olun ve Allah size cevap vermeyecek diye tereddüt etmeyin.
16.Allah bizim dua etmemizden hoşlanır.
17.O’ndan istemediğinizde ve dua etmediğinizde öfkelenir.
“Kim Allah’tan istemezse dua etmezse Allah o kişiye gazaplanır. (öfkelenir)”
(Sünen İbn Mace)
18.Dua herkese ve her şeye karşı silahınızdır.
19.Yalnız duanın kaderi değiştirme gücü vardır. Eğer kaderinizde sıkıntı, bela varsa Allah’ın belaları hayırlara dönüştürmesi için dua edin.
20.Samimi bir şekilde tövbe ettiğinizde dualarınız kabul olacaktır. Tövbe günahlarınızı temizler ve Allah’a yalvardığınızda daha saf ve temiz bir durumda olursunuz.
21.Sabırlı olun. Acele etmeyin. Dualarınız ve Allah’a olan olumsuz düşüncelerinizi köşeye sıkıştırın. Mümkünse tamamen yok edin onları.
“Allah dualarınızı kabul eder. Ancak kabul edilmesi için acele etmeyin; dua ettim de kabul edilmedi demeyin.” ( Sahih Buhari/Müslim)
TAVSİYE DUALAR
a) İki Dünyada da En İyisi İçin Dua
“Ama içlerinden öyleleri de vardır ki, “Ey Rabbimiz! Bize bu dünyada da iyilik ver, ahirette de ve bizi ateş azabından koru” diye dua ederler.” (Bakara/201)
b) Sıkıntı Zamanlarında Dua ( Unutmayalım ki biz insanlar sıkıntıdan tamamen kurtulamayız, bu sebeple bu duayı sık sık yapmak hayırlıdır.)
“Büyük ve Halim olan Allah’tan başka ilah yoktur. Yüce arşın sahibi Allah’tan başka ilah yoktur. Göklerin ve yerin Rabbinden başka ilah yoktur.” (5)
c) Eş ve Çocuklar İçin Dua
“Ve onlar “Rabbimiz bize eşlerimizden ve soyumuzdan, göz aydınlığı olacak (salih insanlar) armağan et ve bizi muttakilere (takva sahiplerine) imam-önder kıl” diyenlerdir.” (Furkan/74)
d) Bağışlanma ve Hayırlı Ecel İçin Dua
“Ey Rabbimiz! Doğrusu biz, “Rabbinize iman edin” diye seslenen bir davetçi işittik ve hemen iman ettik. Bizim günahlarımızı affet, kötülüklerimizi sil ve ruhumuzu iyilerle beraber al.” (Ali İmran/193)
e) Borç, Zulüm ve Kederden Kurtulmak İçin Dua
“Allah’ım! Darlıktan, üzüntüden, acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten sana sığınırım. Borcun sıkıntısından ve insanların baskısından sana sığınırım.” (6)
f) Kötülüklerden Korunmak ve Hidayet için Dua
“Allah’ım beni bağışla, bana merhamet et, beni hidayete erdir, kötülüklere karşı koru, rızık ve selamet ver.” (Hadis-i Şerif/Sahih Müslim)
g) Ahlakın En Güzeli için Dua
“Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah içindir. O’nun hiçbir ortağı yoktur. Ben bununla emrolundum ve ben Müslümanların ilkiyim. Allah’ım beni ahlakın en güzeline erdir. Onun en güzeline ancak Sen erdirirsin. Ahlakın en kötüsünden beni uzaklaştır. Zira kötüsünden ancak sen uzaklaştırırsın.” (7)
h) Gönül Zenginliği için Dua
“Allah’ım senden hidayet, takva, iffet, gönül zenginliği istiyorum.” (8)
i) Cehennem Ateşinden Korunmak için Dua
“Ve onlar: “Rabbimiz cehennem azabını bizden uzaklaştır. Muhakkak ki onun azabı daimî helâk edicidir.” derler. Muhakkak ki o, kötü bir karargâh, kötü bir ikâmet yeridir.” (Furkan/65-66)
j) Günahlarınızın İtirafı için Dua- Hz Yunus (a.s)’un Duası
Bu ayeti takip eden ayeti biliyorsanız, bu duayı etmeyi asla bırakmayın! SubhanAllah! Belki de Hz Yunus (a.s)’un çağrısına yanıt verdiği gibi bizim dualarımıza da cevap versin.
“Senden başka İlâh yoktur. Sen Sübhan’sın (her şeyden münezzehsin). Muhakkak ki ben, zalimlerden oldum.” (Enbiya/87)
Müteakip ayet;
“Bunun üzerine ona icabet ettik (duasını kabul ettik). Ve onu, gamdan (üzüntüden, kederden) kurtardık. Ve Biz, mü’minleri işte böyle kurtarırız.” (Enbiya/88)
Allah bizi kurtardığı kullarından kılsın. Amin!
Hz Muhammed (s.a.v) şöyle buyurdu; “Ben öyle bir söz biliyorum ki sıkıntı ve kedere düşmüş bir kimse onu söyleyecek olursa mutlaka o sıkıntı ve kederden kurtulur. O söz kardeşim Yunus’un sözüdür. Karalıklar içinde şöyle sesleniyordu; “Ya Rabbi! Senden başka mabud yoktur. Seni noksanlıklardan tenzih ederim. Ben şüphesiz zalimlerden oldum.” (Sahih el Camiu’s Sağir)
k) Zalime Karşı Korunmak için veya Kendinizi Tamamen Aciz Hissettiğinizde Okunacak Dua- Hz Nuh (a.s)’un Duası
“Bunun üzerine, Rabbine: Ben yenik düştüm, bana yardım et! diyerek yalvardı.” (Kamer/10)
l) İşlerimizin Tertibi için Dua- Hz İbrahim (a.s)’in Duası
“Allah bize yeter, O ne güzel vekildir.” ( Ali İmran/173)
m) İş Güvencesi ve Evlilik için Dua-Hz Musa(a.s)’nın Duası
En sevdiğim dualardan biridir. Bu dua ile Hz Musa’ya 8-10 sene boyunca iş güvencesi sağlanmış ve evlenebilmiştir.
“Böylece ikisinin (sürüsünü) suladı, sonra gölgeye döndü ve “Rabbim muhakkak ki ben, bana hayır olarak indirdiğin her şeye fakirim (muhtacım).” dedi.” (Kasas/24)
n) Allah’ın rahmetine nail olabilmek için Dua
“Ey daima diri olan ve yarattıklarını her an yönetip koruyan Allah’ım! Merhametin sebebiyle senden yardım istiyorum.” (Hadis-i Şerif/Tirmizi)
o) İşlerinizi Allah’a Havale Etmek için Dua- Hz Yakup (a.s)’un Duası
“Ben tasamı ve üzüntümü ancak Allah’a havale ederim. Çünkü ben sizin bilemeyeceğiniz şeyleri, Allah tarafından vahiy ile biliyorum.” (Yusuf/86)
“Ben işimi ve durumumu Allah’a bırakıyorum. Muhakkak ki Allah, kullarının her halini görür.” (Mü’min/44)
p) Cehennem Ateşi, Kabir ve Deccal Karşı Korunmak için Dua
“Allah’ım! Cehennem azabından, kabir azabından, Mesih ve Deccalin fitnesinden, hayat ve ölüm fitnesinden sana sığınırım.” (Hadis-i Şerif/Müslim)
r) Duaların Kabulü İçin Dua
“Rabbimiz duamı kabul buyur.” (İbrahim/40)
Çocuklarınız İçin Dualar
SubhanAllah! Neredeyse her hafta kız kardeşlerimizden çocuk sahibi olmaları için dua isteyen mailler alıyoruz. Sağlıklı ve güzel bir çocuk adına yaptıkları dulara cevap vermesi için Allah’a dua ediyorum.
1) Hz Zekeriya (a.s)’nın Duası
“Ey Rabbim! Bana kendi katından temiz bir soy bağışla, şüphesiz ki sen her yakarışı duyarsın.” (Ali İmran/38)
2) Hz Zekeriya (a.s)’nın Duası
“Rabbim, beni tek başıma bırakma ve Sen, varislerin en hayırlısısın.” (Enbiya/89)
3) Hz İbrahim (a.s)’in Oğulları İsmail ve İshak için Duası
“Ey Rabbim! Bana iyi ve yararlı kişilerden olacak bir evlat bağışla.” (Saffat/100)
4) Furkan Suresinden Dua
“Ve onlar: “Rabbimiz, eşlerimizden ve zürriyyetimizden bize göz aydınlığı bağışla ve bizi muttakilere (takva sahiplerine) imam kıl.” derler.” (Furkan/74)
5) Ahkaf Suresinden Dua
“Rabbim! Bana, anne ve babama verdiğin ni’metlere şükretmekte, Senin razı olduğun salih amel (nefs tezkiyesi) yapmakta beni başarılı kıl. Ve zürriyetimi ıslâh et. Muhakkak ki ben, Sana tövbe ettim ve muhakkak ki ben (Sana) teslim olanlardanım.” ( Ahkaf/15)
DUA EDERKEN AĞLAMAK
Sıkıntılı zamanlarda Allah’a ağlayarak niyaz etmek bittabi kolaydır. Özellikle de aciz hissettiğimizde. Problem lütuflarla kuşatıldığımızda başlıyor ve bununla beraber kalbimiz pişmanlık ve mütevazi bir minnettarlıkla Allah’a yalvarmanın hoşluğunu özlüyor. İşte bu gibi durumlarda size yardımcı olacak birkaç tüyo;
1.Kendinizi mezarınızda yalnız yatarken hayal edin.
2.Allah’ın sonsuz merhametiyle örttüğü ve hala saklı tuttuğu günahlarınızı düşünün.
3.Cehennem ateşini gördüğünüzü farz edin.
4.Kıyamet gününde çıplak durarak amel defterinizi almayı beklediğinizi düşünün.
5.Allah’ın size yüz çevirdiğini ve kıyamet gününde sizi kör ettiğini düşünün.
6.Sizin hak etmediğiniz fakat Allah’ın size verdiği sayısız lütfu hayal edin.
7.Birçok kişi acı çekerken Allah’ın sizi koruduğu hastalıkları ve sıkıntıları düşünün.
8.Sonuncusu fakat en önemlisi ilminizi arttırmak için küçük fakat daimi gayret içinde olun; siyer, tefsir ve Allah’ın isimleriyle ilgili sahip olduğunuz daha fazla bilgi tevazuunuzu ve Allah korkunuzu arttıracak inşallah. Allah bizi ilim sahibi fakat kibirli olanlardan korusun ve uzak tutsun. Yalnızca tevazuumuzu arttırdığı sürece ilim hayırlıdır.
İslam’a yeni girmiş biri neden ağlamsı veya ağlamaya çalışması gerektiğini merak ediyorsa;
“Sağılan süt memeye geri dönmedikçe Allah korkusundan ağlayan kişi de cehenneme girmez. Allah yolunda cihad ederken oluşan tozla cehennemin dumanı birleşmez. (Hadis-i Şerif/Sünen en Nesai)
Ebu Hureyre şöyle rivayet etti; “Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurdu ; ““Allah yedi kimseyi, kendi gölgesinden başka sığınak olmayan kıyamet gününde, gölge altında himaye buyuracaktır. Bunlardan biri de Allah’ı anıp da gözleri yaşlarla dolu kişi olacaktır.” (Hadis-i Şerif/Sahih el Buhari)
Bu Ramazanda ettiğimiz her duanın kabul olmasını niyaz ediyorum. Kabul edilmesini en çok istediğim dualardan birini 3 yıldır ediyorum. Demek istediğim, bir şey için dua ediyorsanız lütfen vazgeçmeyin. 3 yıldır duamı kabul etmediği için Allah’a minnettarım. Duanın uzun süredir cevaplanmamasının sonucunda dünya ve din ile ilgili birçok ders çıkardım. Biz göremesek de muhakkak ki Allah’ın planları ardında büyük hikmetler vardır.
“Eğer Allah kulunun gözündeki maskeyi kaldırıp ona, işlerini nasıl yoluna koyduğunu ve kendininkinden ziyade kulunun hayrını gözettiğini gösterseydi, kulun kalbi Allah aşkından erir ve Allah’a duyduğu minnettarlık sebebiyle kalbi paramparça olurdu. Bu sebeple bu dünyanın acıları sizi yorarsa hüzünlenmeyin. Belki de Allah dua yoluyla sesinizi duymak istiyor. Secdede dökün içinizi Allah’a ve sonra unutun gitsin, fakat bilin ki Allah asla unutmaz.” (İbn-i el Kayyim)
İstikrarlı olun ve her ne istiyorsanız niyaz edin. Allah göklerin ve yeryüzünün sahibidir. Onun için hiçbir şey imkansız değildir. İnsan tek başına ne imtihanlarla baş edebilme gücüne ne de felaket darbelerini def edebilme gücüne sahiptir. Çünkü insan zayıf ve hassas yaratılmıştır. Fakat inanan kimse zorluk zamanlarında Rabbine bağlılığını ve itimadını gösterir. Tüm zorlukların aşılabileceğini biliyordur. İşlerinizi Allah’a havale ederek, O’na dayanarak, O’nun sözüne güvenerek, O’nun verdiği hükme razı olarak, sabırla yardımını bekleyerek daha büyük iman meyveleri ekmiş ve bir Müslümanın karakteristik özelliklerini sergilemiş oluyorsunuz. Bu özellikleri kişiliğiniz ile harmanlayınca gelecek konusunda huzurlu hissedeceksiniz. Çünkü her konuda Rabbinize güveneceksiniz. Bunun sonucunda ilgi, yardım, himaye ve zaferi bulacaksınız.
Hazirlayan: muslimwalk
KAYNAKÇA
1.Darekutni, Sünen, II, 185. Hakim el Müstedrek I, 422; Beyhaki, es-Sünen’ül kübra, IV, 239. Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 9/201-202.
2.Tirmizi, Da’avat ,84.
3.Buhari/Müslim, Kutübü Sitte, No: 872.
4.Buhari, Cihad, 131; Müslim, Zikir, 44, Dua, 44.
5.Buhari, Da’avat,26.
6.Buhari, 7/159.
7.Müslim, 1/534.
8.Müslim, Dua, 72; İbn Hıbban, Ed’ıye , No:900.
Ramazan dua listesi nedir?
Yapmam gereken dualar nelerdir?
Ramazana özel dualar var mıdır?
Ramazan Dua Listesi
Kişisel dualarınızın yer aldığı bir liste + kitap veya yazılı çıktı şeklinde Ramazan ayında Kur’an ve sünnetten yapmaya niyetlendiğiniz dualar. Bu dualar gün içerisinde herhangi bir zamanda yapılabilir veya belli dualara özel bir zaman tahsis edebilirsiniz. Bir liste hazırlamak verimliliğinizi arttıracaktır + hiçbir duayı unutmadığınızdan emin olun.
Dualarınızı 6 Kısıma Ayırın
1.Kısım :Sabah namazında yapmaya niyetlendiğiniz 10 dua. Dua sayısı 10’dan az olmalı. Kendinize fazla yüklenmeyin. Fakat daha fazlasını yapabilecekseniz devam edin, nasıl tercih ederseniz.
2.Kısım :Öğle namazı için aynı programı farklı dua dizisiyle tekrarlayın.
3.Kısım :İkindi namazı için aynı programı farklı dua dizisiyle tekrarlayın.
4.Kısım :Akşam namazı için aynı programı farklı dua dizisiyle tekrarlayın.
5.Kısım :Yatsı namazı için aynı programı farklı dua dizisiyle tekrarlayın.
6.Kısım : Orucunuzu açmadan önce ve teheccüd namazında yapmaya niyetlendiğiniz en az 20 dua. Bu dualar özel ve en çok istediğiniz dualar olmalı. Din ve dünya işlerini dengeleyen dualara yer verdiğinizde emin olun. Bu özel bölümde dualarınızda Ümmeti de unutmayın.
Secdede Dua
Her bir secdede yapacağınız ve yapmanız gereken en az 4 duayı listeleyin. Aynı şekilde bu duaların en çok ihtiyacınız olan dualar olduğundan emin olun. Tavsiyemi tekrarlayıp dua sayısını arttırmamanızı tembihleyeceğim.
Ramazana Özel Dua Var Mı?
Evet! Ramazana özgü 2 sahih dua bulunmaktadır.
Dua 1: Orucu açtıktan sonra
Not: Ramazanda oruç açmadan önce yapılan tüm dualara da’if denir. Bismillah deyip orucu açmak en iyisidir. Ve ardından aşağıdaki duayı yapın. Basit ve kolay.
ذَهَبَ الظَّمَأُ وَابْتَلَّتِ الْعُرُوقُ وَثَبَتَ الأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللَّه
“Susuzluk gitti, damarlar nemlendi ve inşallah ecir hasıl oldu.”
Mervan b. Salim el-Mukaffa’dan rivayetle; İbn Ömer (r.a) sakalını avuçlar, avcundan artan kısmı keserdi. O şöyle dedi; “Rasulullah (s.a.v) iftar ettiği zaman “susuzluk gitti, damarlar nemlendi ve inşallah ecir hasıl oldu” buyururdu. (1)
Dua 2: Ramazanın son 10 gününde
عَنِّي فَاعْفُ الْعَفْوَ تُحِبُّ عَفُوٌ إِنَّكَ اللَّهُمَّ
“Allah’ım sen affedicisin, cömertsin. Affetmeyi seversin. Beni de affet.”
Hz Aişe (r.a); “Rasulullah’a “Ey Allah’ın elçisi ! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu anlarsam gece nasıl dua edeyim ?” diye sordum. O da “Şu duayı oku” buyurmuştur. “Allahım sen affedicisin, cömertsin. Affetmeyi seversin. Beni de affet.” (2)
Dua Lafızları ve Fikirleri
(Lütfen dua listenize eklemekten çekinmeyin.)
Ümmete ve sıkıntılarına dualarınızda yer verin.
Suriye, Mısır, Filistin, Keşmir, Sri Lanka ve daha birçok yerdeki Müslümanlara..
Yalnız annelere
Dul kadınlara
Çocuk sahibi olamayan çiftlere
Evlenmek için çabalayan bekar Müslümanlara
Hatalığa yakalanmış Müslümanlara
Kabir fitnesi, Deccal ve cehennem ateşinden korunmak için
Vakıa suresinde bahsedilen “sabıkun” (öne geçmiş öncüler) arasında olmak için mahşer gününde Allah’ın tahtının gölgesi altında olmak için, ve kıyamet günü Peygamberimizin (s.a.v) eliyle kevser havuzundan su içmek için
Çocuklarınız, kocanız, anne-babanız, kardeşiniz ve kaynınız (bekar olsanız bile) için
Para ve maddi rahatlık için – Milyoner olmak için dua edebilirsiniz. Allah ile her şey mümkündür.
Açgözlü ve parayı yanlış işlerde harcayan biri değil de Allah yolunda harcayan zengin bir Müslüman olmak için
Kin, kıskançlık, nankörlük ve nefretten uzak olmak için
Müslüman tutuklular ve aileleri için
İnsanlık ve yetimler için
Cennet’ül Firdevs için
Peygamberimiz ve sahabesine komşu olmak için
Kaderimizdeki sıkıntıların defolması ve yerine hayırlar gelmesi için
Kişi ve sevdiklerinizin sağlığı için
Hac ve umre ibadetini ikame etmek amacıyla birçok kez Mekke ve Medine’ye çağırması için
Kanser hastaları için
Ölüm acısı ve kabir azabından kurtulmak için
Işık hızıyla sırat köprüsünden geçmek için
Kara büyü ve nazardan korunmak için
Aile bağlarını güçlü kılması için
Akıl sahiplerinden olmak için DUA
Doğaçlama aklıma gelen birkaç öneri
Dualarla İlgili İki Tüyo
Tüyo 1: Hz Muhammed (s.a.v)’in sık yaptığı duayı ezberleyin.
النار عذاب وقنا حسنة الآخرة وفي حسنة الدنيا في آتنا اللهم
“Allah’ım ! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru.” (3)
-Müslim’in rivayetinde Enes (r.a)’in ne zaman dua etse bu dua ile Allah’a yalvardığı bilgisi eklidir.
Tüyo 2 : Müslüman Kalelerini Kazanın
Duaların en az 10 kopyasını satın alın. Bunu bir kuşatma olarak değerlendirin. Ailenize, arkadaşlarınıza verin. Sürekli, özelikle Ramazanda el altında bulundurun. Boş zamanınız mı var? Kitabı açın ve okumaya başlayın. Online sürümü de mevcuttur fakat yazılı bir kopya almanızı öneririm. İnternette çevrim içi olduğunuzda dikkat dağıtıcı birçok şey olacak. Ben şahsen odamın bir köşesinde seccademe oturup dua etmeyi seviyorum. Dikkat dağıtıcı şeylerden hoşlanmıyorum ve hoşlanan olduğunu da sanmıyorum. Bu kopyayı başkalarına hediye etmek ve onlarında yararlanmasını sağlamak size daha fazla sevap kazandıracaktır. Ramazan da kim ek sevap kazanmak istemez ki?
5 farklı renkte fosforlu kalem edinin ve dualarınızı işaretleyin. Mesela yeşille işaretlenmiş tüm dualar sabah namazında yapmaya niyetli olduğunuz dualar için, kırmızılar öğle namazı için olsun vs. Bu şekilde dualarınızı taksim etmiş olacak ve yorulmadan, ilginiz dağılmadan tüm dualarınızı okuduğunuzdan emin olacaksınız.
Unutmamanız Gereken Noktalar
1.Duayı 3 kez tekrarlamak sünnettir.
2.Duayı itidalli (ölçülü) bir sesle yapmak duanın adabıdır.
Ne çok sesli
Ne çok alçak
“Ey insanlar ! Kendinizi yormayınız. Çünkü sizler sağır ve uzaktaki birine değil, her an sizinle olan, her şeyi duyan Allah’a dua ediyorsunuz.” Hz Muhammed (s.a.v) (4)
3.Allah’a O’nun güzel isimleriyle dua edin.
Veliyy-> Mü’minlere dost
Karib-> Kuluna yakın olan
Vekil-> İşlerini kendisine bırakanların işlerini düzeltip onların yapabileceğinden daha iyisini temin eden
4.Allah şeytanın duasını bile kabul etti. Sizinkini etmeyeceğini mi düşünüyorsunuz ?
5.Duanın 3 şekilde cevaplandığını unutmayın.
a) Evet
b) Evet, fakat daha sonra, şimdi değil.
c) Bazı sıkıntı ve belaların def olmasıyla
“Mü’minin hiçbir duası geri çevrilmez. Karşılığı ya dünyada verilir; yahut ahirete te’hir edilir; yahut da günahlarına kefaret olur.” Hz Aişe (r.a)
6.Arkadaşlarınız ve ümmet için dua edin, meleklerde aynı duayı sizin için yapacaklardır. Kesinlikle kazançlı bir durumdur bu. En az 10 yakın arkadaşınız için dua ettiğinizde emin olun.
7.Peygamberimize (s.a.v) selam göndererek dualarınıza başlayın ve bitirin.
“Dualarınızın başında ve sonunda salavat getirin. Allah bu iki salavatı da kabul eder ve ikisi arasındakileri kabul etmemesi muhtemel değildir.” -Ebu Süleyman Darani
“Dua, sema ile arz arasında durur. Rasulullah’a salavat getirmedikçe, Allah’a yükselmez.” – Hz Ömer
8.Bazı selefler 20 sene aynı duayı etmişler ve dualarının kabul olacağına dair umutlarını yitirmemişlerdir. Eğer aceleci olmaya eğilimliyseniz bunu unutmayın.
9.Dua bir ibadet şeklidir. Dua ettiğiniz için ödüllendirilirsiniz. Bu bile sürekli dua ile meşgul olmamız için yeterli bir sebeptir.
10.Allah Kur’an’da bir duadan söz edince sizinle doğrudan bir bağ kuruyor. Hz Muhammed (s.a.v)’i bile aradan kaldırıyor. Allah Peygamberimize (s.a.v) insanlara bildirmesini emretmiştir. Fakat dua ile ilgili bir ayet geldiğinde “De ki” emri ortadan kalkar. Bu da halis tevhidi taşır bize. Dua siz ve Allah arasında doğrudan bir bağ kurar, ne Hz Muhammed (s.a.v), ne başka elçi, ne de başka bir veli siz ve Allah arasında değildir.
SubhanAllah bir dakikanızı ayırın ve dua etmeye başladığınızda siz ve Allah arasında kurulan şu saf ve sarih bağa bir bakın!
“Öyleyse siz, bütün zamanlarınızda ve bütün imkanlarınızla her yerde beni anın, ben de sizi her an bağışlamak ve sevap vermekle anayım. Verdiğim nimetlere karşı bana şükredin, nankörlük etmeyin.” (Bakara/152)
11.Birkaçını saymak gerekirse duanın şu durumlarda kabul olması muhtemeldir; secdede, farz namazda selam vermeden önce, ezan ve kamet arasında, oruç açmadan önce, teheccüd veya gece namazı olarak da bilinen gecenin üçte birinde yapılan ibadette, yağmur yağarken…
Bunları birleştirmeye çalışın. Mesela o gecenin Kadir gecesi olma ihtimalinin olduğu gecelerde kılacağınız teheccüd namazının secdesinde dua edebilirsiniz.
12.Dua ederken gururunuzu yenin ve günahlarınızı itiraf edin.
13.Bilin ki Allah haya sahibidir ve kuluna boş elle dönmeyecektir.
“Allah Hayy’dır (haya sahibi), Kerim (cömert)’dir. Dua için açılmış iki eli içine hiçbir hayır koymadan boş çevirmez, boş çevirmeye haya eder.” (Hadis-i Şerif/Tirmizi)
14.Samimiyet ve tevazu ile dua edin. Kalbinizin tamamen, candan ve içtenlikle Allah’a teslim olduğundan emin olmalısınız. Allah boş bir kalbi dinlemez.
“Ey imana ermiş olanlar! Allah’a kendinizi tam olarak teslim edin…” (Bakara/208)
Kalbinizi parçalara ayıramazsınız. Bir kısmını Allah’a adayıp bir kısmını refah, mevki, kariyer, eş vs gibi ilahlara adayamazsınız.
15.Kuşku duymadan sarahat ile dua edin. Duanıza sadakatinizi de katın ve Allah’ın duanızı kabul edeceğine dair olumlu olun. Tevekkül edin, duanız gerçekleşecektir. İşe yarayacak mı bilmiyorum demeyin. Büyük bir günah işlemediyseniz işe yarayacaktır Allah’ın izniyle. Kararlı olun ve Allah size cevap vermeyecek diye tereddüt etmeyin.
16.Allah bizim dua etmemizden hoşlanır.
17.O’ndan istemediğinizde ve dua etmediğinizde öfkelenir.
“Kim Allah’tan istemezse dua etmezse Allah o kişiye gazaplanır. (öfkelenir)”
(Sünen İbn Mace)
18.Dua herkese ve her şeye karşı silahınızdır.
19.Yalnız duanın kaderi değiştirme gücü vardır. Eğer kaderinizde sıkıntı, bela varsa Allah’ın belaları hayırlara dönüştürmesi için dua edin.
20.Samimi bir şekilde tövbe ettiğinizde dualarınız kabul olacaktır. Tövbe günahlarınızı temizler ve Allah’a yalvardığınızda daha saf ve temiz bir durumda olursunuz.
21.Sabırlı olun. Acele etmeyin. Dualarınız ve Allah’a olan olumsuz düşüncelerinizi köşeye sıkıştırın. Mümkünse tamamen yok edin onları.
“Allah dualarınızı kabul eder. Ancak kabul edilmesi için acele etmeyin; dua ettim de kabul edilmedi demeyin.” ( Sahih Buhari/Müslim)
TAVSİYE DUALAR
a) İki Dünyada da En İyisi İçin Dua
“Ama içlerinden öyleleri de vardır ki, “Ey Rabbimiz! Bize bu dünyada da iyilik ver, ahirette de ve bizi ateş azabından koru” diye dua ederler.” (Bakara/201)
b) Sıkıntı Zamanlarında Dua ( Unutmayalım ki biz insanlar sıkıntıdan tamamen kurtulamayız, bu sebeple bu duayı sık sık yapmak hayırlıdır.)
“Büyük ve Halim olan Allah’tan başka ilah yoktur. Yüce arşın sahibi Allah’tan başka ilah yoktur. Göklerin ve yerin Rabbinden başka ilah yoktur.” (5)
c) Eş ve Çocuklar İçin Dua
“Ve onlar “Rabbimiz bize eşlerimizden ve soyumuzdan, göz aydınlığı olacak (salih insanlar) armağan et ve bizi muttakilere (takva sahiplerine) imam-önder kıl” diyenlerdir.” (Furkan/74)
d) Bağışlanma ve Hayırlı Ecel İçin Dua
“Ey Rabbimiz! Doğrusu biz, “Rabbinize iman edin” diye seslenen bir davetçi işittik ve hemen iman ettik. Bizim günahlarımızı affet, kötülüklerimizi sil ve ruhumuzu iyilerle beraber al.” (Ali İmran/193)
e) Borç, Zulüm ve Kederden Kurtulmak İçin Dua
“Allah’ım! Darlıktan, üzüntüden, acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten sana sığınırım. Borcun sıkıntısından ve insanların baskısından sana sığınırım.” (6)
f) Kötülüklerden Korunmak ve Hidayet için Dua
“Allah’ım beni bağışla, bana merhamet et, beni hidayete erdir, kötülüklere karşı koru, rızık ve selamet ver.” (Hadis-i Şerif/Sahih Müslim)
g) Ahlakın En Güzeli için Dua
“Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah içindir. O’nun hiçbir ortağı yoktur. Ben bununla emrolundum ve ben Müslümanların ilkiyim. Allah’ım beni ahlakın en güzeline erdir. Onun en güzeline ancak Sen erdirirsin. Ahlakın en kötüsünden beni uzaklaştır. Zira kötüsünden ancak sen uzaklaştırırsın.” (7)
h) Gönül Zenginliği için Dua
“Allah’ım senden hidayet, takva, iffet, gönül zenginliği istiyorum.” (8)
i) Cehennem Ateşinden Korunmak için Dua
“Ve onlar: “Rabbimiz cehennem azabını bizden uzaklaştır. Muhakkak ki onun azabı daimî helâk edicidir.” derler. Muhakkak ki o, kötü bir karargâh, kötü bir ikâmet yeridir.” (Furkan/65-66)
j) Günahlarınızın İtirafı için Dua- Hz Yunus (a.s)’un Duası
Bu ayeti takip eden ayeti biliyorsanız, bu duayı etmeyi asla bırakmayın! SubhanAllah! Belki de Hz Yunus (a.s)’un çağrısına yanıt verdiği gibi bizim dualarımıza da cevap versin.
“Senden başka İlâh yoktur. Sen Sübhan’sın (her şeyden münezzehsin). Muhakkak ki ben, zalimlerden oldum.” (Enbiya/87)
Müteakip ayet;
“Bunun üzerine ona icabet ettik (duasını kabul ettik). Ve onu, gamdan (üzüntüden, kederden) kurtardık. Ve Biz, mü’minleri işte böyle kurtarırız.” (Enbiya/88)
Allah bizi kurtardığı kullarından kılsın. Amin!
Hz Muhammed (s.a.v) şöyle buyurdu; “Ben öyle bir söz biliyorum ki sıkıntı ve kedere düşmüş bir kimse onu söyleyecek olursa mutlaka o sıkıntı ve kederden kurtulur. O söz kardeşim Yunus’un sözüdür. Karalıklar içinde şöyle sesleniyordu; “Ya Rabbi! Senden başka mabud yoktur. Seni noksanlıklardan tenzih ederim. Ben şüphesiz zalimlerden oldum.” (Sahih el Camiu’s Sağir)
k) Zalime Karşı Korunmak için veya Kendinizi Tamamen Aciz Hissettiğinizde Okunacak Dua- Hz Nuh (a.s)’un Duası
“Bunun üzerine, Rabbine: Ben yenik düştüm, bana yardım et! diyerek yalvardı.” (Kamer/10)
l) İşlerimizin Tertibi için Dua- Hz İbrahim (a.s)’in Duası
“Allah bize yeter, O ne güzel vekildir.” ( Ali İmran/173)
m) İş Güvencesi ve Evlilik için Dua-Hz Musa(a.s)’nın Duası
En sevdiğim dualardan biridir. Bu dua ile Hz Musa’ya 8-10 sene boyunca iş güvencesi sağlanmış ve evlenebilmiştir.
“Böylece ikisinin (sürüsünü) suladı, sonra gölgeye döndü ve “Rabbim muhakkak ki ben, bana hayır olarak indirdiğin her şeye fakirim (muhtacım).” dedi.” (Kasas/24)
n) Allah’ın rahmetine nail olabilmek için Dua
“Ey daima diri olan ve yarattıklarını her an yönetip koruyan Allah’ım! Merhametin sebebiyle senden yardım istiyorum.” (Hadis-i Şerif/Tirmizi)
o) İşlerinizi Allah’a Havale Etmek için Dua- Hz Yakup (a.s)’un Duası
“Ben tasamı ve üzüntümü ancak Allah’a havale ederim. Çünkü ben sizin bilemeyeceğiniz şeyleri, Allah tarafından vahiy ile biliyorum.” (Yusuf/86)
“Ben işimi ve durumumu Allah’a bırakıyorum. Muhakkak ki Allah, kullarının her halini görür.” (Mü’min/44)
p) Cehennem Ateşi, Kabir ve Deccal Karşı Korunmak için Dua
“Allah’ım! Cehennem azabından, kabir azabından, Mesih ve Deccalin fitnesinden, hayat ve ölüm fitnesinden sana sığınırım.” (Hadis-i Şerif/Müslim)
r) Duaların Kabulü İçin Dua
“Rabbimiz duamı kabul buyur.” (İbrahim/40)
Çocuklarınız İçin Dualar
SubhanAllah! Neredeyse her hafta kız kardeşlerimizden çocuk sahibi olmaları için dua isteyen mailler alıyoruz. Sağlıklı ve güzel bir çocuk adına yaptıkları dulara cevap vermesi için Allah’a dua ediyorum.
1) Hz Zekeriya (a.s)’nın Duası
“Ey Rabbim! Bana kendi katından temiz bir soy bağışla, şüphesiz ki sen her yakarışı duyarsın.” (Ali İmran/38)
2) Hz Zekeriya (a.s)’nın Duası
“Rabbim, beni tek başıma bırakma ve Sen, varislerin en hayırlısısın.” (Enbiya/89)
3) Hz İbrahim (a.s)’in Oğulları İsmail ve İshak için Duası
“Ey Rabbim! Bana iyi ve yararlı kişilerden olacak bir evlat bağışla.” (Saffat/100)
4) Furkan Suresinden Dua
“Ve onlar: “Rabbimiz, eşlerimizden ve zürriyyetimizden bize göz aydınlığı bağışla ve bizi muttakilere (takva sahiplerine) imam kıl.” derler.” (Furkan/74)
5) Ahkaf Suresinden Dua
“Rabbim! Bana, anne ve babama verdiğin ni’metlere şükretmekte, Senin razı olduğun salih amel (nefs tezkiyesi) yapmakta beni başarılı kıl. Ve zürriyetimi ıslâh et. Muhakkak ki ben, Sana tövbe ettim ve muhakkak ki ben (Sana) teslim olanlardanım.” ( Ahkaf/15)
DUA EDERKEN AĞLAMAK
Sıkıntılı zamanlarda Allah’a ağlayarak niyaz etmek bittabi kolaydır. Özellikle de aciz hissettiğimizde. Problem lütuflarla kuşatıldığımızda başlıyor ve bununla beraber kalbimiz pişmanlık ve mütevazi bir minnettarlıkla Allah’a yalvarmanın hoşluğunu özlüyor. İşte bu gibi durumlarda size yardımcı olacak birkaç tüyo;
1.Kendinizi mezarınızda yalnız yatarken hayal edin.
2.Allah’ın sonsuz merhametiyle örttüğü ve hala saklı tuttuğu günahlarınızı düşünün.
3.Cehennem ateşini gördüğünüzü farz edin.
4.Kıyamet gününde çıplak durarak amel defterinizi almayı beklediğinizi düşünün.
5.Allah’ın size yüz çevirdiğini ve kıyamet gününde sizi kör ettiğini düşünün.
6.Sizin hak etmediğiniz fakat Allah’ın size verdiği sayısız lütfu hayal edin.
7.Birçok kişi acı çekerken Allah’ın sizi koruduğu hastalıkları ve sıkıntıları düşünün.
8.Sonuncusu fakat en önemlisi ilminizi arttırmak için küçük fakat daimi gayret içinde olun; siyer, tefsir ve Allah’ın isimleriyle ilgili sahip olduğunuz daha fazla bilgi tevazuunuzu ve Allah korkunuzu arttıracak inşallah. Allah bizi ilim sahibi fakat kibirli olanlardan korusun ve uzak tutsun. Yalnızca tevazuumuzu arttırdığı sürece ilim hayırlıdır.
İslam’a yeni girmiş biri neden ağlamsı veya ağlamaya çalışması gerektiğini merak ediyorsa;
“Sağılan süt memeye geri dönmedikçe Allah korkusundan ağlayan kişi de cehenneme girmez. Allah yolunda cihad ederken oluşan tozla cehennemin dumanı birleşmez. (Hadis-i Şerif/Sünen en Nesai)
Ebu Hureyre şöyle rivayet etti; “Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurdu ; ““Allah yedi kimseyi, kendi gölgesinden başka sığınak olmayan kıyamet gününde, gölge altında himaye buyuracaktır. Bunlardan biri de Allah’ı anıp da gözleri yaşlarla dolu kişi olacaktır.” (Hadis-i Şerif/Sahih el Buhari)
Bu Ramazanda ettiğimiz her duanın kabul olmasını niyaz ediyorum. Kabul edilmesini en çok istediğim dualardan birini 3 yıldır ediyorum. Demek istediğim, bir şey için dua ediyorsanız lütfen vazgeçmeyin. 3 yıldır duamı kabul etmediği için Allah’a minnettarım. Duanın uzun süredir cevaplanmamasının sonucunda dünya ve din ile ilgili birçok ders çıkardım. Biz göremesek de muhakkak ki Allah’ın planları ardında büyük hikmetler vardır.
“Eğer Allah kulunun gözündeki maskeyi kaldırıp ona, işlerini nasıl yoluna koyduğunu ve kendininkinden ziyade kulunun hayrını gözettiğini gösterseydi, kulun kalbi Allah aşkından erir ve Allah’a duyduğu minnettarlık sebebiyle kalbi paramparça olurdu. Bu sebeple bu dünyanın acıları sizi yorarsa hüzünlenmeyin. Belki de Allah dua yoluyla sesinizi duymak istiyor. Secdede dökün içinizi Allah’a ve sonra unutun gitsin, fakat bilin ki Allah asla unutmaz.” (İbn-i el Kayyim)
İstikrarlı olun ve her ne istiyorsanız niyaz edin. Allah göklerin ve yeryüzünün sahibidir. Onun için hiçbir şey imkansız değildir. İnsan tek başına ne imtihanlarla baş edebilme gücüne ne de felaket darbelerini def edebilme gücüne sahiptir. Çünkü insan zayıf ve hassas yaratılmıştır. Fakat inanan kimse zorluk zamanlarında Rabbine bağlılığını ve itimadını gösterir. Tüm zorlukların aşılabileceğini biliyordur. İşlerinizi Allah’a havale ederek, O’na dayanarak, O’nun sözüne güvenerek, O’nun verdiği hükme razı olarak, sabırla yardımını bekleyerek daha büyük iman meyveleri ekmiş ve bir Müslümanın karakteristik özelliklerini sergilemiş oluyorsunuz. Bu özellikleri kişiliğiniz ile harmanlayınca gelecek konusunda huzurlu hissedeceksiniz. Çünkü her konuda Rabbinize güveneceksiniz. Bunun sonucunda ilgi, yardım, himaye ve zaferi bulacaksınız.
Hazirlayan: muslimwalk
KAYNAKÇA
1.Darekutni, Sünen, II, 185. Hakim el Müstedrek I, 422; Beyhaki, es-Sünen’ül kübra, IV, 239. Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınları: 9/201-202.
2.Tirmizi, Da’avat ,84.
3.Buhari/Müslim, Kutübü Sitte, No: 872.
4.Buhari, Cihad, 131; Müslim, Zikir, 44, Dua, 44.
5.Buhari, Da’avat,26.
6.Buhari, 7/159.
7.Müslim, 1/534.
8.Müslim, Dua, 72; İbn Hıbban, Ed’ıye , No:900.