Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Ramazan'da Hastalığı Sebebiyle Oruç Tutamayan ama Kronik Hasta Olmayan Kişinin Fidye Vermesi Gerekir mi?

kâtib Çevrimdışı

kâtib

لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ
İslam-TR Üyesi
Esselamu Âleykum we Rahmatullâhi we Berakâtuh

Hastalığı sebebiyle (iyileşebilir bir hastalık) Ramazan'da oruç tutamayan kişi iyileştiği zaman, tutamadığı günler için orucun kazasını tutmakla birlikte fidye de vermesi gerekir mi? Fidye sadece iyileşmesi mümkün olmayan hastalar veya yaşlılar için midir? ALLAH Subhanahu we Teâlâ razı olsun, ecrinizi versin.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh kardeşim;
(Yıl içerisinde) Yakın zamanda iyileşebilme umudu (kuvvetli) olan hasta fidye vermez, iyileşince orucunu tutar.



 
kâtib Çevrimdışı

kâtib

لَا إِلَٰهَ إِلَّا ٱللَّٰهُ
İslam-TR Üyesi
Peki yıl içerisinde/bir sonraki Ramazan'a kadar iyileşmesi kesin olmayıp, iyileşme olasılığı olmasına rağmen ne zaman iyileşeceği belli olmayan kişi ne yapmalı? Mesela hastalık kronik değil ve aslında kişinin iyileşmesi gerekiyor ama bazı koşullardan dolayı sürekli yenileniyor, bu durumda da kaza yeterli midir? ALLAH Subhanahu we Teâlâ razı olsun.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
İyileşme ihtimali kuvvetli (zann-ı gâlib) ihtimal olmasına rağmen, iyileşememesinden dolayı bir sonraki Ramadan Ây'ına kadar orucunu kaza edememiş kişi mâzurdur. Çünkü ortada iyileşme ihtimali var olduğu için fidye vermemiş, kaza yapmayı planlamıştır. Bu sebeble fidye vermesi üzerine vâcib değildir. Kaza yerterlidir. Allahu âlem

**

İyileşme umudu çok az veya beklenmeyen hasta kişi, fidyesini vermiş olsa bile ödenen fidyenin yeterli olup olmayacağı hususunda mezhebler arasında görüş ayrılığı bulunmaktadır.

Hanbelî mezhebine göre; bu durumdaki kişi borcunu ödemiş olup ayrıca kaza etmesine gerek yoktur. (İbn Kudâme, III, 141-142)

Hanefi, Şafii ve Mâliki mezhebine göre ise; -fidyenin meşruiyetinin şartı "oruç tutmaya güç yetirememe" olduğundan- gücüne ve sağlığına kavuşan kimse tutamadığı oruçlarını kaza etmelidir.

***

Hanefiler dışındaki üç mezhebe göre, mazereti olmadığı halde kaza borcunu bir sonraki Ramadan ayına kadar ödemeyen kimsenin kaza orucu ile birlikte fidye ödemesi de vacibdir.
Kaza orucunu birkaç Ramadan tehir etmesi halinde fidyenin de geciktirilen ramadan sayısınca tekerrur edip etmeyeceği konusunda bu üç mezheb arasında görüş ayrılığı vardır.
Mâliki ve Hanbeliler fidyenin tekerrur etmeyeceği görüşünü benimserken, Şafiî mezhebindeki kuvvetli görüşe göre malî haklardan sayılan fidye borcu ramadan sayısınca tekerrur eder. Ayrıca fidye ancak bizâtihi asıl olan oruçta câizdir; kefaret orucu gibi başka bir şeyden dolayı tutulması gereken oruc için bu yola başvurulamaz.
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt